Смекни!
smekni.com

Проблеми стратегії розвитку системи регіонального управління на проектних засадах (стр. 2 из 2)

Даний прогноз примушує осмислити ще один цікавий аспект. Приводом виступає твердження про те, що у майбутньому ділова активність переважно здійснюватиметься у певних "підприємницьких центрах", які будуть являти собою "невеликі групи фахівців, спрямованих на реалізацію конкретних проектів". З контексту прогнозу виходить, що подібні центри повинні бути як центрами витрат, так і центрами прибутку, тобто мають бути самостійними суб'єктами діяльності. Разом з тим, спрямованість на конкретні проекти обумовлює тимчасовий характер існування таких центрів. Звідси, у прогнозі надається картина бачення майбутнього, у якому основними суб'єктами діяльності мають бути тимчасові структури. Саме тут потрібно серйозно замислитися.

Сьогодні у всьому світі і в Україні основними суб'єктами діяльності є фірми (підприємства) і правила здійснення господарської діяльності побудовані на припущені про тривале (безкінечне) існування подібних структур. Саме такий підхід, покладений в основу господарського і податкового законодавства, систем бухгалтерського обліку, фінансової звітності, тощо. Слід вже зараз замислитися над тим, наскільки глибоко та міцно усі механізми господарської діяльності побудовані на припущені, що суб'єкти діяльності існують вічно та систематично ведуть операційну діяльність, та наскільки радикальними можуть бути протиріччя при зміні цих механізмів, пов'язаних зі зростанням проектного характеру діяльності. Сьогодні все розраховано на операційний, а не проектний характер діяльності і можна з упевненістю прогнозувати, що розповсюдження проектних форм організацій діяльності буде обов'язково викликати труднощі, пов'язані з тим, що механізми формування грошових потоків проектної та операційної діяльності об'єктивно суттєво відрізняються. Проблеми виникнуть у всіх – від підприємців до законотворців, тому необхідно вже зараз готуватися до їх вирішення.

Підсумовуючи дане аналітичне дослідження бачення майбутнього у контексті розвитку проектної форми організації й управління діяльністю, привід для якого надав прогноз Тома Пітерса, автор у свою чергу висловлює одну гіпотезу, що логічно витікає з осмислення усього вищевикладеного. Чи не спровокують проекті підходи до організації діяльності, що орієнтовані на вирішенні конкретних кінцевих завдань, появу у діловій практиці принципово нового суб'єкта діяльності, сутністю якого буде визначений період існування, обмежений терміном реалізації конкретного проекту? Об'єктивні тенденції прискорення динаміки діяльності, що обумовлені скороченням тривалості життєвого циклу існування товарів на ринку, ведуть саме до цього.

Дійсно, чи завжди доцільно постійно трансформувати господарську структуру для підтримки її "довічного" актуального існування? Можливо у певних ситуаціях після виконання поставленої задачі її просто ліквідувати? Зрозуміло одне, що подібні ситуації мають місце, їх кількість буде зростати, тому вірогідність появи таких структур у діловій практиці також зростає. І яке значення має рівень реалізації проектів – чи це проекти дрібного підприємництва, чи масштабні проекти регіонального рівня?

Література

1. Кримський С.Б. Запити філософських смислів-К. Вид. Парапан, 2003-240 с.

2. Ричард Б. Чейз, Николас Дж. Эквилайн, Роберт Ф. Якобс. Производственный и операционный менеджмент, 8 издание: Перевод с английского: М.: Изд. Дом "Вильямс", 2001 - 704 с.