Смекни!
smekni.com

Комунікаційні процеси у системі менеджменту підприємства на прикладі ЗМКБ "Прогрес" (стр. 14 из 18)

У кожного члена колективу за плічми чималий професійний досвід, але незважаючи на різний рід діяльності їх усіх поєднує одна важлива якість – уміння дивитися далеко вперед, адже кожен учасник ради знає, що від його безпосередніх рішень залежить майбутнє «Прогресу».

Коротка історія розвитку підприємства

Дата виникнення: 5 травня 1945

Керівники підприємства:

- 1945–1968 – Генеральний конструктор А.Г. Івченко

- 1968–1988 – Генеральний конструктор В.А. Лотарев

- с 1988 року Генеральний конструктор Ф.М. Муравченко

Урядові нагороди:

- 1966 р. – Орден Леніна

- 1975 р. – Орден Праці УССР

- 1981 р. – Орден Трудового Червоного Прапора

Міжнародне визнання:

- 1999 р. – Сертифікат №Р-3 Міждержавні Авіаційні Комітети (МАК)

- 1999 р. – Сертифікат №СА.47.93 Бюро Верітас (Франція)

Форма власності: державне підприємство в складі Міністерства машинобудування, військово-промислового комплексу і конверсії України.

Сфера діяльності: проектування, виготовлення, ремонт, іспит і сертифікація авіаційних і промислових газотурбінних двигунів.

Співробітництво: більш 900 сорозробників і постачальників, у т.ч. майже 600 з Російської Федерації.

Експлуатація: в Україні і 80 країнах Європи, Азії, Африки й Америки експлуатуються 42 типу літаків і вертольотів із двигунами ЗМКБ «ПРОГРЕС».

Виробничі пріоритети

АІ-20 – перший у СРСР турбогвинтовий двигун (ТВД) з великим ресурсом.

АІ-25 – перший у СРСР турбореактивний двоконтурний двигун (ТРДД) для літаків місцевих ліній.

Д – 36 – перший у СРСР трьохвальний ТРДД із великим ступенем двоконтурності.

Д – 18Т – перший у СРСР ТРДД із тягою понад 20 тонн.

Д – 36 – самий могутній у світі вертолітний двигун.

Д – 27 – перший у світі маршовий турбогвинтовентиляторний двигун (ТВВД)

Щоб завоювати довіру споживачів, розширити експортні можливості, ЗМКБ «Прогрес» разом з ВАТ «Мотор Сич» на початку 90-х років звернулися до відомої європейської фірми «Бюро Верітас» з метою проведення сертифікаційних робіт, що дозволило б дати гарантію якості виготовлених ними авіаційних двигунів. 15 липня 2009 року «Прогрес» одержав «Сертифікат про визнання» С.А. 47.93 на систему якості виробів Д-18Т, Д-136, Д-36 і їхньої модифікації. Треба сказати, що запорізький авіаційний комплекс був першим в Україні підприємством, що одержало Сертифікат Бюро «Верітас». Цій знаменній події передувала велика робота зі створення сукупності організаційної структури, методик, процесів і ресурсів, необхідних для здійснення керування якістю.

Крім «Сертифіката про визнання» підприємство одержало ще ряд сертифікатів на проектування, виготовлення і ремонт двигунів для авіаційної промисловості і наземного застосування.

2 червня 2003 року Державний департамент авіаційної техніки видав «Сертифікат схвалення», що визнав підприємство як організацію, здатну виконувати капітальний і середній ремонт виробів Д-18Т, Д-136, АІ-25, АІ-25ТЛ і їхньої модифікації.

Сертифікат №49933 на проектування, виготовлення і ремонт виробів Д-18Т, Д-136, Д-36 АІ-25 ТЛ і їхньої модифікації, а також авіадвигунів для газоперекачующих установок виданий 27 червня 2004 р. фірмою BVQI.

«Сертифікат ремонтної організації» №СПР-15 виданий Міждержавним авіаційним комітетом 15 березня 2005 р., у якому засвідчується, що підприємство схвалене як Ремонтну організацію по моделях Д-18Т, Д-136, АИ-25, АИ-25ТЛ із правом проведення капітального і середнього ремонту.

3.2 Рекламна політика підприємства

Рекламна політика підприємства відіграє важливу роль у загальній маркетинговій стратегії підприємства і просуванні товарів на ринки. Правильний вибір підходів у рекламі, збалансованість комбінацій різних методів реклами і PR як усього підприємства, так і його конкретних продуктів підвищує привабливість підприємства і його продуктів, відіграє позитивну роль у загальній стратегії маркетингу і просування товарів убік Заказчиков.

Комплексна рекламна політика виходить з результатів маркетингових досліджень ринків, потенційних первинних і вторинних Заказчиков, партнерів, конкурентів, технологічних, політичних, екологічних і інші вимоги ринків.

Важливим фактором для рекламної політики і вибору рекламних методів є позиціонування підприємства на ринку газотурбінних технологій і в кожнім його сегменті.

Ці фактори визначають інтенсивність реклами, комбінацію різних її видів, спрямованість (тематичну, регіональну, рівневу, ін.), комплексність.

Комплексна рекламна політика містить у собі наступні її види і напрямки:

А. Висвітлення діяльності підприємства й окремих його продуктів у засобах масової інформації:

- газети, журнали загального напрямку як України так і закордонні;

- спеціалізовані періодичні видання України і зарубіжжя;

- радіо і телебачення.

