Смекни!
smekni.com

Зовнішнє середовище підприємства (стр. 8 из 11)

Організаційне регламентування на ТОВ ТОТЕМ здійснюється при допомозі таких регламентуючих документів:

• устав підприємства;

• посадові інструкції;

•правила внутрішнього трудового розпорядку. Організаційне нормування і

організаційно-методичне інструктування широко використовується на ТОВ "Селма" наприклад норми простою транспортних засобів при навантажувально-розвантажувальних роботах, строки підготовки звітів, проводиться інструктаж по техніці безпеки, розроблені збутові норми. Але на жаль на підприємстві немає трудових норм і багатьох інших, не проводяться інструктажі на робочому місті по виконанню робітником своїх службових обов'язків, не на кожну посаду розроблені посадові інструкції.

2. Методи розпорядчого впливу. Розпорядчий вплив на ТОВ «Селма» здійснюється через накази і розпорядження, постановку завдань, координацію робіт і контроль за їх виконанням. Соціальні методи управління за змістом і цільовою спрямованістю є відображенням об'єктивних соціальних зв'язків і стосунків у середині трудових колективів І між ними.

Методи підвищеної соціальної активності покликані підвищувати ініціативу і творче ставлення членів колективу до виконання службових обов'язків. На ТОВ «Селма» для цього використовують моральне заохочення працівників (визнання і схвалення доброї роботи, заходи по безпеці праці ) . Нажаль на підприємстві не використовують таких соціальних методів як методи орієнтуючих норм, методи управління індивідуально-особистою поведінкою.

Психологічні методи - управління психічною діяльністю особистості кожного працівника для раціонального регулювання його поведінки і міжособових стосунків у трудовому колективі і створення на цій основі оптимального морально-психологічного клімату. Психологічних методів, в своїй діяльності, керівництво підприємства майже не використовує.

Важливою формою впливу на створення нормального мікроклімату в колективі являється стиль керівництва.

На практиці використовуються в основному 3 стилі керівництва:

• автократичний

• ліберальний

• демократичний

На ТОВ "Селма" керівник використовує в своїй роботі з підлеглими демократичний стиль керівництва, а так як керівник використовує цей стиль, то на підприємстві він являється еталоном і демократичний стиль управління використовують і замісники директора, хоча виходячи з реальних ситуаціях слід інколи використовувати і автократичний стиль керівництва, як директору підприємства, так і замісникам директора.

Традиційним показником статистики людських ресурсів є середній вік, що розраховується як сума віку всіх співробітників, розділена на кількість працівників. Але цей показник не є достатньо інформативним. Більш продуктивним є надання вікової структури шляхом групування за віком (табл.2.2.1).

Таблиця 2.2.1 Вікова структура ТОВ «Селма» станом на 1.01.2001р.

Показники віку Кількість працівників У % до загальної кількості
Молодше 20 років 1 3,3
20-30 років 3 10
31-40 років 19 63,3
41-50 років 5 16,7
Старше 50 років 2 6,7
РАЗОМ ЗО 100

Із таблиці видно, що на вікову групу "31-40 років" приходиться найбільша Процентна частка - 63,3%.

Аналогічно віковій структурі аналізуємо склад робочої сили за статтю та стажем роботи, (табл.2.2.2,)


Табл. 2.2.2. Структура ТОВ «Селма» за статтю працівників на 1.01.200 1 рр.

Стать Кількість працівників У % до загальної кіль-ті
Чоловіча 21 70
Жіноча 9 ЗО
РАЗОМ ЗО 100

З даної таблиці можна зробити висновок, що в ТОВ «Селма» працівники переважно чоловічої статі.

Таблиця 2.2.3. Якісний склад працівників ТОВ «Селма» за стажем роботи на даному підприємстві на 1.01.2001р.

Стаж роботи Кількість працівників У % до загальної кіль-ті
Менше 1 року 7 23,3
1-3 роки 15 50
3-5 років 3 10
Більше 5 років 5 16,7
РАЗОМ ЗО 100

Вище наведена таблиця свідчить про те, що половина працівників (50%) працює на даному підприємстві від 1 до З років. Це задовільний показник, тому що підприємство досить молоде.

Для ефективної роботи організації важливо чітко і ясно визначити функціональні обов'язки і повноваження, а також їх взаємовідношення. Існує три метода визначення обов'язків І повноважень і їх передачі в рамках організації. Кожен співробітник повинен розуміти, що очікують від нього, якими повноваженнями він володіє, якими повинні бути його взаємовідносини з іншими співробітниками.

