Смекни!
smekni.com

Шляхи підвищення ефективного використання персоналу (стр. 8 из 12)

Контракт є підставою для видання наказу про прийняття (найняття) на роботу працівника з дня, встановленого у контракті за згодою сторін.


Службова ротація кадрів

У кожному промисловому підрозділі, організації, установі, на всіх рівнях адміністративно-державного управління відбувається переміщення кадрів, зумовлене життєвими процесами, які відбуваються в період виробничої діяльності. Змінність кадрів, що відбувається в народному господарстві будь-якої країни, зумовлює потребу постійно визначати джерела їх поповнення. У попередніх розділах наводились причини змінності й переміщення кадрів, зазначалося за рахунок яких джерел вони поповнюються. У спеціальній літературі для позначення переміщення і змінності кадрів часто використовують термін “службова ротація”. Службова ротація кадрів — це переміщення висококваліфікованих спеціалістів тієї чи іншої галузі, здібних організаторів виробництва, які мають достатній практичний досвід роботи, на більш відповідальну службову, інже­нерну, управлінську посаду за масштабами передбачуваної діяльності.

Ротація (переміщення) службових кадрів може здійснюватися відповідними уповноваженими органами як всередині галузі, так і в територіальному масштабі. Наприклад, керівник районного чи міського управління, який зарекомендував себе добрим організатором і висококваліфікованим спеціалістом, зумів забезпечити виконання дорученої йому роботи на відповідному рівні, може бути направлений, за його згодою, на більш високу відповідальну роботу в обласний апарат того або іншого управління чи підрозділу.

Процес ротації, тобто переміщення кадрів по службі на більш складну і відповідальну роботу, є безперервним, оскільки кадрова політика передбачає врахування вікових особливостей працівників:

— характерні такі риси як молодість, енергія, прагнення до творчості й новаторства

— для молодих спеціалістів і працівників;

—практичний досвід і розквіт творчих сил для середньої ланки, найбільш продуктивної частини працівників;

––представники старшого покоління, мудрі досвідчені. Ротація службових працівників на відповідальні посади, як правило, здійснюється за згодою працівників і за погодженням територіальних адміністративних державних органів, які займаються питанням кадрової політики [5, c. 178-180].

Сучасна система підвищення кваліфікації кадрів

Успіх в будь-якій галузі виробничої діяльності залежить від рівня кваліфікації кадрів, створення умов для ефективної, високопродуктивної праці. У забезпеченні цих працівників зацікавлена насамперед держава, оскільки від визначення нею напрямків здійснення кадрової політики великою мірою залежить рівень життя народу, його добробут.

Перехід до ринкових умов господарювання потребує великої уваги до підготовки і підвищення кваліфікації кадрів. За роки існування України як самостійної і незалежної держави накопичено певний негативний і позитивний досвід в галузі кадрової політики. Нині економіка поступово стабілізується, спад виробництва продукції великою мірою припинився, є перспективи зростання виробництва, що свідчить про зміни у структурі кадрів, підвищення їхньої кваліфікації, накопичення позитивного досвіду як вітчизняного, так і зарубіжного. Як відомо, в країнах з розвиненою ринковою економікою держава бере на себе основний обов'язок із підготовки та підвищення кваліфікації кадрів, створює певну систему і єдиний механізм працевлаштування шляхом взаємодії з товаровиробниками (підприємствами).

Сучасна система підготовки висококваліфікованих кадрів потребує вдосконалення, адже змінюються форми власності на засоби виробництва, дедалі зростає кількість приватних підприємств, збільшується частка їхньої продукції в внутрішньому валовому продукті, а це вимагає реформування системи освіти і спеціальної підготовки кадрів для розвитку народного господарства. Ухвалення закону України про освіту і науку має посприяти у вирішенні цих питань.

Поряд із законом України про освіту і науку має бути прийнято національну програму економічного і соціального розвитку України на далеку перспективу. Така програма має передбачати поліпшення демографічної ситуації, оскільки від чисельності наявних трудових ресурсів залежить її реалізація. Успіх виконання національної комплексної програми мають забезпечити висококваліфіковані кадри, що працюють в галузях народного господарства. Тому в комплексі з національною програмою має бути розроблена єдина система підготовки спеціалістів, які зможуть виконувати поставлені завдання розвитку економіки держави і всього народного господарства.

