Смекни!
smekni.com

Організація роботи менеджера (стр. 3 из 3)

Більшу частину робочого часу начальника цеху № 2 складають розгляд і прийняття заходів щодо усунення поточних виробничих проблем (20,1%), які, в більшості випадків, пов'язані з затримкою виготовлення і транспортуванням напівфабрикатів і матеріалів для виробництва готової продукції ; і підготовка звітів, різних планів, установчих, організаційно-розпорядчих та інших документів (7,1%).

Існують деякі моменти, що заважають ефективної організації роботи начальника цеху. Причинами цього є:

- Нераціональне технічне оснащення робочих місць, що призводить до необхідності переходу в ті відділи, де є в наявності необхідна оргтехніка;

- Велика кількість службових розмов по телефону, пов'язаних з постачанням матеріалу, що переривають процес роботи.

В організації праці начальника цеху спостерігається нераціональність планування робочим часом. Про це свідчить те, що витрати часу на деякі з обов'язків менше планових, а на деякі види робіт витрати часу, навпаки, високі.

Також на недостатню ефективність управлінської діяльності начальника цеху впливає робота в умовах кризи, наприклад, час, витрачений на очікування узгодження рішень, час на ремонт обладнання, повторна підготовка та перегляд рішень.

До основних причин даного явища відносяться:

 невірна оцінка часу, відведеного на виконання окремих робіт;

 збої в роботі через неузгодженість у планах робіт з колегами і підлеглими;

 недостатня кількість необхідної оргтехніки на даному робочому місці, що призводить до необхідності службових переміщень внаслідок нестачі оргтехніки.

Важливим рішенням цієї проблеми є орієнтація на наявні можливості, поділ повноважень; аналіз потреб в обладнанні; закупівля додаткових одиниць оргтехніки.

В організації роботи директора можна виділити позитивні моменти. До них відносяться: відсутність запізнень на роботу і відходу з роботи з неповажних причин, виконання всіх робіт з посадової інструкції.

На основі дослідження, проведеного на ДП ЧАРЗ, була вивчена і проаналізована організація робочого місця та умов праці начальника одного з виробничих цехів, застосування технічних засобів та інформаційного забезпечення роботи, необхідних для реалізації функцій управління.

Особливістю праці начальника цеху є велика питома вага розумових операцій. Цим визначаються вимоги до організації та обладнання робочих місць та умов праці.

Кабінет начальника цеху може займати різну площу і призначається, крім роботи за столом, для прийому відвідувачів, проведення ділових нарад.

Робоче місце начальника цеху № 2 оснащене письмовим столом і стіл для нарад, які складені воєдино; робочим кріслом; канцелярськими приладами; двома телефонами внутрішнього та міського зв'язку; стільцями; сейфом для документів.

Можна зробити висновок, що дані технічні засоби не здатні забезпечити достатню працездатність управлінця. Характер його роботи пов'язаний, перш за все, з обробкою великої кількості документації, як текстової, так і графічної. Для роботи на комп'ютері (складання актів, розпоряджень, звітів і подальша їх роздруківка) начальнику цеху необхідно йти у відділи, що мають дану оргтехніку, яка вже застаріла і неабияк зносилася.

На начальника цеху № 2 покладено обов'язки ведення великої кількості паперової документації, частина якої складається з документів з повторюється або не сильно змінюється змістовною частиною. У той же час як листування забирає досить багато часу, у порівнянні з електронними засобами передачі тестової інформації. Перед формуванням заявки у відділ постачання необхідно зателефонувати з центральним складом для уточнення відсутніх на складі комплектуючих, на що також витрачається частина робочого часу. І таких прикладів досить багато.

У зв'язку з наведеними аргументами, робоче місце начальника цеху № 2 потребує автоматизації, втім, як і інші робочі місця, пов'язані з постачанням, організацією виробництва, складського обліку та багатьох інших. У першу чергу необхідна оптимізація витрат робочого часу при отриманні оперативної та поточної інформації. Збільшення застосування безпаперового ведення журналів і табелів. Зменшення часу на оформлення паперової документації.

