Смекни!
smekni.com

Роль інформаційного забезпечення системи управління організацією (стр. 6 из 7)

Шостий блок - блок автоматизації також є обов'язковим елементом структури комерційного банку. Грошові потоки (кредитування, розрахунки і інші операції), які проходять через сучасний банк, неможливо обробити уручну, потрібний комплекс технічних засобів, електронних машин. Даний блок є технічним блоком, що забезпечує електронну обробку даних.

Сьомий блок отримав назву адміністративного блоку. У його склад перш за все входить відділ кадрів (управління персоналом) банку, який забезпечує набір співробітників, відбір кандидатів, охочих працювати в банці на певних посадах, підвищення кваліфікації працівників кредитної установи, прийом, просування по службі і звільнення персоналу. В умовах міжбанківської конкуренції формування персоналу високого рівня є невід'ємною частиною стратегії банку як комерційного підприємства.[11, с. 13-20]

В умовах швидкого розвитку бізнесу, у тому числі і банківського, особливої вагомості набуває забезпечення висококваліфікованого складу менеджерів на всіх рівнях управлінської ієрархії.

У зв'язку з цим особлива увага в банку приділяється підбору і розстановці кадрів на керівні посади у відділеннях, підвищенню їх професійного рівня, виробленню у них високих моральних якостей.

При вирішенні цього завдання Правекс-Банк робить ставку на спеціалістів нового покоління. З цією метою банк активно співпрацює з вузами на всій території України по відбору студентів випускних курсів на посади директорів, заступників директорів, бухгалтерів і касирів відділень, спеціалістів головного офісу банку.

У банку створена і функціонує особлива (унікальна) система підготовки керівних кадрів і спеціалістів для відділень банку, яка включає в себе вивчення теоретичних знань і закріплення отриманих знань у реальних робочих умовах. За цієї системи підготовки кандидати на посади керівників і спеціалістів відділень проходять курс стажування у відділеннях банку м. Києва, під час якого здають заліки по всіх напрямках банківських послуг, що надаються Правекс-Банком.

Правекс-Банк став ініціатором присудження іменних заохочувальних стипендій студентам вузів, випускники яких пройшли достатньо жорсткий конкурсний відбір на посади директорів і заступників директорів відділень.

У даний час, коли Правекс-Банк проводить велику роботу, направлену на значне збільшення зовнішньої інфраструктури і сервісної бази, першочерговим завданням стає створення постійно зростаючої команди досвідчених і надійних співробітників з високим почуттям корпоративного духу.

Те, що протягом багатьох років ця задача успішно і позитивно вирішується, демонструє динаміка росту кількісного штату працівників (рис. 3.1)

Рис. 3.1 Динаміка росту чисельності працівників

Правекс-Банку (тис. чол..)

Маючи комплексний підхід до управління мотивуванням співробітників Правекс-Банк приділяє також велику увагу інформованості співробітників, наданню їм можливостей кар'єрного і професійного росту, постійному поліпшенню професійно-морального клімату в колективі, заохоченню до участі в прийнятті рішень, забез­печенню ротації.

В розробці, впровадженні і постійній адаптації системи управління мотивуванням беруть участь керівники як Головного банку, так і всіх регіональних структурних підрозділів.

Зараз в Правекс-Банку працюють висококваліфіковані керівники і спеціалісти різних професій, які володіють глибокими знаннями і високими моральними принципами. Це представники бізнес-інтелігенції не тільки м. Києва, але й усіх регіонів України, де розташовані підрозділи банку, середній вік яких складає 32 роки. [9, с. 70-73]


3.2 ВПЛИВ ІНФОРМАЦІЙНОГО ПОЛЯ СУСПІЛЬСТВА НА ФУНКЦІОНУВАННЯ ВІДДІЛУ СПОЖИВЧОГО КРЕДИТУВАННЯ АКБ «ПРАВЕКС-БАНК»

Банківська діяльність представляє собою специфічну сферу бізнесу, яка визначає особливості мислення і поведінки занятих у ній працівників. Банк являє собою перш за все суспільний інститут, в якому зосереджені грошові вклади великої кількості кредиторів (юридичних і фізичних осіб), тому банківський бізнес орієнтується не тільки на отриманні прибутку, але і на забезпеченні збереження взятих грошових коштів, тобто на надійність і довіру вкладників.

Акціонерний банк, як будь-яка організація є відкритою системою, тому вся інформація, яка надходить до нього із зовнішнього середовища, тобто від суспільства, без сумнівів впливає на функціонування всіх відділів банку. Відділ споживчого кредитування не є виключенням.

