Смекни!
smekni.com

Організація роботи підприємства (стр. 3 из 3)

Раціональна модель припускає такий вибір альтернативи, яка принесе максимум вигоди для організації. В рамках такого підходу потрібне всестороннє визначення проблеми, пошук альтернатив і ретельний підбір даних і їх поглиблений аналіз. Оцінні критерії в цьому випадку звичайно визначаються на початку процесу. Обмін інформацією повинен відбуватися неупереджено і з урахуванням індивідуальних переваг, але на основі вибору кращої альтернативи для організації в цілому.

Модель обмеженої раціональності в ухваленні рішень припускає, що менеджер в своєму бажанні бути раціональним залежить від пізнавальних обмежень, звичок і упереджень в сприйнятті і залежно від переважання першого або другого модель може мати два різновиди: особово-обмежена раціональність; організаційно обмежена раціональність. Визначення проблеми при цих підходах відбувається спрощеним чином, і пошук альтернативи здійснюється, принаймні, на початку процесу, у відомих для менеджера областях. Аналіз даних також спрощується, зрушуючись з довгострокових орієнтирів на короткострокові. Обмін інформацією не дуже точний і відображає багато в чому індивідуальні упередження, засновані на цілях окремих підрозділів. Оцінні критерії зводяться до рівня минулого досвіду. Перша з альтернатив, що перевищила цей рівень кладеться в основу переконання, кладеться в основу вибору. Отже, можна зробити висновок, що люди переслідують цілі задоволеності, а не максимізації. Задоволеність при цьому може трактуватися як курс дій, який достатньо хороший для організації в цілому і вимагає мінімум зусиль з боку членів організації. Наприклад, дуже часто інвестиції в організаціях прямують туди, де можна одержати задовільний прибуток, без спроби знайти кращий варіант з тих, що всіх є.

Політична модель організаційних рішень звичайно відображає бажання членів організації задовольнити в першу чергу свої індивідуальні інтереси. Переваги встановлюються ще на ранньому етапі процесу виходячи з групових цілей. Обмін інформацією носить спорадичний характер. Визначення проблеми, пошук альтернативи, збір даних і оцінні критерії виступають частіше як засоби, використовувані для того, що б схиляти рішення в чию-небудь користь. Рішення в даному випадку стає функцією розподілу влади в організації і ефективності політики, використовуваної різними учасниками процесу.

Загальне поняття і типи конфліктів

Працюючі в організаціях люди різні між собою. Відповідно, вони по-різному сприймають ситуацію, в якій вони опиняються. Відмінність в сприйнятті часто призводить до того, що люди не погоджуються один з одним. Ця незгода виникає тоді, коли ситуація дійсно носить конфліктний характер. Конфлікт визначається тим, що свідома поведінка одній із сторін (особа, група або організація в цілому) вступає в суперечність з інтересами іншої сторони. Менеджер згідно своєї ролі знаходиться звичайно в центрі будь-якого конфлікту в організації і покликаний вирішувати його всіма доступними йому засобами. Управління конфліктом є однією з найважливіших функцій керівника. Щоб ефективно управляти конфліктом, необхідно знати, які конфлікти бувають, як вони виникають і протікають, як ці конфлікти можна усунути.

З погляду причин конфліктної ситуації виділяється три типу конфліктів. Перший - це конфлікт цілей. В цьому випадку ситуація характеризується тим, що сторони, що беруть участь в ній, по-різному бачать стан об'єкту, що робиться, в майбутньому. Другий - це конфлікт, викликаний тим, що сторони, що беруть участь, розходяться в поглядах, ідеях і думках з вирішуваної проблеми. Вирішення таких конфліктів вимагає більшого часу, ніж вирішення конфліктів, пов'язаних з суперечністю цілей. І, нарешті, третій - це плотський конфлікт, що з'являється за ситуації, коли у учасників різні відчуття і емоції, лежачі в основі їх відносин один з одним як осіб. Люди просто викликають один у одного роздратування стилем своєї поведінки, ведення справ, взаємодії. Такі конфлікти найважче піддаються дозволу, оскільки в їх основі лежать причини, пов'язані з психікою особи.

Список використаної літератури

1. Экономика предприятия. Под ред. Волкова О. И. - М.: ИНФРА - М, 2003г.

2. Сафронов Н.А. Экономика предприятия – М., 2004 г.

3. Экономика и организация промышленного производства: Учеб. пособие/ Под ред. М. Н. Тимохина. – М.: Мысль, 2002. – 336с.