Смекни!
smekni.com

Розробка програм фінансового оздоровлення неплатоспроможного підприємства (стр. 6 из 6)

8. Крім того на нашу думку потрібно розробити індивідуальні підходи для санаційних заходів, враховуючи різні види підприємницької діяльності. Сьогодні ми зіткнулися з тим що неможливо розрахувати окремі коефіцієнти фінансового стану (в нашому випадку це коефіцієнт абсолютної ліквідності) для підприємств малого бізнесу за загальною схемою, тому що деякі показники балансу залишаються відсутніми або порожніми, це і є специфіка малого підприємства. Спираючись на вищезазначене, також маючи на увазі що більшість показників фінансово-господарської і виробничої діяльності підприємства малого бізнесу в цілому можливо обчислити і дослідити, все-таки можна робити висновки про можливість запровадження процесу санаційної спроможності підприємства малого бізнесу.

На основі проведених досліджень можна зробити такі узагальнення щодо основних напрямків покращення фінансової стабільності підприємств середнього та малого бізнесу: необхідність регулювання на державному рівні; потреба у розробленні системи діагностики й запобігання антикризового управління; розробка стратегічних планів виходу з кризових ситуацій на самих підприємствах; перерозподіл обмежених ресурсів та ефективніше їх використання; запровадження захисту майнових прав власників; розробка заходів із збереження життєздатності підприємства; проводити системний експрес-аналіз, моніторинг фінансового стану підприємства; запровадити узагальнені форми розрахунку основних показників фінансового стану (за основними 5–10 фінансовими показниками); створити спеціальні аналітичні відділи або незалежні фінансово – аналітичні центри; застосовувати метод аналізу фінансового стану підприємства як «скорінг», який отримав схвальну оцінку у світовій практиці діагностики банкрутства.

Впровадження запропонованих рекомендацій у виявленні ознак погіршення становища підприємства дає змогу запобігти банкрутству та визначити оптимальні шляхи підвищення і зміцнення фінансової стабільності підприємства.