Смекни!
smekni.com

Організація функціонального управління на прикладі ЗАТ Рівненський ливарний завод (стр. 1 из 12)

Міністерство освіти і науки України

Національний університет водного господарства таприродокористування

Факультет менеджменту

Кафедра менеджменту

КУРСОВА РОБОТА

на тему:

Організація функціонального управління

(на прикладі ЗАТ “Рівненський ливарний завод”)

Виконав:

Студент 5 курсу ФМ

Перевірила:

доцент. к.т.н.

Кузнецова Тетяна Олегівна

Рівне 2008


Зміст

Вступ..........................................................................................................

1. Організація як об'єкт управління:

1.1.місцезнаходження, цільове призначення та вид діяльності...............

1.2.мета та місія організації.......................................................................

1.3.структура організації.........................................................................

1.4.імідж організації в ділових кругах……………………………….…..

2. Діагностика організації як системи управління:

2.1. діагностика макросередовища............................................................

2.2. взаємодія ЗАТ "РЛЗ" з діловим середовищем:

2.2.1. особливості взаємодії з споживачами..............................................

2.2.2. особливості взаємодії з конкурентами.............................................

2.2.3.особливості взаємодії з постачальниками.........................................

2.3. аналіз внутрішнього середовища:

2.3.1. управління виробничою підсистемою..............................................

2.3.2.аналіз управління персоналом..........................................................

2.3.3. маркетинг на підприємстві................................................................

2.4 діагностика управління економічною підсистемою..............................

3. Удосконалення управління підприємством...........................................

Висновки.......................................................................................................

Список використаних джерел ….................................................................

Додатки


Вступ

В умовах створення ринкової економіки України, розвитку підприємництва, модернізації державного сектору суттєво змінюється зміст організаційних, управлінських, соціально-економічних відносин як на державному рівні, так і на рівні управління окремим підприємством.

Поширення корпоративних форм управління, зміна психології менеджменту, стилю управлінської поведінки, переоцінка керівниками своєї ролі та місця в системі управління викликали необхідність появи нового підходу до управління підприємством в сучасних умовах господарювання. Сьогодні будь-яке підприємство, незалежно від форми власності та виду господарської діяльності, розглядається як відкрита соціально-економічна система, яка діє в межах ситуаційного підходу. Тому форми, методи, системи, стилі керівництва мають змінюватись залежно від об'єктивних умов функціонування підприємства (зовнішнє середовище, стратегії, цілі, технології тощо).

Сучасний менеджмент – гнучка система управління і водночас складний соціально-економічний, інформаційно-технологічний процес, що використовуються для зміни станів і особливостей об’єкта управління.

На сьогоднішній день, менеджмент слід розглядати як складне багатофункціональне управління, що дає змогу усвідомити внутрішні і зовнішні важелі регулювання всієї виробничої діяльності в цілому і, таким чином, досягти їх збалансованості за умов мінливого ринкового оточення.

Метою даної курсової роботи є засвоєння теоретичних знань і оволодіння практичними навичками діагностування внутрішнього та зовнішнього середовища організації, окреслення проблем і надання рекомендацій щодо їх усунення на основі отриманих даних. В результаті мною мають бути запропоновані можливі заходи по вдосконаленню управління підприємством та усуненню виділених проблем, на прикладі ЗАТ «Рівненський ливарний завод».

1. Організація як об’єкт управління.

1.1 Місцезнаходження, цільове призначення та вид діяльності

ЗАТ „Рівненський ливарний завод” був створений 01 листопада 1999 року на базі ДП „Графлитмаш” та ВАТ „РЗТА”, яке повністю збанкрутіло на той період часу. Основним напрямком дiяльностi заводу є випуск чавунного литва широкої номенклатури. ЗАТ "Рівненський ливарний завод" один з небагатьох товаровиробникiв в Українi, що в даний час виробляє високоточнi вiдливки з сiрого, спецiального та надмiцного чавуну, що використовується в машинобудувннi. ЗАТ "РЛЗ" виробляє широкий спектр вiдливок масою вiд 0,3 до 300 кг. будь-якої групи складностi з товщиною стiнки вiдливки вiд 3 до 12 мм. Твердiсть вiдливок станвить вiд 120 до 300 од. НВ. За бажанням замовника проводиться термообробка литва. Вiдливки виробляються на сучасних автоматичних формувальних лiнiях "ГiзаГ", плавка чавуну - iз застосуванням "дублекс-процесу" (електропiч-мiксер) та iндукцiйнi печi. Застосовується гама сучасних стрижневих автоматiв. Очистка поверхнi вiдливок проводиться дробом рiвного дiаметру, що гарнтує високу якiсть поверхнi вiдливок. За бажанням замовника здiйснюється грунтовка та фарбування вiдливок. Виробничi потужностi дозволяють виробляти майже 1200 т вiдливок на мiсяць.

В даний час ЗАТ „Рівненський ливарний завод” є одним з найбільших підприємств Рівненського регіону та провідним виробником продукції ливарного виробництва для машинобудування в Україні та за її межами. За період 1999 - 2007 рік підприємство під керівництвом генерального директора В. К. Канського динамічно розвивалось, щорічно збільшуючи обсяги виробленої продукції.

