Смекни!
smekni.com

Фредерик Тейлор. Його експерименти (стр. 1 из 2)

Реферат

На тему:

«Фредерик Тейлор. Його експерименти»

2011

Вступ

Тейлор Ф. У. - видатний американський дослідник і управлінець-практик, що поклав початок наукової організації праці і раціоналізації у сфері управління, основоположник менеджменту, представник наукової школи управління.

Обгрунтував специфіку людини як соціального ресурсу. Розглядав його як єдино можливий об'єкт управління. Із його точки зору, людина (на виконавському рівні) - достатньо пасивна, не зацікавлена в праці істота, що слабо орієнтована на діяльність і реагує головним чином на матеріальні стимули. Вважаючи, що головна мета управління - забезпечення високої продуктивності праці і соціальної гармонії, запропонував концепцію її досягнення, базуючись на своєму розумінні природи людини як специфічної істоти і соціального ресурсу. Розробив принципи раціональної організації праці, засновані на ідеї розділення, спеціалізації і стандартизації виконавської і управлінської праці. Створив соціальну філософію, що обгрунтовує раціональні принципи організації і управління. Запропонував жорсткий розподіл праці на програмуючу і виконавську працю. Ввів нові принципи нормування і оплати праці. Обгрунтував принципово нову функціональну структуру управління, побудовану на розподілі праці і спеціалізації діяльності управлінців. Найбільш відомі наукові роботи по менеджменту: "Принципи наукового менеджменту" і "Управління підприємством".

Біографія

Фредерік Уїнслоу Тейлор (1856-1915) народився у відомій і спроможній філадельфійській сім'ї. Батьки дотримувалися прогресивних поглядів, вели насичене інтелектуальне і культурне життя, щепивши своїм дітям (яких було у них троє) високі моральні принципи. Вплив батьків, подорож по Європі, навчання в привілейованій школі дозволили Тейлору отримати різносторонні і достатньо глибокі знання. Відомо, що його отець, що чудово знав класичну літературу і мистецтво, прагнув направити сина по гуманітарній дорозі.

Проте, до засмучення батьків, молодий Тейлор не пішов по їх стопах. Він вибрав кар'єру інженера і підприємця. Можливо, на його вибір вплинув характер -твердий, рішучий, цілеспрямований, може - інтелектуальна обстановка того середовища, в якому йому довелося социалізіроваться. Насичене ділове життя Філадельфії, численні знайомі сім'ї Тейлоров - бізнесмени, промисловці, політичні діячі, колір інтелігенції, - поза сумнівом, подіяли на формування особи того, хто в майбутньому так прославив Америку.

Тейлор закінчив Стівенсовкий інститут, отримав фундаментальну підготовку по інженерних і математичних науках, активно захоплювався спортом - легкою атлетикою, бейсболом, крикетом, футболом, туризмом, ковзанами, гімнастикою. Одночасно він посилено займався теоретичними науками і експериментами, зробив немало винаходів в області організації виробництва і металознавства, деякі з них - на світовому рівні. Своєму головному винаходу він присвятив 26 років, разом з Бартом сконструювавши спеціальну лінійку. З її допомогою можна було оперувати чотирнадцятьма незалежними змінними - завдання, яке не під силу було вирішити жодному прикладному математикові того часу.

Не дивлячись на блискучі перспективи, що відкрилися переднім завдяки походженню і соціальному статусу сім'ї, Тейлор почав життєвий шлях простим робочим, вибився в майстри, потім в головні інженери, став пайовиком декількох крупних компаній. А під кінець життя став мільйонером, відомим всьому світу публіцистом і консультантом, викладачем в кращих американських університетах і школах бізнесу.

Поза сумнівом, Тейлор символізував - причому в найяскравіших рисах - новий тип менеджера: спортивного вигляду підприємець, що уміє цінувати своє слово і що поважає співбесідника, чудово і всесторонньо освічений інженер, що знає досконало всі тонкощі економіки і виробництва. Йому постійно доводилося з чимось боротися - з опором профспілок, груповим егоїзмом робочих, заздрістю колег і відсталістю промисловців.

Творча спадщина Тейлора багатогранна, його можна віднести і до менеджменту, і до індустріальної соціології. У соціології праці він вивчав питання рестрікци-онізма («роботи з прохладцей», як він виражався), групової взаємодії і групової динаміки, а також відношення до праці, стимулювання, мотивацію і організацію праці. До менеджменту треба віднести його концепцію управління і адміністрування.

Перший вибух інтересу до керування був відзначений у 1911 році. Саме тоді Фредерик Тейлор опублікував свою книгу" Принципи наукового керування", що традиційно вважається початком визнання керування наукою і самостійною областю дослідження. У1880-і роки Фредерик Тейлор, американський інженер-самоучка, початків системне вивчення процесу праці. Ставши керуючим на "Мидвейл стил воркс" у Філадельфії, він жахнувся від хаосу в промисловій практиці: між керуючими і робітниками не було ні найменшого натяку на співробітництво, неефективність і марнотратство бурхливо прогресували, вироблення складала мизер. Фредерик Тейлор зв'язав себе з "пошуками кращого шляху", він став батьком наукового менеджменту, що з тих пір веде бізнес по лоціях (опис морів і узбереж для нестатків мореплавання) експериментально і логічно виведених нормативів. На "Мидвейл" і пізніше в "Бетлехем стил" Тейлор досліджував менеджмент у чотирьох параметрах: нормування, фактор часу і задач, систематичний добір і навчання, грошові стимули.


