Смекни!
smekni.com

Аналіз процедур управління (стр. 2 из 2)

Процедури відрізняються за рядом ознак і класифікуються наступним чином:

1. За посадовою ознаками на творчі, логічні, а також на технічні. Питома вага творчих операцій у керівників становить до 60 шістдесяти, у фахівців - 40 відсотків, у технічних виконавців - до 20.

2. За змістом - на інформаційні, логіко-розумові й організаційні.

3. За ступенем повторюваності на повторювані і немає.

4. За рівнем механічної комплектації: ручні, механізовані, автоматизовані, машинно-ручні.

5. За характером поєднання в часі на послідовні, паралельні, послідовно-паралельні.

Роль процедур в ефективному процесі управління дуже велика. У рамках однієї функції управління процедури можуть бути внутрішніми і зовнішніми.

До внутрішніх процедур управління як процесу відносяться:

- Інформаційна підготовка;

- Розробка варіантів рішень;

- Прийняття рішення керівником;

- Організацій його виконання;

- Контроль.

Вхідний вплив надходить від попереднього етапу процедури управління, а вихідний вплив надходить на наступний. З процедурами інформаційної підготовки, розробки варіантів рішення і організації виконання утворюються функціональні зв'язки, а з процедурою прийняття рішення - лінійні або функціональні в залежності від пріоритету процедури. Зазвичай вхідний вплив направлено на процедуру прийняття рішення.

При свідомому проектуванні технології управління можна уникнути непотрібних і другорядних процедур управління, виключити дублювання робіт, скоротити документообіг, сформулювати чіткі критерії до якості результату на кожному етапі управлінського процесу. Технологія дозволяє підсилити ефект людських дій шляхом поєднання окремих елементів в єдиний ланцюг.

Одночасно це вносить розумну організованість в сам процес управління за рахунок введення норм і правил виконання окремих операцій. При цьому для трудового процесу осіб, причетних до управління підприємством, застосовуються такі категорії, як технологічна дисципліна, регламент і т. д. Цей аспект технологізації управління дозволяє більш ефективно застосовувати методи мотивації.


Висновок

Для керівників у практиці управління особливе значення має технологія вироблення і прийняття управлінського рішення. Вона являє собою цілеспрямований, взаємопов'язаний, упорядкований набір методів і прийомів діяльності суб'єкта управління з вибору управлінських альтернатив.

Для прийняття управлінського рішення потрібно використовувати певними процедурами. Процедура - певна регламентована послідовність здійснення процесу управління.

Серед основних процедур управління виділяються:

- Діагноз проблеми або об'єкта управління;

- Формулювання обмежень і вибір критеріїв для прийняття рішення;

- Виявлення управлінських альтернатив;

- Оцінка альтернатив;

- Остаточний вибір альтернатив і формування рішення;

- Організація виконання рішення;

- Контроль виконання управлінського рішення;

- Встановлення зворотного зв'язку з об'єктом управління, при необхідності, коректування мети.

Для вироблення оптимального рішення можуть застосовуватися методи аналізу альтернатив, аналітичні методи, статистичні методи, метод математичного програмування, матричний метод (з теорії ігор), методи психологічної активації і методи підключення нових інтелектуальних джерел.

Прийняте управлінське рішення доводиться до виконавців шляхом усної постановки завдань, письмового доведення, передачею формалізованих команд.

Можна виділити наступні істотні ознаки ефективних управлінських технологій.

1) Для будь-якої технології характерний поділ єдиного трудового процесу на етапи, фази, стадії або процедури. Такий поділ реалізує основні переваги технологізації управління, про які говорилося вище.

2) Введення технології покликане забезпечувати координацію і синхронізацію окремих етапів, стадій або процедур, що дозволяє отримати ефект від системності або комплексності процесу управління.

3) Технологія передбачає однозначність виконання процедур і операцій. Це дуже важлива умова, тому що чим більше відхилення при виконанні окремих процедур, тим більше небезпека неефективного управління в цілому.

4) Структура управлінської технології, що визначаються нею методи, прийоми, техніка, документи, організація робіт, кваліфікація виконавців, терміни і тривалість процедур повинні мати цільову спрямованість, орієнтувати на забезпечення ефективності технологічного процесу, тобто на досягнення високої якості управління.


Література

1.Бурков В.М., Коргін Н.А., Новіков Д.А. Введення в теорію управління організаційними системами. - М: Ліброком, 2009 .. - 264 с.

2. Глухів В.В. Менеджмент. Підручник. - СПб: Питер, 2008. - 608 с.

3. Дорофєєв В.Д., Шмельова О.М., Шестопал Н.Ю. Менеджмент. - М: Инфра-М, 2008 .. - 440 с.

4. Зайцев Н.Л. Економіка, організація і управління підприємством. - М: Инфра - М, 2008 .. - 455 с.

5. Злобіна Н.В. Управлінські рішення. - Тамбов: ТДТУ, 2007. - 80 с.

6. Лукичева Л.І. Управління організацією. - М: Омега-Л, 2006 .. - 360С.

7. Личкіна М.М. Імітаційні моделі в процедурах та системах підтримки прийняття стратегічних рішень на підприємствах / / Бізнес-інформатика. 2007

8. Михальова Є.П. Менеджмент. Конспект лекцій. - М: Юрайт-Издат, 2009 .

9. Моїсеєва Н.К., Стерлігова О.М. Диференціація та інтеграція процесів як об'єктів управління в організації / / Вісник Самарського державного економічного університету. 2008 рік. № 10. С. 85-88.

10. Основи менеджменту / Под ред. Афонічкіна А.І. - СПб: Питер, 2007.

11. Смирнов Е.А. Теорія організації. - М: Инфра-М, 2003 .. - 248 с.

12. Степочкіна Е.А., Терьохіна М.А. Реальне управління як перспектива розвитку менеджменту / / Известия Волгоградського державного технічного університету. 2005 рік. № 5. С. 118-126.

13. Фрольченко С.С. Процедура підготовки та прийняття антикризових рішень / / Вісник Тольяттінського державного університету сервісу. Серія: Економіка. 2007 рік. № 2. С. 249-253.

14. Шихао Л. Удосконалення процедури прийняття управлінських рішень в галузі управління персоналом / / Економічні науки. 2009 рік. № 54. С. 90-93.