Смекни!
smekni.com

Вибір та застосування стандартів серії ISO 9000 і 10000 (стр. 2 из 2)

ISO 9004-4:1993. Слід звертатися будь-якій організації, що бажає підвищити свою ефективність (незалежно від того, чи запровадила вона офіційну систему якості). Постійна мете, управління всіма функціями на всіх рівнях організації повинна полягати у прагненні задовольняти споживача і постійно поліпшувати якість. Стандарт містить опис фундаментальних понять та принципів, керівних вказівок та методології (засобів і шляхів) поліпшення якості.

ISO 10011-1:1990. Слід звертатися при організації, плануванні, здійсненні та документуванні перевірки систем якості. Він містить настанови щодо перевірки наявності та реалізації елементів систем якості і перевірки здатності, системи забезпечувати досягнення заданих показників якості.

ISO 10011-2:1991. Слід звертатися при потребі відбору кадрів та підготовки експертів-аудиторів систем якості. Подано настанови щодо критеріїв кваліфікації експертів-аудиторів систем якості, а також щодо освіти, підготовки, досвіду, персональних якостей та керівних здібностей, необхідних для виконання перевірки якості.

ISO 10011-3:1991, Слід звертатися при плануванні керування програмою перевірки якості. Містить настанови щодо керування програмами перевірки систем якості.

ISO 10012-1:1992. Слід звертатися, якщо якість продукції чи процесу має високу залежність від можливості проводити точні вимірювання. У ньому встановлені основні характеристики системи підтвердження, які постачальник повинен використовувати щодо своїх засобів вимірювання. Містить вимоги до засобів вимірювання постачальника щодо забезпечення якості, на основ, яких доводиться, що вимірювання проводяться з належною точністю та в належному порядку. Він містить більш детальні вимоги в порівнянні з тими, що наводяться в ISO 9001, ISO 9002 та ISO 9003, і дає вказівки щодо впровадження.

Варто відзначити, що стандарти ISO серії 9000 – це технологія, яка встановлює вимоги, а не як це зробити. Для більшості зарубіжних країн ISO серії 9000 – це пройдений етап, нульова відмітка, після якої наступає період ТОМ, тобто більш високий рівень Таким чином, ISO 9000 - це система, яка розвивається. Тому в квітні 1996 р. ТС/ ISO176 офіційно схвалив документ який описує сім’ю стандартів ISO серії 9000 2000 року.

2. Завдання 7.3: Розрахувати економію на умовно-постійній частині накладних витрат за вихідними даними: річний випуск продукції, шт.: до стандартизації – 1000; після стандартизації – 1880; річна сума умовно-постійних витрат, грн. – 3000.

Економі на умовно-постійній частині накладних витрат (Еn) визначається співвідношенням:

Еn=

,

де В – річний випуск продукції;

Н – річна сума умовно-постійних витрат.

До умовно-постійних і загальнозаводських витрат відносяться: заробітна плата ІТП і допоміжних робітників; канцелярські витрати; утримання і амортизація цехових приміщень; утримання і амортизація загальнозаводських приміщень. Ці витрати змінюються обернено пропорційно випуску.

Отже, Еn=

грн.