Смекни!
smekni.com

Оцінка доцільності отримання патенту (стр. 2 из 3)

Відношення між прибутком і пропонованою продавцем ціною. Патент, що поширюється на товар з великим відношенням прибутку До пропонованої ціни, має високу імовірність одержання вигоди. Beлика величина таких відносин забезпечує високу швидкість повернення інвестицій у дослідження та розробки, а також забезпечує "подушку" для пом'якшення ризику зниження цін при конкуренції.

Витрати на використання винаходу. Споживач може не захотіти купити запатентовану продукцію або технологію, якщо витрати на її використання перевищують ті, що споживач несе в певний момент при експлуатації наявної технології. Патент, поширюваний на нову технологію, що вимагає від покупця нових або ще більших додаткових удосконалень, збільшення споживання пального або енергії, має меншу ймовірність принести вигоду.

Потенційна споживча база. Патент, що поширюється на товар, який можна продати широкому колу споживачів, з більшою ймовірністю може принести вигоду, ніж патент на товар, який можна продати лише кільком споживачам.

Величина спектру споживчих можливостей. Патент із більшою ймовірністю може принести вигоду, якщо ті споживачі, на яких він розрахований, мають бажання та здатні платити за нову технологію.

10. Обсяг охорони. Розгляньмо два крайніх випадки - патенти на піонерську розробку та патенти на вдосконалення. Патенти на піонерську розробку - це ті, що фактично не мають аналогів. Транзистор, лампочку, телебачення, лазер, мікрохвильову піч можна вважатися піонерськими розробками. Патенти, що поширюються на ці розробки, як правило, містять дуже широкі формули винаходу.

Патенти на вдосконалення поширюються на технологічні переваги. Ефективніша кухонна плита, економічніший двигун, міцніший дверний замок - усе це може бути охоплено патентами на вдосконалення. Патенти на вдосконалення становлять більшість серед патентів. Формули винаходу в патенті на вдосконалення завжди є вужчими щодо охоплення порівняно з формулами піонерського патенту. Наприклад, патентні формули на ефективнішу кухонну плиту можуть бути спрямовані винятково на визначене поліпшення характеристики, що робить плиту ефективнішою.

В основному патент із ширшими за обсягом охорони формулами з більшою ймовірністю принесе вигоду, ніж той, що містить вузькі за охопленням формули винаходу. Однак у поодиноких випадках таке узагальнення може не дотримуватися, тому що вузька за охопленням формула, спеціально спрямована на визначену характеристику товару, може принести значну вигоду, якщо ця характеристика обумовлює кращий спосіб реалізації товару.

Наявність потенційних власників ліцензії. Патент із більшою ймовірністю принесе вигоду, якщо наразі вже можна встановити компанії, зацікавлені в цій запатентованій технології.

Інтуїція менеджера. Передчуття з приводу комерційного успіху патентованого товару вже стало причиною просування багатьох великих ідей. Ґрунтуючись на своєму досвіді та знанні ринку, менеджер може визначити, коли товар матиме успіх, а коли зазнає невдачі і, отже, чи принесе вигоду патентна охорона цього товару, навіть за недостатності об'єктивних даних.

Розгляньмо чинники, які діють на фактор витрат 3, що містить витрати, пов'язані з патентуванням. Цей фактор містить у собі три складові:

витрати на одержання патенту;

витрати на підтримку патенту;

витрати на використання патенту.

Власне кажучи, до цих витрат варто також додати такі, що виникають через можливість патентування одних ідей і непатентування інших, якщо обмежені ресурси. Однак оцінити ці витрати в цьому контексті дуже важко.

Витрати на одержання патенту містять у собі збори, що їх сплачують у патентне відомство, гонорар патентознавця або патентного повіреного за підготування заявки та зарплату інженера, що готує матеріали для патентної заявки.

Витрати на підготування заявки можуть час від часу значно відрізнятися. Якщо об'єкт охорони має складний характер, витрати можуть бути досить високими. З іншого боку, ці витрати можуть бути дуже невеликими, якщо об'єкт відносно простий. Витрати на патентну охорону збільшуються, якщо є потреба в поданні додаткових іноземних заявок. Одержання іноземної патентної охорони є істотно дорожчим, ніж патентування в країні, де зроблено винахід: виникають додаткові витрати на закордонного патентного повіреного і найчастіше - на кількаразовий переклад тексту матеріалів заявки.

Витрати на підтримку патенту містять у собі витрати на патентні мита й на визначення потенційних порушників прав інтелектуальної власності на ринку. У ці витрати входять гонорари судовим експертам і витрати на судові позови.

Витрати на використання патенту можуть містити в собі витрати на менеджмент, інженерний час і час, витрачений патентним повіреним на обговорення умов і підготування ліцензії. Витрати на використання також припускають ведення фінансових документів і інших бухгалтерських процедур задля контролю ліцензійних угод.