Метою автоматизації є створення єдиної інформаційної мережі, що зв'язує відділи виробничих і допоміжних цехів з відділами постачання, збуту і складами. А також наявність зв'язку внутрішньозаводської мережі з глобальною мережею для ведення справ. Впровадження програмного забезпечення, що дозволяє своєчасно отримувати інформацію про надходження продукції на склади і «дистанційного» замовлення необхідних комплектуючих в зазначені терміни, вести зведену інформацію про робітників і інженерів, їх окладах та преміювання, оперативний журнал виконаних робіт, табель обліку робочого часу з виведенням на друк заяв для надання в табельну. Обробка замовлень цехів на ремонт і розподіл робіт між ремонтним персоналом. Оформлення паперової інформації в електронному вигляді а також створення нових документів на основі раніше створених, шаблонів з подальшим виведенням на друк.

Таким чином, на ДП ЧАРЗ в організації праці начальника цеху № 2 було виявлено, що керівником найбільший час витрачається на розгляд та прийняття заходів щодо усунення поточних виробничих проблем, підготовку звітів, різних планів, установчих, організаційно-розпорядчих та інших документів, на телефонні переговори ; а також виявлено нераціональне технічне оснащення робочого місця і недолік оргтехніки.

Пропозиції щодо раціональної організації управлінської праці

На основі проведеного аналізу організації управлінської праці на ДП ЧАРЗ для збільшення працездатності начальника цеху № 2 можна запропонувати ряд рішень:

1. необхідно встановити багатофункціональний телефонний апарат, який має функцію прийому та відправлення факсимільних повідомлень, і функцію селекторного зв'язку, за допомогою якої керівник цеху № 2 а також керівники інших виробничих цехів, зможуть взяти участь у загальнозаводського планерці та інших нарадах перебуваючи на своєму робочому місці, при цьому не витрачаючи часу на перехід в будівлю заводоуправління (у нашому випадку цех знаходиться далі за всіх виробничих цехів від будівлі заводоуправління).

2. необхідно встановити сучасний комп'ютер.

3. доцільно придбати багатофункціональний пристрій об'єднало в собі функції принтера, сканера і копіра, що дозволить понести менші фінансові витрати, ніж при купівлі цієї техніки окремо, а також дозволить заощадити робочий простір.

4. необхідно на всьому підприємстві провести локальну мережу Internet, за допомогою якої можна передати документацію до потрібного відділу, скориставшись електронною поштою, а також простежити рух матеріалів і готової продукції, перебуваючи, при цьому, на робочому місці.

У зв'язку з нестабільним фінансовим становищем підприємства в даний час, реалізація таких заходів стає неможливою, оскільки це вимагає досить масштабного вкладення фінансових коштів.

Ми вже знаємо, що начальник цеху № 2 у своєму кабінеті не тільки працює, а й проводить цехові планерки. З цього випливає, що йому необхідно створити сприятливі та сприяють роботі умови для себе і своїх підлеглих. Для цього потрібно розділити кабінет на дві зони: робочу і зону для нарад, тобто поставити окремо робочий стіл і стіл для нарад, які, в даному випадку, стоять разом. Це позитивно вплине на співрозмовників, буде психологічно легше і впевненіше спілкування, що призведе до найбільш результативним рішенням поставлених завдань.

У начальника цеху налагоджено добрі стосунки з колективом, і тому при відвідуванні керівником робочих місць і підлеглі і керівник відчувають себе впевнено. Але начальнику цеху необхідно розробити заходи соціального розвитку трудового колективу, впровадити оптимальні форми стимулювання праці службовців, провести ряд виховних заходів, а також заходів по зміцненню соціальної дисципліни і законності. Необхідно створити найбільш сприятливі умови праці, щоб забезпечити збереження фізичного здоров'я та безпеки людей, що підтримує високий рівень їх працездатності.

Перераховані вище заходи дозволять начальнику цеху № 2 ДП ЧАРЗ збільшити свою працездатність і тим самим ефективність праці.

Література

1. Балабанова Л.В., Сардак О.В. Організація праці менеджера: Навч. посіб. для вищих навч. закл. – Донецьк : ДонДУЕТ, 2003. – 298 с.

2. Виноградський М.Д., Виноградська А.М., Шканова О.М. Організація праці менеджера: Навч. посіб. – К. : Кондор, 2002. – 518 с.

3. Халецька А.., Канюка О.Г. Стислий конспект лекцій з курсу "Організація праці менеджера". – Донецьк : ДонДУУ, 2006. – 83 с.