Нині підготовку спеціалістів для народного господарства в більшості здійснюють переважно державні навчальні заклади різних рівнів. Але поряд з ними зростає кількість приватних навчальних закладів. І це зрозуміло, адже приватний сектор у розвитку економіки поступово набирає все більшої питомої ваги і в недалекому майбутньому він стане домінуючим в більшості галузей народного господарства, а можливо, і в усій економіці держави. Таким чином, нова система підготовки висококваліфікованих кадрів для потреб розвитку народного господарства країни має враховувати ці зміни, які відбуваються в нинішніх умовах розвитку економіки і гармонійно поєднувати і державний, і приватний сектори в системі підготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

Сьогодні Україна орієнтується як на набутий власний досвід, так і на практичний досвід країн з розвиненою ринковою економікою, поєднання і творче осмислення яких сприятиме створенню нової системи підготовки спеціалістів, усіх рівнів. Ця система має охоплювати всі сфери і галузі народного господарства щодо формування відповідних кадрів, включаючи школи, профтехучилища, ліцеї, коледжі, вищі навчальні заклади.

Кадрова політика має орієнтуватися на безперервний процес навчання і підвищення кваліфікації кадрів: на самому підприємстві, в галузі, за допомогою системи професійних курсів та навчальних закладів, — а також гармонійно поєднувати і взаємодоповнювати державну і приватну системи підготовки та підвищення кваліфікації кадрів.


Розділ II Розрахункова частина на основі даних Відкритого акціонерного товариства “Старосамбірський кар’єр”

2.1 Історія розвитку та характеристика діяльності підприємства

Відкрите акціонерне товариство “Старосамбірський кар’єр” знаходиться на території Торчиновицької сільської ради , Старосамбірського району , Львівської області.

Районні центри міста Старий Самбір і Самбір віддалені від підприємства відповідно на 6 і 10 км. В безпосередній близькості від підприємства проходить шосейна дорога Ужгород - Старий Самбір - Львів і відповідно залізнична дорога того ж напряму.

Акціонерне товариство відкритого типу "Старосамбірський кар'єр" створене шляхом перетворення Старосамбірського державного підприємства нерудних і будівельних матеріалів у відкрите акціонерне Товариство відповідно до Указу Президента "Про заходи щодо за­безпечення прав громадян на використання приватизаційних майнових серти­фікатів" від 26 листопада 1994 року . Підприємство засноване ще в 1940 роках. Директором даного підприємства являється Француз Ярослав Володимирович.

Основним видом діяльності був і залишається випуск нерудних і будівельних матеріалів, які йдуть на дорожні і будівельні роботи; гравію технологічного, який широко застосовується на підприємствах Метробуду, Водгоспів, як фільтруючий елемент для очищення води , а також пісок будівельний.

В даний час в зв’язку із зменшенням із зменшенням об’єму випуску продукції на підприємстві розвинута інфраструктура по переробці зерна, пшениці на муку вищого першого сортів, випічці хліба і хлібобулочних виробів у широкому асортименті і виробництві макаронних виробів та рибного господарства.

В подальшому на виробництві планується розвиток комбікормового виробництва, що у свою чергу дасть можливість розвинути відгодівлю свиней та вирощування молодняк.

Предмет, мета та характеристика діяльності ВАТ “Старосамбірський кар’єр” є:

1. Товариство створене для виробництва товарів народного вжитку, продукції виробниче - технічного призначення, надання послуг, виконання робіт з метою отримання прибутку.

2. Предметом діяльності Товариства є:

експлуатація родовищ корисних копалин, виготовлення нерудних будівельних матеріалів(щебінь, гравій технологічний, пісок будівельний, гравій для будівельних робіт);

виготовлення облицювальних виробів з природного та штучного каменю, декоративні облицювальні вироби;

виготовлення та встановлення намогильних пам'ятників;

виготовлення стінових, фундаментних блоків та інших залізобетонних виробів, тротуарної плитки, черепиці, цегли, товарного бетону і розчину;

торгівельна діяльність(оптова, роздрібна, комісійна);

надання транспортних, транспортне - експедиційних послуг, в т.ч. під час перевезення зовнішньоторговельних і транзитних вантажів, внутрішні та міжнародні перевезення вантажів;

товарообмінні (бартерні) операції та інша діяльність, побудована на формах зустрічної торгівлі;

виконання будівельних, ремонтно-будівельних робіт;

будівництво промислових об'єктів, житла та об'єктів соціальної сфери;

ремонт та сервісне обслуговування автотранспортних засобів;

торгово-посередницька діяльність;

надання готельних послуг, послуг автостоянки автомобілів;

надання послуг в сфері громадського харчування ,ресторани, бари, кафе і т.п.;