Смекни!
smekni.com

Взаємодія соціальних та управлінських технологій (стр. 1 из 5)

Взаємодіясоціальнихта управлінськихтехнологій


Вступ

Актуальність дослідження. Криза виявила недоліки в ефективності роботи керівників. Якщо в ситі часи менеджер міг собі дозволити допустити пару стратегічних помилок, не боячись катастрофічних наслідків, то сьогодні жорстка конкуренція на ринку мобілізує керівників підприємств. Виживають, природно, найсильніші. Все частіше вчені та професійні управлінці звертають увагу на таке відносно нове поняття в прикладному менеджменті, як соціальні технології, маючи на увазі необхідність використання керівником кожного рівня власної управлінської стратегії.

Що таке соціальні технології на буденному рівні? Соціологи - це ті люди, які діагностують проблему, соціальні технологи - розробляють механізми її вирішення. Відсутність соціально-технологічної культури в особистості, призводить до невміння намітити цілі своєї діяльності, порівняти їх з наявними отриманими знаннями, самовизначитися, що в підсумку призводить до розчарування професійній області. У першу чергу, це стосується вчорашніх випускників вузів.

Чи зможе криза сформувати управлінців нового типу? З якими викликами роботодавцям і вузам довелося зіткнутися в умовах жорсткої конкуренції серед фахівців?

У сучасному суспільстві рівень управління не відповідає новим вимогам, і назріла гостра потреба не тільки в новому переосмисленні, але і в оновленні методів управління. Важливість формування соціально-технологічної культури обумовлена ​​тим, що у людини зростає рівень орієнтування управління не силовими методами, а на ефективне розкриття потенціалу всієї системи. Багато досліджень показали, що аналітичні навички в менеджерів розвинені недостатньо, елементарність знань соціальних технологій поєднується з інтуїтивною здебільшого їх реалізацією.

Мета дослідження: вивчення взаємодії соціальних і управлінських технологій.

Об'єкт дослідження: соціальні та управлінські технології.

Завдання дослідження:

1. розглянути поняття соціальної технології;

2. розкрити поняття управлінської технології;

3. вивчити взаємодію соціальній та управлінській технологій;

4. виявити ідею управлінської революції;

5. розкрити особливості управління російськими соціально-трудовими відносинами на сучасному етапі.

Структура роботи: робота складається зі вступу, трьох розділів, чотири параграфів, висновків та списку використаної літератури.

Теоретичною основою для даної роботи послужили праці таких вчених, як А.П. Прохоров, А.В. Соколов та ін. автори.


Глава 1. Технології управління

1.1 Поняття соціальної технології

Без знання соціальних технологій управління неможливе в принципі, особливо в частині управління персоналом, з яким доводиться стикатися кожному менеджерові. Будь-яка діяльність має на увазі взаємодію між людьми, яке відбувається для отримання потрібного результату, тому спектр застосування соц. технологій дуже широкий.

Між тим, ті, хто вивчає цю проблему, сходяться в одному - упускають необхідність передачі таких знань освітні установи. Вони не прищеплюють спеціалісту культуру постійного навчання, та й зациклюються на створенні «голого» менеджера, не орієнтованого на конкретне виробництво, що не має уявлення про технології роботи профільного підприємства.

Найважливіше і найслабша ланка у сфері освіти - це відсутність не правовий, не менеджерської культури, а технічної культури фахівця. І юристу, і менеджеру треба вміти управляти таким чином, щоб він знав, що відбувається в області техніки і технології. Якщо керівник не бачить цього, то він не виконає повною мірою свої обов'язки. Візьміть, наприклад, аварію на Саяно-Шушенській ГЕС. Тут виникла проблема не в управлінні - інженерна підготовка фахівців, які забезпечують реалізацію завдань, була на дуже низькому рівні. Раніше директори підприємств і заводів вирішували питання про те, яким чином підвищити ефективність і якість інженерів та робітників за рахунок соціологів.

Діагностика студентів вузів Москви і Санкт-Петербурга показала, що технологічна складова в освіті майбутніх менеджерів вкрай слабка, у них практично відсутні навички не тільки проектування, але і реалізації самої технології управлінської діяльності. Проте, велика частина фахівців розуміє значимість даної проблеми і відчуває потребу у впровадженні соціальних технологій у практику - це дає ряд передумов для її формування та розвитку.

Разом з тим, вирішення проблеми, за словами фахівців, може бути тільки одне: вчитися, вчитися і ще раз вчитися. Людина, який закінчив вуз може спиратися на отримані знання тільки протягом п'яти років, потім починається їх «старіння». Сьогоднішня молодь поставлена ​​перед жорсткою необхідністю постійно про це дбати. Менеджер повинен прагнути до підвищення кваліфікації - саме це запорука успішного розвитку фахівця ».