Інформацію сьогодні треба розглядати як стратегічний продукт. Здатність організацій збирати, обробляти, аналізувати, систематизувати та накопичувати інформацію, забезпечувати свободу інформаційного обміну є важливою передумовою вдалого функціонування підприємства, однією з основ успішної внутрішньої та зовнішньої політики фірми. Інформаційна сфера має системоутворюючий характер і впливає практично на всі галузі суспільних відносин.

На сьогодні вже фактично сформувалась фундаментальна залежність життєдіяльності особистості, суспільства і держави від обміну інформацією, надійного функціонування інформаційних і телекомунікативних систем, технологій і засобів.

Глобальні інформаційні системи та інформаційні технології створюють інформаційне середовище, де практично відсутні державні кордони, обмеження на інформаційні впливи, на поширення інформації [5]


Головними інформаційними джерелами, що впливають на роботу банків є (рис. 3.2):

1. Законодавство.

2. Політична ситуація.

3. Стан економіки.

4. Рівень життя населення (освіта, рівень доходів)


Рис. 3.2 Вплив інформаційного поля суспільства

Законодавство України має безпосередній вплив на діяльність акціонерного банку. Будь-який комерційний банк підпорядкований НБУ. Отже, є відповідні закони, постанови, положення, які коригують діяльність акціонерних комерційних банків щодо встановлення відсоткових ставок, грошових коштів та залишків в НБУ, умов кредитування фізичних та юридичних осіб тощо.

Політичний та економічний стан країни є невід’ємними, взаємопов’язаними поняттями, що також мають сильний вплив на роботу відділу споживчого кредитування. Політичні події безумовно задають тон в розвитку економіку, зокрема впливають на зовнішньоекономічні відносини, рівень добробуту населення. Політична нестабільність одразу ж відбивається на роботі акціонерних комерційних банків шляхом підвищення відсоткових ставок, зміни попиту на кредитні продукти банку у бік зменшення.

Те саме можна сказати і про рівень добробуту населення, який в свою чергу залежить від стану розвитку економіки і рівня політичної стабільності країни. Попит населення на різноманітні кредитні продукти прямопропорційно залежить від його доходів, освіченості, фінансових можливостей. Кредит асоціюється у простого населення з певними обов’язками, тому, якщо людина не впевнена у завтрашньому дні, то і брати на себе ці зобов’язання вона не схоче, відповідно, попит на продукт зменшиться. Рівень життя українців на даному етапі розвитку економіки є досить низьким, тому спостерігається тенденція до зменшення попиту на кредити за політичної чи економічної нестабільності, а також збільшення кількості проблемних споживчих кредитів.

3.3 ПРОПОЗИЦІЇ ЩОДО ВДОСКОНАЛЕННЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ ВІДДІЛУ СПОЖИВЧОГО КРЕДИТУВАННЯ АКБ «ПРАВЕКС-БАНК»

Наші пропозиції щодо вдосконалення роботи відділу споживчого кредитування будуть торкатися наступних напрямів (рис. 3.3):

Рис. 3.3 Напрямки вдосконалення функціонування

відділу споживчого кредитування АКБ «Правекс-Банк»

Питання формування маркетингових комунікацій є істотним для будь-якого підприємства. Нині в ринкових умовах саме комунікативним зв’язкам почали відводити важливу роль. Сучасні споживачі досить скептично відносяться до багатьох спеціалістів з маркетингу, тому захопити та втримати їх цікавість до певного товару або послуги досить важко. Навіть визнані лідери не можуть бути абсолютно впевнені в надійності своїх ринкових позицій. Підприємство повинне продавати свою продукцію, супроводжуючи її оригінальним повідомленнями, які б переконували у відповідності цих товарів потребам і бажанням покупців. Слід пам’ятати, що тільки активна поведінка на ринку, постійний контакт з потенційними та існуючими клієнтами є запорукою успіху підприємства. Сам комплекс маркетингових комунікацій є досить складним і включає такі основні складові: рекламування, стимулювання продажу, роботу з громадськістю та персональний продаж.[15, с. 36-39] Наші рекомендації, щодо поліпшення маркетингових комунікацій будуть такими:

- Орієнтувати рекламу на радіо та телебаченні на середній клас, молодь. Реклама повинна бути з гумором, використанням життєвих ситуацій, викликати довіру і інтерес споживачів (навряд чи звичайному робітнику заводу спаде на думку звернутися до банку, якщо в рекламі цього банку фігуруватимуть лише поважні бізнесмени на іномарках).

- Необхідно проводити «гучні» акції («нульові кредити», мінімальний пакет документів тощо), впроваджувати програми для молодих сімей в галузі іпотечного кредитування.