Як джерело отримання інформації схема може бути використана в рамках ознайомлення з діяльністю і структурою управління підприємством, а також в якості додаткового наочного матеріалу при вивченні посадових інструкцій, її можна використовувати в якості основи для можливої реорганізації або модифікації структури організації.

Ефективне, вдале управління набуває все більшої значимості, зростає роль керівника. За умов планової моделі господарювання вільний маневр у господарській діяльності був неможливий і малоефективний. При ринковій

моделі господарювання (фірма "Селма" має колективну форму власності) підприємства стають вільними в здійсненні господарської діяльності. ТОВ «Селма» функціонує на принципах самоокупності, самофінансування, вільного підприємництва та конкуренції. Це викликає до життя підприємливість, засновану на здоровому глузді та кмітливості, що посилює значення управління і роль керівника.


2.3 Аналіз впливу факторів зовнішнього середовища на ефективність функціонування організації

На протязі 1996-2000 років фірма «Селма» займалась зовнішньоекономічною діяльністю, що являлось значною прибутковою частиною її господарської діяльності. Так, наприклад, по контракту з Угорською республікою виконувався контракт по поставці грецького горіху та меду. По контракту з Американською фірмою по гарбузовому насінню, з республікою Польща оболонка для виробництва ковбас, республіка Беларусь -зернові культури.

Але в зв'язку з тим , що при імпорті товарів необхідно сплатити ввізне мито, та податок на добавлену вартість , ще до реалізації товарів необхідно залучати додаткові кошти(кредити) , що звичайно впливає на ціну товару, крім. того для реалізації імпортних товарів необхідно сертифікувати товар, що поступив на Україну, сертифікація товару також коштує значних коштів. Тому партія товару безпосередньо пов'язана з ЇЇ кількістю, чим менше партія товару тим затрати на сертифікацію товару більше і навпаки. Тому імпортом товару вигідніше займатися крупним фірмам , які мають великі обігові кошти.

Також по експорту товарів для заготовки сировини, потрібні значні обігові кошти для формування значних партій(2-3 тис тон -судова, 70 тис тон -вагона) яких фірмі «Селма» не вистачало. Для чого приходилось звертатись за кредитом в банк. Процентні ставки банку також впливають на цінову політику підвищення ціни, тому експорт товару під силу крупним чи великим фірмам. Крім того обов'язкове повернення валютних коштів при експорті товарів становить 90 днів, ї за кожний день просрочки фірмі експортеру грозять

штрафні санкції. Тому всі ці фактори суттєво впливають на експортно-імпортні операції, що фірмі «Селма» на сьогоднішній день довелось від них відмовитись. За останні роки всю с/г продукцію ТОВ «Селма» реалізує на Українському ринку. Здійснює переробку пшениці на борошно, і соняшника на олію. Однак і тут фактор зовнішнього середовища впливає на результати господарської діяльності. Наприклад, в минулому на позаминулому роках приймалося рішення облдержадміністрацією про заборону вивозу за межі області с/г продукції, що суттєво впливало на виконання контрактів на виконання контрактів з іншими областями , сплати штрафних санкцій за невиконання умов, цінову політику , підвищення тарифів на залізно-дорожні перевезення, на тарифи на послуги елеваторів.

Завдяки таких неправомірних дій фірмою було втрачено валового прибутку близько 100 тис. гри. Все це більш стосується оптової торгівлі фірми «Селма» однак вплив зовнішнього середовища дуже суттєво відчутний і на роздрібній торгівлі. Наприклад : Магазин «Хутро-лкжс» знаходиться в центральній частині міста, але не в торгівельній зоні. Оренда приміщення в 5-ть разів більша ніж в торгівельній зоні. Тому потрібно було вибирати , або втрачати покупця чи втрачати значні кошти на оренду в торгівельній частині. При аналізі ситуації товарообіг магазину за рік міг бути збільшений в два рази. Але при цьому затрати по утриманню магазина треба було збільшити в 5-ть раз. Немаловажну роль в організацій роздрібної торгівлі має реклама, але і тут треба нести значні витрати. Так за установку «Лайт-боксів» міська влада змушує платити помісячне значні кошти. Стихійна організація торгівлі хутряними виробами також суттєво впливає на товарообіг магазину «Хутро-люкс» . так , як приватні виробники хутра не сплачують податків, якість товару на багато гірша від фабричної, що пояснює їхню дешевизну цін, реалізація на ринках області впливає на продаж виробів магазину. Не дивлячись на те ,що магазин дає гарантію на проданий товар покупці вимушені робити покупки товарів за більш дешевими цінами , тобто на ринку. Цей фактор зовнішнього середовища негативно впливає на ТОВ «Селма» в цілому. А значить низькі доходи

громадян безпосередньо пов'язані з продажем товарів в магазині.