Смекни!
smekni.com

Організація функціонального управління (стр. 7 из 9)

Якщо говорити в загальному про весь фінансовий стан, можна сказати, що в 2007 році підприємство отримує прибуток, який значно більший від минулорічного. Зростає дохід від реалізації продукції, поряд з цим зростають витрати підприємства, зростає рентабельність підприємства.

Аналіз управління персоналом

Ефективність господарювання будь-якого підприємства залежить не лише від додержання правильних принципів організації виробництва, а й від знань, умінь, компетентності його працівників, спроможності вирішувати нестандартні завдання, дисципліни, існуючої системи мотивації праці тощо.

Управління персоналом є складовою соціальної підсистеми, яка

характеризує персонал як особовий склад організації, який повинен виконувати основні завдання підприємства.

Формування персоналу підприємства відбувається під впливом як внутрішніх факторів – таких, як характер продукції, особливості технологічних процесів, організаційна структура управління тощо, так і зовнішніх – ситуації на ринку праці, демографічні процеси, вимоги чинного законодавства, моральні норми суспільства.

Персонал підприємства та зміни, які в ньому відбуваються, мають певні структурні, якісні та кількісні характеристики.

Мета аналізу управління підприємством – виявити резерви підвищення результативності виробництва за рахунок збільшення його обсягу при кращому використанні наявних трудових ресурсів.

Основними джерелами аналізу є звіт з праці , фотографії та само фотографії використання робочого часу, результати моментних спостережень, відомості відділу кадрів, табелі виходу на роботу.

Важливим елементом цього процесу є підбір кадрів.

Варто відмітити, що джерела підбору кадрів для фірми є такими:

–особисті контакти

–подання оголошення в Центр зайнятості, про наявність вакантної посади.

Процедура прийому на роботу на даному підприємстві є формалізованою: претендент на вакантне робоче місце чи посаду подає заяву зі всіма необхідними документами (паспорт або інший документ, який посвідчує особу, трудову книжку оформлену у встановленому порядку, диплом або інший документ про освіту чи професійну підготовку ), після розгляду якої з ним проводиться співбесіда. На співбесіді, як правило, задають питання, які стосуються суто професії претендента. Якщо працівник задовольнив всі вимоги щодо вільної вакансії, йому призначається випробувальний термін (1-н місяць), по закінченню якого при відсутності причин для відмови працівник приймається на роботу. Працівники працюють згідно колективного договору.

Прийом на роботу працівників оформляється наказом керівника КП «Будинкоуправління», з яким працівник ознайомлюється.

Для характеристики забезпеченості трудовими ресурсами та використання їх застосовують таку систему показників: чисельність персоналу і його склад за кваліфікацією, плинність кадрів, використання робочого часу.

При аналізі плинності кадрів було виявлено, що 2007 році прийнято 10 осіб, вибуло 6 осіб , з яких усі 6 осіб звільнилися за власним бажанням.

Таблиця 2.14

Характеристика руху кадрів

з/п

Показники

Рік

2006

Рік

2007

Відхилення
1 Середня облікова чисельність працівників 34 38 4
2. Прийнято працівників 4 10 6
3. Вибуло працівників 12 6 -6
4. В тому числі з власного бажання 12 6 -6
4. Коефіцієнт плинності кадрів 3 0,6 -2,4
5 Коефіцієнт обороту з прийому на роботу персоналу 0,12 0,26 0,14
6 Коефіцієнт обороту зі звільнення персоналу

0,35

0,16 -0,19

Коефіцієнт плинності кадрів характеризує частку працівників звільнених за власним бажанням, за порушення трудової дисципліни або з інших причин, непов’язаних з виробництвом. Обчислюється за формулою:

,

де

– чисельність працівників звільнених протягом року на підприємстві з причин, не пов’язаних з виробництвом, осіб.

– облікова чисельність персоналу підприємства, осіб.

Коефіцієнт обороту з прийому на роботу персоналу – характеризує частку прийнятих на роботу протягом певного періоду працівників до їх загальної середньооблікової чисельності й визначається за формулою:

,

де

– чисельність прийнятих на роботу за відповідний період працівників, осіб.

Коефіцієнт обороту зі звільнення персоналу – характеризує частку працівників, що протягом року були звільнені з усіх причин, у загальній середньо обліковій чисельності персоналу підприємства. Він обчислюється за формулою:

,

де

– чисельність працівників звільнених з будь-яких причин на підприємстві протягом року, осіб.
Аналіз таблиці дає можливість зробити висновок про не високу плинність кадрів на підприємстві, що є досить позитивно, оскільки витрати на пошук нових працівників, їх навчання та випробовування практично відсутні. Коефіцієнт обороту з прийому на роботу персоналу є вищим за коефіцієнт обороту зі звільнення персоналу.

Таблиця 2.15

Дані про кількісний та якісний склад працівників по Дубровицькому КП «Будинкоуправління» за 2007 рік.

Назва показників Всього осіб З них жінки
Облікова кількість працівників на кінець року, всього 38 12

Кількість працюючих у віці (років)

15-34

10

2

З них 15-24 1 -
Від 35 до 49 23 10
50-54 3 -
55-59 2 -

Кількість працівників, які мають вищу освіту за освітніми рівнями:

- неповна та базова вища

26

9

- повна вища освіта 3 1

Кількість працівників, які отримують пенсію, всього

5

1

У тому числі:

За віком

4 1
По інвалідності, всього 1 -
З них ІІІ групи 1 -
- працівники, які знаходяться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею віку, встановленого чинним законодавством, всього

1

1

Вікову структуру працівників КП «Будинкоуправління» покажемо, використовуючи діаграмаму.

Мал.2.4. Вікова структура працівників.

Наступним кроком ми проаналізуємо середньомісячну заробітну плату по категоріях.

Середня заробітна плата дорівнює 895 грн. Для кожного працівника і для кожної посади вибирається своя структура заробітної плати. Фонд оплати праці на 2007 рік становив 365,3 тис грн.

Таблиця 2.13

Середня заробітна плата по категоріях та кількість працівників

Посада Заробітна плата
2006 2007
К-сть Грн.. К-сть Грн.
Керівник 1 2005,00 1 2571,00
Інженерно-технічні працівники 7 757,00 7 934,00
Майстри 3 551,00 3 911,00
Робітники 23 570,00 23 787,00

Мал.2.5. Структурна характеристика працівників.

Аналіз середньомісячної заробітної плати по категоріях.

Мал.2.6. Аналіз середньомісячної заробітної плати по категоріях.

Отже, проаналізувавши таблиці та діаграми можна зробити висновок про те, що основну частину працівників в КП «Будинкоуправління» займають робітники, а саме: 60 %. Найбільша середньомісячна заробітна плата у керівника – 3312 грн, найменша у робітників – 552 грн.

За зразкове виконання трудових обов’язків, підвищення продуктивності праці тривалу бездоганну роботу, новаторство в праці та інші успіхи досягнуті в роботі встановлюються такі види заохочення:

- преміювання;

- нагородження цінним подарунком;

- нагородження грамотою;

- матеріальна допомога;

Ці заохочення застосовуються за погодженням трудового колективу спільно з профспілковим комітетом. Заохочення оголошуються в наказі і заносяться в трудову книжку у відповідності до правил їх ведення. При застосуванні мір заохочення забезпечується поєднання морального та матеріального стимулювання праці. Працівникам, які успішно та добросовісно виконують свої трудові обов’язки, надаються в першу чергу переваги та пільги в області соціально-культурного і житлово-побутового обслуговування, покращення житлових умов.