Приклад. Очікувані витрати з патентування можуть бути такими. У Великій Британії, щоб подати попередню заявку, достатньо сплатити ЗО фунтів стерлінгів. Але тут треба взяти до уваги, що ви також користуєтеся послугами юриста в галузі патентного права. І вартість його послуг становитиме близько 1000 фунтів стерлінгів.

Послуги з патентного пошуку та дослідження патентованого об'єкта коштують близько 300 фунтів.

Якщо ви хочете одержати європейський патент або патент у рамках європейської угоди, то тоді вже заявка на патентування коштуватиме близько 1000 фунтів.

Щоб забезпечити свій патент на території основних країн, вам доведеться заплатити 15000 фунтів.

10000 фунтів раз у 5 років вам треба буде сплатити для підтримки патенту.

Послуги фахового патентного агента коштують близько 500 фунтів у день. Працює він з одним патентом, як правило, днів десять, але іноді й набагато більше.

Найважливішим моментом тут є саме юридично правильні дії з оформлення та підтримки своїх патентів.

Організація "Британська технологічна група" виконувала роль служби посередників з промисловістю до того, як у Великій Британії з'явилися ці структури. Вони займалися захистом патентів британських університетів. Був випадок, коли "Британській технологічній групі" пред'явили позов на 1 млн. доларів у суді, де розглядали порушення патентного права одного з британських університетів Міністерством оборони СІЛА.

Можна сказати, що патенти є дорогим засобом правової охорони інтелектуальної власності, тому треба продумати всі можливі інші варіанти, перш ніж зважитися на патентування.

Наступним кроком є проведення патентного пошуку. Це спроба відшукати наявні патенти або технічні публікації, що безпосередньо стосуються винаходу компанії або передують йому. Патентний пошук зазвичай проводять досвідчені в цій справі фахівці. Ці люди переглядають індексовані патенти та публікації, що зберігаються в каталозі в патентному відомстві. Тепер комп'ютерні мережі уможливили простіший доступ до патентних баз даних. Однак робота з патентною інформацією, як і раніше, потребує високої кваліфікації.

Патенти та публікації, знайдені під час такого пошуку, корисні через дві причини. По-перше, вони дають первісну вказівку на те, чи містить винахід новизну та винахідницький рівень, тобто чи є неочевидним. Патентні експерти з патентного відомства, що будуть, зрештою, піддавати експертизі патентну заявку, як правило, використовують багато що з цих самих патентів і технічних публікацій для визначення патентоздатності заявленого винаходу. По-друге, кількість патентів і публікацій вкаже на патентну активність у цьому виді технології. Пошук виявить, які компанії активно займаються патентуванням в сфері цієї технології, кількість патентів за цією технологією, наскільки вузькі або широкі за охопленням патентні формули й наскільки широкою буде патентна формула заявленого винаходу. Тому проведення патентного пошуку часто бажане ще до того, як компанія витратить гроші на подання патентної заявки.

Зворотним боком проведення патентного пошуку є те, що компанія, витративши на нього час, може спізнитися з поданням заявки і, отже, з одержанням патенту. Зазвичай компанії затримуються з поданням патентної заявки на кілька тижнів або місяців доти, поки не будуть вивчені результати патентного пошуку. У деяких галузях з високою конкуренцією, де багато компаній майже одночасно займаються розробленням аналогічних технологій, найбільш рання, наскільки це можливо, дата реєстрації може стати важливою обставиною при одержанні патенту, даючи перевагу над іншими компаніями галузі, і може стати важливим фактором, що допомагає обійти законні перешкоди.

Після проведення патентного пошуку й оцінки нової технології компанії в світлі патентів і документів, знайдених під час пошуку, варто відповісти на спірне запитання щодо того, чи є ця технологія все ще патентоздатною. Якщо патентний пошук виявить інформацію, що описує ту ж саму або дуже подібну технологію, можна зробити висновок, що патентування є недоступним, тому що ця технологія не має новизни або є очевидною, беручи до уваги інші патенти. У цій ситуації компанія може захотіти відмовитись від патентної охорони й натомість зберегти винахід як комерційну таємницю. Пошук може й не виявити аналогічних технологій, тоді патентна охорона може бути доступною.

Припускаючи, що патентний пошук не виявив аналогів, що Перешкодило б патентуванню винаходу компанії, наступним кроком відповідно до схеми охорони буде спроба патентування. Щоб зробити це, компанія повинна подати патентну заявку в патентне відомство. Патентна заявка містить докладний технічний опис і креслення, що належать до винаходу; слідом за цим іде патентна формула, що визначає обсяг охорони винаходу.

Експерт оцінює патентну заявку, визначаючи, чи містить цей винахід винахідницький крок, достатній для видачі патенту. Експерт робить пошук попередніх патентів і технічних публікацій. Експерт також переглядає всі документи, подані компанією. Потім експерт визначає, чи містить цей винахід новизну й чи є він неочевидним у світлі попередніх патентів і технічних публікацій.