Соціальна технологія - Сукупність методів і прийомів, що дозволяють домагатися результатів у задачах взаємодії між людьми.

Більш широко соціальну технологію можна визначити як послідовність етапів соціальної взаємодії, в ході якої кожен суб'єкт, що бере участь у взаємодії, реалізує власну управлінську стратегію по відношенню до інших і формує соціальну дійсність. Соціальні технології використовуються, зокрема, в такому особливому вигляді соціальної інноваційної діяльності як управлінський консалтинг.

Можна визначити соціальну технологію як структуру комунікативних впливів, які змінюють соціальні ситуації або соціальні системи, у тому числі окремої людини як одиничну соціальну систему.

Сучасний період розвитку соціальної практики в Росії характеризується широким використанням різноманітних соціальних технологій - від моно технологій до полі технологічної систем. Розширюється соціальний простір, в якому окремі технології або їх сукупність знаходять своє застосування: від політико-виборних до соціолого – аналітичних, від Інтернет - технологій до технологій різних видів зв'язку, від освітньо - педагогічних до технологій надання адресних соціальних послуг різним групам населення і т. д.

Проникнення технологій як інструментального пізнавально-перетворювального кошти в різні сектори соціальної сфери (не кажучи вже про інших) цілком обґрунтовано можна розглядати як одну з закономірностей розвитку сучасного соціуму, а в секторах соціальної роботи та соціально-педагогічної діяльності - як стійку тенденцію їх розвитку (що підтверджується експонентним зростанням числа наукових досліджень і публікацій з цієї проблеми). При цьому кожна технологія має цілком певним теоретико-методологічним потенціалом пізнання і перетворення соціальної практики.

Природно, що аналіз цього потенціалу може бути здійснено з різних позицій: з точки зору різних наук і наукових дисциплін; цілей і цільових орієнтацій; функціонального призначення конкретної технології; визначення їх номенклатури; виявлення структури, змісту, послідовності і т.д., т. е. в рамках широкого діапазону критеріїв оцінки цих технологій.

Ця робота, безумовно, важлива і перспективна, цілком може скласти самостійні теми наукового дослідження, яке, у свою чергу, могли б бути об'єднаними спільною метою виявлення інфраструктури соціальних технологій або, в рамках соціально-педагогічного сектора соціальної сфери, об'єднані метою дослідження інфраструктури соціально - педагогічних технологій. Без конкретизації змісту і мети вкажемо лише на об'єктивну заданість такого дослідження: поки соціально-педагогічні технології розглядаються лише як взаємодія технологій соціальних та педагогічних, їх «перетин».

Однак ця робота цілком обґрунтовано може бути попередньо роботою, пов'язаною з рішенням більш загальних питань, таких, наприклад, як: обґрунтування прийнятності технологій в соціальній сфері та визначення меж цієї прийнятності; розробка функціональної змістовності технології на методологічному рівні (пізнаванність і перетворювальний характер технологій соціальної практики в різних її видах); взаємозв'язок і взаємодію різних технологій і їх «стикування» між собою в пізнавальній та перетворювальної діяльності; можливість побудови універсального (інваріантного) технологічного циклу та дослідження його теоретико-методологічного потенціалу і т.д.


1.2 Поняття управлінської технології

Розвиток управлінської думки і практики протягом XX століття, особливо другої його половини, призвело до формування управлінських технологій. Зазвичай в узагальнююче поняття технології включають такі змістовні моменти: соціальна технологія - це певний спосіб досягнення поставлених суспільних цілей; сутність цього способу полягає в післяопераційному здійсненні діяльності, операції розробляються заздалегідь, свідомо і планомірно; ця розробка проводиться на основі і з використанням наукових знань; при розробці враховується специфіка області, в якій здійснюється діяльність; соціальна технологія виступає у двох формах: як проект, що містить процедури та операції, і як сама діяльність, побудована відповідно до цього проекту; соціальна технологія - елемент людської культури, вона виникає двома шляхами: виростає в культурі еволюційно або будується за її законами як штучне утворення, головна функція якого сьогодні - поєднання науки і практики. Управлінська технологія є один із проявів соціальних технологій, що відбиває безпосередньо управлінські процеси. Її суть, коротко кажучи, полягає у системному поєднанні наукового знання, управлінських потреб та інтересів суспільства, цілей і функцій державного управління, можливостей та елементів управлінської діяльності. Вона розчленовується на послідовно взаємозалежні процедури й операції, які виконуються більш або менш однозначно і мають на меті досягнення високої ефективності. Під процедурою розуміється набір дій (операцій), за допомогою яких здійснюється той чи інший основний процес (фаза, етап), який виражає суть даної технології. Операція є безпосередньо практичним актом вирішення певної задачі в рамках відповідної процедури управління. Операція - це однорідна, логічно неподільна частина процесу управління, спрямована на досягнення певної мети, вона виконується одним або декількома виконавцями.