Смекни!
smekni.com

Розробка системи управління якістю виробництва напівфабрикатів в ресторані загального типу І класу (стр. 2 из 2)

Опишемо петлю якості, яка визначає основні етапи життєвого циклу виробів на даному підприємстві.


Підготовка виробництва

Рис. 1 Петля якості.

Як же досягається ефективність комплексної системи управління якістю продукції?

1. Перш ніж почати виробництво продукції, необхідно провести маркетингові дослідження, в ході яких визначаються потреби ринку даної продукції, запити споживачів, аналізуються сегменти ринку і виявляються порожні ніші,аналізуються доходи і смаки споживачів і планується клієнтська база і т.п.

2. На етапі проектних робіт проводяться дослідно-конструкторські роботи, розробляються технологічні процеси, підбирається необхідне обладнання і т.д.

3. Етап постачання включає в себе постачання сировини і матеріалів в потрібний час, в потрібне місце і в певних кількостях, для чого необхідно попередньо знайти постійних і надійних постачальників і укласти з ними договір.

4. Перед початком виробництва необхідно ретельно підготувати обладнання, інструментарій, документацію і т. п., щоб виключити можливість відмов у ході процесу. Особливу увагу треба приділити підготовці персоналу і мотивації якісної праці. Тут можна застосувати добре всім відому справедливу формулу: «платити людям хорошу заробітну плату і давати шанс заробити більше за краще і якісне виконання своїх обов'язків». Необхідно пояснити їм причину, дати обґрунтування існування їхніх робочих місць і пояснити позицію фірми по відношенню до кожного робочого місця - сфокусувати на ньому. Спілкуватися із співробітниками, як з людськими істотами, хоч і погано запрограмованими та поінформованими, які хочуть працювати на компанію і повністю поділяють всі точки зору компанії, тобто повністю стоять на її стороні. Необхідно голосно хвалити тих співробітників, які якісно виконують свою роботу і прикладають до цього максимум зусиль, але балансувати їх тихим, але тактовним зауваженням (доріканням), коли помітили, що людина не допрацьовує.

5. Безпосереднє виробництво продукції.

6. На етапі контролю оцінюється відповідність продукції, що випускається необхідним параметрам. Для прискорення впровадження контролю якості на самому високому рівні керівництвом фірми застосовується так звана діагностика якості. При цьому керівна ланка фірми отримує безпосередню інформацію від виконавців на робочих місцях про досягнення і недоліки застосовуваних методів контролю якості. У результаті можна вчасно скоригувати здійснювані заходи щодо забезпечення контролю якості, посилити підготовку кадрів, підтримати високий моральний рівень підлеглих. Блок контролю повинен включати: аналіз інформації про якість, контроль надійності, випробування матеріалів, перевірку дослідних зразків і серійні випробування.

7. Упаковка продукції та її зберігання. Повинні витримуватися всі умови зберігання. Для зберігання продукції на підприємстві необхідна наявність холодильних приміщень. Постійне вивчення попиту сприяє виробництву продукції необхідного обсягу, що виключає надлишки продукції.

8. Реалізацію продукції передбачається здійснювати за такою системою: передача в доготовочний цех.

9. Маркетингова діяльність полягає в позиціонуванні продукції, освоєнні і завоюванні нових ринків збуту. Реклама допоможе залучити більше покупців. Важливою особливістю маркетингу ресторану є прагнення здійснювати збут виробленої продукції без проміжного складування безпосередньому покупцеві.

Сучасна система якості дозволяє аналізувати і оцінювати всі найважливіші показники якості, від яких залежить придатність задовольняти потреби споживачів.

Необхідно усувати причини відхилень, для того, щоб йти далі і розвиватися.

Поліпшення якості передбачає реалізацію концепції безперервних поліпшень, що виявляються в постійній розробці і впровадженні заходів щодо зростання якості продукції та технології її створення. Ця концепція передбачає безперервне підвищення якості кожної дії, що здійснюється окремим працівником або підрозділом.

ВИСНОВКИ

система управління якість продукція

Подальше освоєння нового для нашої країни економічного середовища відтворення, тобто ринкових відносин, диктує необхідність постійного поліпшення якості з використанням для цього всіх можливостей, всіх досягнень прогресу в області техніки й організації виробництва.

Найбільш повне і всебічне оцінювання якості забезпечується, коли враховані усі властивості аналізованого об'єкта, які виявляються на всіх етапах його життєвого циклу: при виготовленні, транспортуванні, збереженні, застосуванні, ремонті, техобслуговуванні.

Аналіз розвитку форм і методів організації робіт з якості, виявлення можливості застосування до робіт по якості принципів загальної теорії управління, розробка схем механізму управління якістю, визначення характеру потреб, стан кон'юнктури ринку як вихідного елемента управління якістю продукції, критичний розгляд визначень основних термінів свідчать про наступне:

¾ сучасну організацію робіт з якості теоретично допустимо, а практично доцільно й ефективно будувати не на загальному глобальному контролі, а на принципах загальної теорії управління на основі схем механізмів управління якістю продукції;

¾ сучасне управління якістю продукції повинне прямо орієнтуватися на характер потреб, їхню структуру і динаміку; ємність і кон'юнктуру ринку; стимули, обумовлені економічною і технічною конкуренцією, характерні для ринкових відносин;

¾ сучасне управління якістю на підприємстві, незалежно від форми власності і масштабу виробничої діяльності, повинне оптимально сполучати дії, методи і засоби, з одного боку, виготовлення продукції, що задовольняє поточні запити і потреби ринку, а з іншого боку - розробку нової продукції, здатної задовольняти майбутні потреби і майбутні запити ринку.

Можна вважати, що правильно побудована модель системи якості продукції з урахуванням інтересів споживача, напевно виявиться конкурентоспроможною і буде користуватися попитом.


СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Кондо Й.Управління якістю в масштабах компанії: становлення і етапи розвитку. Нижній Новгород, СМЦ "Пріоритет", 2002.

2. Розова Н.К. Управління якістю. СПб., 2002.

3. ДСТУ 4281:2004. Заклади ресторанного господарства. Класифікація. – К.: Держспоживстандарт України, 2004.

4. ДСТУ 3230-95: Управління якістю та забезпечення якості. Терміни та визначення.

5. ДСТУ ІSО 9004-2001: Системи управління якістю. Настанови щодо поліпшення діяльності.

6. ДСТУ ІSО 9001-2008-12: Системи менеджменту якості. Вимоги.