Смекни!
smekni.com

Поліпшення фінансово-господарської діяльності за рахунок зменшення впливу фінансових ризиків (стр. 8 из 8)

Беззаперечною умовою ефективної діяльності суб’єкта господарювання є формування системи ризик-менеджменту на підприємстві. Ризик-менеджмент - це серйозний управлінський інструмент, що дозволяє вчасно виявляти і попереджувати прояви та масштабність можливих ризиків.

Невід’ємною складовою ризик-менеджменту на підприємстві є управління фінансовими ризиками. У цьому значно допомагає розробка політики управління ризиками, що представляє собою складову загальної фінансової стратегії підприємства і полягає у розробці цілої системи заходів з виявлення фінансових ризиків, оцінювання рівня їх концентрації та імовірності виникнення, попередження небажаних наслідків ризикових подій та компенсації понесених втрат.

Для ефективного керування підприємством необхідно, передусім, зважено підходити до оцінки ризиків при виборі того чи іншого управлінського рішення.

Логічно розглядати оцінку ризику як інтегрований етап процесу управління ризиком, що включає якісний і кількісний аналіз ризику, а також співвіднесення отриманого об’єктивного уявлення про ступінь ризику із суб’єктивним його сприйняттям особою, що приймає рішення.

Головне при оцінюванні ризику - це простота, ефективність методу та, звичайно ж, правильність проведення оцінки, адже при неправильному визначенні впливу факторів, які посилюють економічний ризик, фірма може понести значно більші втрати або навіть збанкротувати.

Проте основною проблемою в нашій країні є брак або навіть відсутність необхідної для оцінки ризику інформації. Зважаючи на це найбільш прийнятним методом оцінки ризику є оцінка на основі аналізу фінансового стану підприємства, адже для її проведення необхідна фінансова звітність фірм, що є найдоступнішим джерелом інформації.

В ході аналізу фінансового стану ВАТ "Перетворювач" було виявлено ряд ризиків: ризик ліквідності, ризик фінансової стійкості та ризик платоспроможності. При чому комплексний показник ризику значно погіршився в звітному 2008 р. порівняно з базисним, а саме на 0,72 (1,72-1=0,72). А це в свою чергу, свідчить про те, що підприємство стало більш вразливим до впливу ризиків. Доказом цього стало те, що ВАТ "Перетворювач" потрапило за результатами дослідження в зону критичного ризику (хоча в 2007 р. знаходилося в зоні припустимого ризику), а отже підприємство ризикує не тільки не одержати ніякого доходу, але й понести прямі збитки в розмірі всіх здійснених витрат.

Тому враховуючи все вищесказане можна надати наступні рекомендації щодо зменшення впливу ризиків на фінансово-господарську діяльність підприємства:

- своєчасне та повне надання необхідної інформації;

- створення резервних фондів з метою покриття потенційних збитків, а також негативних фінансових результатів, додаткових витрат різноманітних ресурсів;

- оптимізація управління оборотними активами та поточними зобов’язаннями;

- раціональна організація використання фінансових ресурсів та ін.

Перелік використаних джерел

1. Баринов М. Риск-менеджмент: средство борьбы с неопределенностью - www.risk-manage.ru

2. Бланк И.А. Основы финансового менеджмента. Т.2. - К.: Ника-Центр, 1999. - 512 с.

3. Бланк И.А. Финансовый менеджмент: Учебный курс. - К.: Эльга, Ника-Центр, 2004. - 656 с.

4. Вербицька Г.Л. Оцінка економічного ризику // Актуальні проблеми економіки, 2004, № 4. - с.129-136

5. Внукова Н.М., Смоляк В.А. Базова методика оцінки економічного ризику підприємств // Фінанси України, 2002, № 10. - с.15-21

6. Донець Л.І. Економічні ризики та методи їх вимірювання: Навчальний посібник. - К.: Центр навчальної літератури, 2006. - 312 с.

7. Кірейцев Г.Г. Фінансовий менеджмент: Навчальний посібник. - К.: ЦУЛ, 2002. - 495 с.

8. Клименко С.М., Дуброва О.С. Обґрунтування господарських рішень та оцінка ризиків: Навчальний посібник. - К.: КНЕУ, 2005. - 252 с.

9. Коваленко Л.О., Ремньова Л.М. Фінансовий менеджмент: Навчальний посібник. - К.: Знання, 2005. - 485 с.

10. Лук’янова В.В., Головач Т.В. Економічний ризик: Навчальний посібник. - К.: Академвидав, 2007. - 464 с.

11. Машина Н.І. Економічний ризик та методи його вимірювання: Навчальний посібник. - К.: Центр навчальної літератури, 2003. - 188 с.

12. Паліга Н.Б. Оцінка підприємницьких ризиків на основі аналізу фінансового стану підприємства // Вісник Хмельницького національного університету, 2006, № 4. - с. 208-213

13. Підприємництво/ Ред. Миронова Т.Л. - К.: Центр навчальної літератури, 2003. - 616с.

14. Стандарты управления рисками FERMA - www.ferma-asso.org

15. Старостіна А.О., Кравченко В.А. Ризик-менеджмент: теорія та практика: Навчальний посібник. - К.: ІВЦ "Видавництво політехніка", 2004. - 200 с.

16. Тэпман Л.Н. Риски в экономике: Учебное пособие для вузов. - М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2002. - 380 с.

17. Устенко О.Л. Теория экономического риска: Монография. - К.: МАУП, 1997. - 164 с.