Скорочена назва Товариства: ЗАТ „РЛЗ”.

Назва англійською мовою: Joint-Stock Campany “Rivne Foundry Plant”.

Назва російською мовою: ЗАО “Ровенский литейный завод”.

Місцезнаходження підприємства: 35331 Україна, Рівненська область, Рівненський район, с.Городок, вул. Привокзальна, 2.

Засновниками товариства є:

- ВАТ "РЗТА", м. Рiвне, код ЄДРПОУ 00235884;

- ТОВ "Фiрма "Восток", м. Харкiв, код ЄДРПОУ 14364800;

Статутний капітал Товариства становить 19484094.00 гривень (дев'ятнадцять мільйонів чотириста вісімдесят чотири тисячі дев'яносто чотири).

Статутний капітал поділено на 19484094 простих іменних акцій, номінальною вартістю - 1 (одна) гривня кожна, які розподіляються між учасниками.

Рух акцій та право власності на акції фіксуються в реєстрі власників іменних цінних паперів Товариства.

Основні напрямкидіяльності:

ЗАТ «РЛЗ» – сучасне чавунно-ливарне виробництво потужністю 12000 т придатного литва на рік. Підприємство виробляє відливки широкої номенклатури із сірого чавуну марки СЧ 10 – СЧ 30, спеціального легірованого (СПЧ) та надміцного чавуну марки ВЧ 400 – ВЧ 600, стержневі, б/стержневі відливки, масою 0,1 – 300 кг, групою складності 1-6, які необхідні для виготовлення запасних частин на автомобілі та сільськогосподарську техніку, всього до 400 найменувань відливок.

ЗАТ «РЛЗ» виготовляє чавунні відливки для підприємств України, Росії, Білорусії, Бельгії, Голландії, Франції, а саме:

· Блок циліндрів та інші відливки (6 найменувань) для автомобільних двигунів на «Ланос», «Сенс», «Таврія», «Славута» для ЗАТ «ЗАЗ»;

· Відливки з сірого та надміцного чавуну для гідромоторів та гідронасосів (11 найменувань ) для ВАТ «Гідросила», ВАТ «Салаватгідромаш», ТД «Парголовський»;

· Відливки для автомобілів «КРАЗ» (29 найменувань);

· Відливки корпусів та вставок турбін для турбокомпресорів (13 найменувань);

· Відливки для рухомого складу залізничної дороги для спільного Американсько-Українського підприємства (3 найменування);

· Відливки для запірної апаратури на газопроводи (12 найменувань);

· Головки блока циліндрів різних типорозмірів та інші відливки;

Крім цього, з метою розширення номенклатури відливок та збільшення обсягів виробництва та реалізації, ЗАТ «РЛЗ» на замовлення здійснює проектування відливок різних груп складності, виготовляє модельне оснащення та дослідну партію відливок з подальшим виготовленням серійних відливок. Тільки у 2007 році освоєно 40 позицій нових відливок для ряду підприємств, серед яких:

· ВАТ «Пневмобудмашина», м. Єкатеринбург, Росія;

· ВАТ «Кам’янець-Подільськагрегат», м. Кам’янець-Подільськ, Україна;

· ЗАТ «ЗАЗ», м. Запоріжжя, Україна;

· ВАТ «Ковельсільмаш», м. Ковель, Україна;

· УП «ММЗ», м. Мінськ, Білорусь;

· РПУ «БЗА», м. Борисів, Білорусь, та інші.

ЗАТ «РЛЗ» належить до галузі Металургійне виробництво (27.51.0 за КВЕД).

1.2 Мета та місія організації

Для нормального функціонування підприємства, а також для ефективного управління ним керівництву необхідно визначитися, яку мету, цілі, і місію ставить перед собою підприємство.

Місія – загальна мета діяльності організації, її призначення.

Мета – бажання досягти чогось.

Місією ЗАТ «Рівненський ливарний завод» є: забезпечення якісними комплектуючими машинобудівних підприємств України та близького зарубіжжя враховуючи нинішні та майбутні їх потреби.

Метою діяльності ЗАТ «Рівненський ливарний завод» є: поєднання економічних інтересів та фінансових ресурсів засновників для ведення господарської діяльності, спрямованої на одержання прибутку, задоволення потреб народного господарства та населення в промисловій продукції, товарах народного споживання, роботах та послугах та забезпечення прибутковості виробництва.

Життєвий цикл організації – це період функціонування організації від моменту її створення до її ліквідації. Фази життєвого циклу:

1 - період створення організації; 4 - період занепаду;
2 - період росту; 5 - період ліквідації;
3 - період зрілості;

Отже, як видно з рисунка 1.1 ЗАТ «РЛЗ» перебуває у фазі зростання. Взагалі, етап росту характеризується прискореним зростанням масштабів виробництва. Головна мета на даному етапі: отримання прибутку, стабільність розмірів витрат та асортименту продукції, планування прибутку, закріплення позицій на ринку та вихід на нові сегменти ринку, забезпечення високої якості, стимулювання та підвищення заробітної плати.