Б. Рекламні публікації в довідниках, каталогах, інших разових виданнях.

В. Випуск і цільове розсилання власних періодичних рекламно-інформаційних видань.

М. Участь у регіональних і міжнародних виставках, ярмарках, авіашоу, нафтогазових і енергетичних шоу, конгресах.

Д. Участь у міжнародних симпозіумах, конференціях і ін. з чи доповідями інформацією.

Е. Видання тематичних рекламних буклетів, проспектів, листівок і реалізація їх на відповідних форумах.

Ж. Розробка і виготовлення фірмової атрибутики (торговий знак, прапор, нагрудні й ін. значки, вимпели, прапорці й ін.).

З. Замовлення, виготовлення і реалізація на відповідних форумах рекламно-сувенірної продукції.

И. Плакатна, світлова, стендова реклама.

К. Організація чи музею музейного залу з демонстрацією досягнень підприємства, організація залу суспільного визнання підприємства з демонстрацією нагород підприємства й окремих його працівників.

Л. Розміщення комп'ютерного сайту в мережі Інтернет з періодичним його відновленням, випуск і цільове чи розсилання розподіл рекламних компакт-дисків, відеокасет і ін.

М. Прояв уваги до партнерів, замовникам, конкурентам (поздоровлення зі значними подіями чи компаній їхніх важливих співробітників; запрошення на власні значні події).

Можуть бути й інші методи реклами, що можливо використовувати виходячи зі стану ринку і його ситуативного аналізу.

Для визначення стратегії і тактики комплексної реклами на визначені тактичні і стратегічні періоди (1 рік, 2 роки, 5 років) відділ зовнішніх економічних зв'язків (відділ ЗЕЗ) проводить маркетингові дослідження поточних і перспективних потреб ринку газотурбінної техніки, відмінних рис цих вимог на основних сегментах ринку, основних тенденцій розвитку газотурбінної техніки в базових центрах її створення, основних методів просування газотурбінної техніки на ринок у конкурентів, політичної ситуації в різних сегментах ринку.

За результатами цих досліджень відділ ЗЕЗ визначає регіони рекламного впливу, тематику висвітлення в кожнім конкретному регіоні, інтенсивність і комплексність реклами, а також визначає ступінь рекламного впливу в цих регіонах:

- основну, при якій застосовуються рекламні публікації в СМІ і разових виданнях, участь у виставках, симпозіумах, конференціях, цільове розсилання рекламних виробів і т.д.);

- другорядну, при якій у регіоні підтримується основна інформація про підприємство і її продукцію.

На підставі цих досліджень виконуються наступні рекламно-маркетингові дії:

Відділ ЗЕЗ визначає конкретних представників СМІ (газети, журнали, канали ТВ, радіо), конкретні разові видання (каталоги, збірники), що видаються для конкретних регіонів, по конкретним тематикам, визначає частоту, обсяг, тематичну спрямованість публікацій, готує план рекламних публікацій і тілі, інтерв'ю керівників на визначений рекламний період (як правило на 1 рік) і затверджує цей план у керівника підприємства.

За затвердженим планом відділ ЗЕЗ укладає договори (контракти) на рекламне обслуговування з видавцями періодичних і рекламних видань, тілі, радіостудіями.

Після підписання договорів (контрактів) відділ ЗЕЗ направляє службову записку відділу науково-технічної інформації (відділ НТІ) з додатком графіка, обсягу і тематики публікацій і інтерв'ю для підготовки і відправлення на адресу видавництв макетів рекламних публікацій, а на адресу тілі, радіокомпаній – конспекти виступів. Перед відправленням відділ НТІ погоджує макети рекламних публікацій і інтерв'ю з відділом ЗЕЗ і затверджує їх у заступників керівника підприємства по напрямках.

У випадку організації інтерв'ю на території підприємства, всю організаційну роботу з запрошення тілі, радіокомпаній і реалізації інтерв'ю виконує відділ кадрів. Якщо таке інтерв'ю організовується на міжнародному форумі – відділ ЗЕЗ.

Контроль за виконанням рекламних публікацій і реалізацією інтерв'ю, а також аналіз ефективності цих публікацій і інтерв'ю, виконує відділ ЗЕЗ.

Випуск власної періодичної преси виконує відділ НТІ. Періодичність, обсяг, тематичний зміст, тираж і ін. готує відділ НТІ, погоджує з відділом ЗЕЗ, заступниками керівника підприємства по напрямках і затверджує в керівника чи підприємства його заступників.

За заявкою відділу ЗЕЗ відділ НТІ передає необхідна кількість екземплярів видання, а відділ ЗЕЗ виконує міжнародне розсилання цього видання в адреси, погоджені з заступниками керівника підприємства по напрямках. Внутрішнє розсилання виконує канцелярія підприємства в погоджений перелік адрес.

Виставочна діяльність. Наприкінці року (листопад) відділ ЗЕЗ складає план участі підприємства в міжнародних і регіональних виставках, шоу, конгресах і ін., із указівкою найменування, регіону і часу проведення події, пропонованого обсягу й основної тематики експозиції на цій події, погоджує план із заступниками керівника підприємства по напрямках і затверджує в керівника підприємства.