Смекни!
smekni.com

Операційний менеджмент (стр. 3 из 3)

Організація серійного виробництва

Якщо попит на окремий ресурс, чи функцію технологію досить великий, при його покритті можна домогтися зниження собівартості одиниці продукції. Цей принцип застосовується при серійній організації роботи, коли виробляється обмежена номенклатура чи товарів послуг. При цьому партія (серія) з декількох штук (чи декількох тисяч штук) виробів обробляється відразу цілком, як один об'єкт. Кожен виріб проходить у визначеній послідовності через ті ж етапи виробництва, що і всі інші; операції здійснюються з використанням того самого устаткування. Оскільки продукти стандартизовані, з минулого досвіду буде відомо точну кількість необхідних верстатів, робочої сили, матеріалів і часу, що дозволяє якісно проводити планування і контроль. Тому з'являється можливість завчасного (на етапі планування) формування схем виробничих процесів для цехів і окремих ділянок.

Як простий приклад візьмемо виробництво таблеток - аспірину, від болю в чи животі просто м'ятних цукерок. Процес їхнього виготовлення може складатися з трьох етапів: змішування, коли виробляється перемішування всіх інгредієнтів, пресування, коли утворяться самі таблетки, і, так сказати, обробка, коли таблетки інспектуються й упаковуються. Усі машини, що змішують, групуються в одному місці, керуються визначеною групою робітників і контролюються одним майстром. Те ж відноситься до пресування й обробки.

У такої організації є кілька переваг. Поділ на окремі технологічні процеси з загальними навичками, прийомами і проблемами являє собою зручну базу для планування і контролю. Робота ізолюється по відповідним ділянках, а її прогрес відслідковується по проходженню заготівель з одного процесу на іншій. У рамках процесу також може вироблятися контроль якості, коли з наступної стадії партію відправляють назад, якщо вона не відповідає визначеним вимогам. Того самого людини можна призначити відповідальним як за керування, так і за технічний зміст ділянки. Як правило, робота в рамках ділянки носить гнучкий характер (тобто оператор змішувача може керувати будь-якою машиною на своїй ділянці), що дозволяє більш ефективно використовувати робочу силу. У цілому, однак, завантаження виробничих потужностей заводу може понизитися, тому що конкретні продукти вимагають конкретного устаткування, але можуть вироблятися в кількостях, недостатніх для їхнього повного завантаження.

Організація потокового/масового виробництва

У деяких джерелах термін "потік" спеціально застосовують для того, щоб указати на безперервність виробничих процесів, як, скажемо, у нафтохімічній промисловості. В інших виданнях його застосовують до операцій, у яких задіяні потокові лінії. Як випливає з поняття "масове виробництво", якщо попит на конкретний продукт стає дійсно великим, виявляється можливим виділити окреме устаткування і робочу силу винятково під його виробництво. Це дозволяє оптимизировать компонування робочих місць і схему усього виробничого процесу відповідно до особливостей даного продукту, що дає значний приріст в ефективності, хоча і зі збитком для гнучкості. У результаті, як правило, ми одержуємо потокову лінію, коли послідовні стадії технологічного процесу фізично примикають друг до друга і можуть бути з'єднані в єдиний конвеєр. Цій потоковій схемі випливає й управлінська структура: один майстер відповідає за весь техпроцесс конкретного продукту.

Оскільки в таку схему закладена значна частка спеціалізації кожної ділянки, потокова лінія звичайно не допускає скільки-небудь значних відхилень у чи продукті його компонентах. У результаті втрати гнучкості будь-яке зниження попиту приводить до простою потужностей.


Висновки

Операційний менеджмент - це діяльність по управлінню процесом придбання матеріалів, їх перетворення в готовий продукт і постачанням цього продукту покупцю.

Усяка корисна діяльність пов'язана з переробкою чого-небудь. Наприклад, переробкою інформації у фінансовій сфері, видавничому бізнесі в сфері комунікацій. При наданні послуг - перукарських чи медичних - у процесі переробки втягуються навіть покупці. Операції по переробці чого-небудь виробляються й у функціональних підрозділах виробничої організації, наприклад, у фінансовому відділі чи відділі кадрів.

Більш точне визначення, таким чином, може звучати так:

Операційний менеджмент - це усі види діяльності, зв'язаної з навмисним перетворенням (трансформацією) матеріалів, інформації чи покупців.

Операційний менеджмент полягає в ефективному і раціональному управлінні будь-якими операціями. Ступінь участі в них фізичних товарів, по великому рахунку, не важлива. Теорія однаково застосовна як для лікарняної палати або страхової контори, так і для заводського цеху чи фабрики.

Операційний менеджмент полягає як в ефективному, так і в раціональному управлінні будь-якими операціями.

Ефективність може бути визначена як досягнення поставлених перед системою цілей; у загальному значенні ефективність - це задоволення потреб покупців.

Раціональність - це досягнення цілей, чи задоволення потреб, з використанням мінімуму ресурсів.

Структура більшості організацій базується на розподілі по функціях.

Конкретний розподіл тих чи інших обов'язків може варіюватися, причому в дуже широкому діапазоні. Часом функція закупівель цілком підкоряється виробничому відділу, забезпечення якості - відділам досліджень і розробок, а іноді - тому ж маркетингу. У деяких організаціях мається відособлена функція технічної служби, що містить у собі дослідження і розробки, виробничий інжиніринг, забезпечення якості, обробку даних і навіть виробничий контроль.

Вироблять чотири окремих види діяльності, які можна описати як операції.

Системи операцій можна класифікувати по характері руху потоку матеріалів від постачальника до покупця. Існують дві основні категорії систем. Одна охоплює виробництво і постачання, де покупець є кінцевим одержувачем товару. Інша зв'язана з транспортуванням і сервісом, коли сам покупець вносить вклад у шуканий процес.


Список використаної літератури

1. Бовыкин В.И. Новый менеджмент: Управление предприятиями на уровне высших стандартов: Теория и практика эффективного управления. – М.: Экономика, 1997.

2. Василенко В.О., Ткаченко Т.І. Виробничий (операційний) менеджмент: Навчальний посібник. – Київ: ЦУЛ, 2003.

3. Виноградський М.Д., Виноградська А.М., Шканова О.М. Менеджмент в організації: Навч. посібник - К.: Кондор, 2002.

4. Виханский О.С., Наумов А.И. Менеджмент: Учебник для студ. вузов, обуч. по экономич. спец. и направлениям. – М.: ГАРДАРИКА, 1998.

5. Іванова І.В. Менеджмент підприємництва: Практикум: Навчальний посібник.- К.: КНЕУ, 2001.

6. Кредісов А.І. Менеджмент для керівників. - К.: Знання, 1999.

7. Федулова Л.І. Менеджмент організацій - К.: Лібра, 2003.