Смекни!
smekni.com

Сутність організації бухгалтерського обліку в Україні (стр. 3 из 3)

Суттєвий вплив на організацію бухгалтерського обліку здійснює організаційно-правова форма господарювання - форма здійснення господарської діяльності з відповідною правовою основою, яка визначає характер відносин між засновниками (учасниками), режим майнової відповідальності за зобов'язаннями підприємства, порядок створення, реорганізації, ліквідації, управління, розподілу одержаних прибутків, можливі джерела фінансування діяльності тощо.

Організація бухгалтерського обліку на будь-якому із суб'єктів господарювання повинна відбуватися з урахуванням обсягів його діяльності та організаційної структури. Так, обсяги господарської діяльності визначають кількість працівників облікового підрозділу підприємства. Організаційна структура впливає на взаємозв'язок облікових працівників з працівниками інших структурних підрозділів підприємства.

Однак найголовніше, що слід враховувати в процесі організації і ведення бухгалтерського обліку, це технологічний процес виробництва. Розглянемо для прикладу підприємство харчової промисловості. Для виробництва продукції в цій, як і будь-якій іншій галузі, необхідна сировина. Організація бухгалтерського обліку на такому підприємстві повинна забезпечити не лише інформацію про наявність і кількість запасів на певну дату, а й інформацію про їх якість, а саме про їх придатність до використання при виготовленні продуктів харчування.

Для будівельних підприємств характерним може бути "виїздний" характер бухгалтерської служби, тобто створення облікових підрозділів на окремих об'єктах, які будуються. Це зумовлено передусім тим, що за таких умов досить зручним є здійснення оперативного контролю за витрачанням будівельних матеріалів і дотриманням строків виконання замовлень.

Суттєвий вплив також здійснюють зовнішні у відношенні до підприємства фактори: економічні (система оподаткування, рівень свободи дій, система нормативного регулювання), політичні, соціальні, географічні тощо. Саме під їх впливом відбувається організація суб'єктів і процесу бухгалтерського обліку.