Смекни!
smekni.com

Судово-бухгалтерська експертиза обліку основних засобів (стр. 3 из 3)

- акт на списання автотранспортних засобів ОЗ4;

- інвентарна картка обліку основних засобів ОЗ6;

- опис інвентарних карток з обліку основних засобів ОЗ7;

- розрахунок амортизації основних засобів ОЗ15, ОЗ16;

- інвентаризаційні описи;

- облікові регістри синтетичного обліку основних засобів (відомості, журнали, книги);

- рахунки Головної книги, які призначені для обліку основних засобів та їх зносу (10 «Основні засоби», 13 «Знос необоротних активів»);

- бухгалтерський баланс звітного періоду;

- звіт про рух основних засобів;

- фінансова звітність за попередній звітний період;

- контракти, договори про оренду, страхові поліси;

- комп’ютерна інформація;

- наказ про облікову політику в частині обліку основних засобів.

Під час проведення експертного дослідження операцій з основними засобами використовують такі основні методичні прийоми: розрахунково-аналітичні, документальні, прийоми арифметичної, зустрічної перевірки, фактичного контролю, дослідження облікових даних, прийоми узагальнення і реалізації результатів експертизи та ін.

1.4 Відповіді на тестові завдання

Таблиця 1.2

Відповіді на тестові завдання контрольної роботи

Номер тесту згідно із завданням контрольної роботи Назва тестового завдання Відповіді на тестові завдання
3 До якої відповідальності згідно з чинним законодавством притягаються посадові особи органів Державної податкової служби за неналежне виконання своїх обов’язків:а) дисциплінарної, адміністративної;б) кримінальної, дисциплінарної, матеріальної;в) адміністративної, матеріальної, дисциплінарної, кримінальної;г) матеріальної, адміністративної;д) немає правильної відповіді. в
13 До державних правоохоронних органів в Україні належать:а) Державна податкова служба;б) Прокуратура;в) Державна контрольно-ревізійна служба;г) Служба безпеки;д) немає правильної відповіді. б, г
23 Чи вправі експерт-бухгалтер втручатись у вирішення питання про дійсність документів?а) ні, оскільки це не входить в межі його компетенції;б) так;в) в залежності від конкретних обставин;г) немає правильної відповіді. а

Розділ 2. Ситуаційна задача

У ході попереднього слідства по кримінальній справі була призначена і проведена судово-бухгалтерська експертиза. Матеріали кримінальної справи, в тому числі і експертиза, після завершення слідства були передані до суду. Вивчивши матеріали кримінальної справи, суддя виявив нові обставини справи.

Завдання:

1. Визначити, яку саме експертизу (первинну, додаткову або повторну) призначить суддя.

2. Який процесуальний документ буде оформлений суддею для призначення експертизи за даних умов?

3. Кому можна доручити виконання цієї експертизи?

Вирішення ситуації:

1. Первинні експертизи – це експертизи, під час проведення яких об’єкт досліджується вперше з певного питання. Оскільки експертиза буде проводитись не вперше, то суддя не призначить первинної експертизи.

Повторні експертизи призначаються у разі порушення встановлених вимог і правил під час проведення первинної експертизи на вимогу замовника експертизи за наявністю його обґрунтованих претензій до висновку первинної експертизи. Так як претензій до висновку не було, то призначати повторну експертизу недоцільно.

У даній ситуації суддя призначить додаткову експертизу, адже така експертиза призначається при виявленні нових обставин справи під час або після проведення експертизи.

Додаткова експертиза призначається після розгляду суду висновку первинної експертизи, якщо з’ясовується, що усунути неповноту чи неясність висновку через допит експерта неможливо.

2. За даних умов суддею для призначення експертизи буде оформлено постанову «Про призначення додаткової експертизи», в якій необхідно зазначити, які висновки експерта вважаються неповними чи неясними або які обставини зумовили необхідність розширення експертного дослідження.

3. Проведення додаткової експертизи може бути доручено тому самому експерту, що проводив основну або іншому. Зазвичай такі експертизи проводять ті ж експерти.