Теорія раціоналізації Ф. У. Тейлора

тейлор менеджмент управління раціоналізація

Теорія раціоналізації Ф. У. Тейлора - система оригінальних взаємозв'язаних положень і принципів підвищення ефективності трудової діяльності працівників шляхом вдосконалення соціальної організації. Критикуючи традиційні принципи організації і управління, що не враховують особливості людської природи, Ф. У. Тейлор грунтується в своїй теорії на своєрідних уявленнях про природу людини, людські взаємини і людську поведінку.

Розглядаючи організацію в основному як процес, орієнтований на забезпечення ефективної трудової діяльності, Ф. У. Тейлор висловив думку, що не техніка і економіка, а саме управління людьми є основним чинником, що впливає на підвищення ефективності і в цьому полягає основна проблема США. На його думку, сучасний робочий працює не в повну силу і свідомо обмежує своє вироблення - "феномен роботи з прохладцей". Причини цього явища він бачив перш за все в помилкових і нераціональних принципах організації трудової діяльності робочих.

Витоки поведінки робочого, що іменується їм як "робота з прохладцей", Ф. У. Тейлор пов'язував з "феноменом групового тиску" і "феноменом свідомого обмеження вироблення". Суть першого феномена полягає в тому, що при традиційних принципах організації трудової діяльності робота в колективі примушує передовиків опускатися до рівня середняків, а середняків - до рівня тих, що відстають. Отже, необхідно відмовитися від колективних норм організації трудової діяльності.

Суть другого феномена полягає в тому, що робочий свідомо обмежує вироблення. Ф. У. Тейлор прийшов до висновку, що таке поведінка - підсумок раціонального підходу і негативної оцінки робочим прогнозованого співвідношення, з одного боку, витрат і зусиль, пов'язаних із збільшенням вироблення, а з іншої - очікуваної ним винагороди. Робочі виходять з уявлення, що при традиційному способі організації праці при збільшенні вироблення адміністрація обов'язково понизить розцінки. У цій тезі Ф. У. Тейлор передбачив положення, лежачі в основі сучасних процесуальних теорій мотивації. Усвідомлення природи цього феномена привело до радикальної перебудови не тільки системи оплати праці, але і всієї системи управління.

Намагаючись побудувати систему управління з урахуванням людської специфіки, Ф. У. Тейлор визначив чотири наукові принципи управління, які зумовлюють його погляд на раціональну організацію: впровадження економних методів роботи; професійний відбір і навчання працівників; розстановка кадрів; співпраця адміністрації і виконавців. При цьому виходячи з ідеї принципового розподілу програмуючої і виконавської праці вона висунув дві концепції: "досягаючого робочого" і "досягаючого керівника".

Згідно першої концепції робочому треба доручати таке завдання, виконання якого вимагало б від нього максимум напруги і зусиль, але не шкодило його здоров'ю. У міру того, як це завдання їм освоюватиметься, йому треба давати все більш складні завдання. Відповідно до цього всі типи робіт Ф. У. Тейлор класифікував по ступеню складності і змісту. На основі цієї класифікації він побудував систему навчання і професійного відбору працівників. Іншою стороною раціональної організації трудової діяльності була система санкцій (догана, штраф, звільнення). Нарешті, дисциплінарна і штрафна система доповнювалася специфічною індивідуально-відрядною системою оплати праці.

Згідно другої концепції, перш ніж примушувати робочого виконувати завдання, адміністраторові слід самому навчитися трудитися як мінімум в два рази краще. Сфера його діяльності повинна поступово розширюватися: турбота про організацію праці робочих, контроль за різними аспектами їх діяльності, їх навчання, соціально-інженерна функція і так далі

У цих умовах адміністратор (майстер) вже не міг справитися з покладеними на нього функціями і замість одного адміністратора, що відповідав в підрозділі організації за те, що все відбувається, виникла функціональна адміністрація, що складається з декількох спеціалізованих по різних напрямах діяльності інструкторів і контролерів.

Висновки

У 1884 р. Тейлор став головним інженером, цього року він вперше використовував систему диференціальної оплати за продуктивність праці. Оформив патентами близько 100 своїх винаходів і раціоналізацій. З 1890 р. по 1893 р. Тейлор - головний керівник Мануфактурної інвестиційної компанії, Філадельфія, власник паперових пресів в Мене і Вісконсіні, організував власну справу по управлінському консультуванню, першу в історії менеджменту. З 1898 р. по 1901 р. він - консультант сталеливарної компанії Віфлєємськой, шт. Пенсільванія.