Смекни!
smekni.com

Структура бізнес-аналізу в формі питань (стр. 2 из 2)

· Як оцінюють банк фінансові ринки (наприклад, фінансову спроможність, рівень керівництва, оцінка заборгованості)? Чи занижена ціна на акції банка?

Цінність для клієнтів

· Яку репутацію має банк серед клієнтів та потенційних клієнтів?

· Наскільки добре частка ринку банка і зміна частки ринку відображає його увагу до оцінки з боку клієнтів?

Цінність для працівників

· Чи вважається банк хорошим місцем для праці? Які головні фактори є підставою для такої оцінки?

Цінність для партнерів

· Чи встановив банк стабільні довготермінові стосунки з ключовими партнерами? Яку репутацію має банк серед партнерів?

Громадська цінність

· Який імідж банка серед громадян? Як банк реагував на події, що могли зашкодити його репутації? Які були вжиті заходи з метою покращити свій імідж?

Загальне

· Яким чином банк збалансовує потенційно суперечливі потреби і цінності різних зацікавлених сторін?

Управління

Керівництво:

Структура керівництва

· Хто є головними керівниками банка? Які важливі зміни стались останнім часом у керівництві?

· Чи займається керівництво банка активним плануванням щодо своїх наступників в інтересах банка, його власників та співробітників?

Здібності керівництва

· Яку кваліфікацію та досвід мають головні керівники? Наскільки успішно їх кваліфікація та досвід допомагають їм керувати банком?

· Яким є стиль керівництва головних керівників (наприклад, керує як учасник роботи, автократичний, агресивний, офіційний, неофіційний і т.п.)? Наскільки добре цей стиль узгоджується з потребами банка?

· Які погляди керівників на ризиковані дії? Чи йдуть вони на доречний рівень ризику, беручи до уваги рід діяльності?

· На якій системі цінностей робить наголос керівництво (наприклад, збалансованість і наголос на надання послуг клієнтам, підвищення продуктивності та підвищення якості і т.п.)?

Заохочення співробітників

· Яким чином керівництво забезпечує те, що працівники намагаються і виконують завдання поставлені керівництвом? Яким чином відбувається спілкування з співробітниками стосовно питань стратегії, планів та результатів?

· Які офіційні та неофіційні методи використовує керівництво для поширення в банку своїх ідей? Наскільки ефективними є ці методи?

· Чи заохочує керівництво працівників розробляти і повідомляти творчі ідеї, щодо вдосконалення діяльності? Які методи використовує керівництво для отримання цих ідей?

Контроль за зовнішніми силами

· Яким чином керівництво контролює події, які стосуються клієнтів, партнерів та власників? Які типи контрактів укладаються з клієнтами? З партнерами? З власниками?

· Яким чином керівництво слідкує за розвитком подій серед основних конкурентів?

· Яким чином керівництво контролює зміни у навколишньому оточенні?

Стратегія:

Мета діяльності

· Яка мета діяльності банка?

· На які групи клієнтів та які потреби клієнтів спрямована ця стратегія?

· Яким чином ця стратегія виділяє банк серед його конкурентів?

Аналіз стратегічних сил

· Якими є ключові стратегічні проблеми?

· На яких ключових припущеннях грунтується стратегія діяльності?

· Яким чином стратегія банка враховує зміни побажань та потреб клієнтів? Яким чином товари та послуги вдосконалюються з метою задоволення цих потреб?

· Яким чином стратегія діяльності враховує сильні сторони та можливі дії конкурентів?

· Яким чином банк враховує очікування власників при розробці стратегії? Яка свобода дій дається керівництву власниками при розробці і впровадженні стратегії?

· Які зміни відбуваються або очікуються, щодо наявності, якості або вартості основних ресурсів? Як ці зміни вплинуть на стратегію діяльності?

· Які важливі зміни відбуваються або очікуються серед ключових оточуючих факторів, які стосуються діяльності (наприклад, демографічні зміни, нові закони або правила і т.п.)? Як ці зміни вплинуть на стратегію діяльності?

Плани дій

· Чи регулярно керівництво здійснює перспективну оцінку руху грошових коштів банка чи кожного з його головних підрозділів?

· Чи припущення, які лежать в основі прогнозу руху грошових коштів, в достатній мірі грунтуються на інформації про банк, його діяльність та його управлінську стратегію?

· Якщо прогнози руху грошових коштів не готуються, яким чином керівництво оцінює здатність банку дотримуватись своєї стратегії та виконувати завдання?

· Яка основна тактика керівництва при впровадженні стратегії та контролю за цим процесом?

· Яким чином керівництво інформує співробітників про стратегію діяльності? Чи вірять співробітники в цю стратегію і чи розуміють свою роль в її впровадженні?

· Які критерії банку в розміщенні обмежених ресурсів (наприклад, людські ресурси, капітал і т.п.) при наявності альтернативи згідно з стратегією діяльності?

· Які нові плани (наприклад, нові послуги, вихід на нові ринки) заплановані стратегією діяльності?

Довготермінові перспективи

· Якою банк бачить свою діяльність у віддаленій перспективі? Яким чином це бачення враховане в стратегії діяльності?

Процеси діяльності

Працівники:

Структура

· Чи існує чітке визначення повноважень та відповідальності?

· Які є офіційні і неофіційні канали всередині банка, по яким здійснюється критична діяльність? Наскільки ефективно функціонують ці канали?

Компетенція

· Як би ви оцінили професійні знання, навики управління та технічну кваліфікацію персоналу? Які головні недоліки?

· Яким чином банк залучає працівників, які мають кваліфікацію, необхідну для роботи в банку?

· Наскільки ефективно такі дії, як прийом на роботу, підвищення по службі, наради та звільнення з роботи впливають на підвищення кваліфікації основних працівників банку?

· Наскільки ефективно навчальні програми сприяють розвитку професійних знань?

· Наскільки ефективно офіційні та неофіційні системи заохочення впливають на компетенцію та зацікавленість співробітників?

Культура

· Як би ви оцінили зацікавленість співробітників у здійсненні якісної роботи? Які основні фактори сприяють цьому?

· Як би ви оцінили робочу атмосферу в банку (наприклад, робоча етика, дух співробітництва, колективна робота, довіра і т.п.)?

· Що банк зробив для створення позитивної робочої атмосфери (наприклад, інформування про цілі та точку зору керівництва, участь співробітників у прийнятті ключових рішень)?

· Чи вкорінилась у керівництва і у співробітників ментальність, спрямована на обслуговування клієнтів?

Діяльність:

Увага до клієнтів

· Яким чином підприємство забезпечує те, що його виробничі процеси відповідають вимогам та потребам клієнтів? Яким чином банк отримує інформацію про вимоги та потреби клієнтів стосовно виробничого процесу?

Якість

· Яких зусиль докладає банк з метою забезпечення першорядної якості, що є невід’ємною частиною надання послуг? Яким чином це контролюється та вимірюється? Які існують проблеми (наприклад, час виконання послуг, порушення строків або дат виконання послуг і т.п.)?

· Які методи використовує банк для підвищення якості та визначення проблем, які мають негативний вплив на якість (наприклад, контроль робочого процесу)? Чи здійснює банк перевірки якості на всіх стадіях роботи, чи лише в кінці?

Продуктивність

· Чи трапляються довгі затримки на різних етапах робочого процесу? Які цьому причини? Які кроки здійснив банк, щоб зменшити та скоротити тривалість робочого процесу?

· Які нові ідеї були впроваджені в розміщення або обладнання офісу? Яким чином можна підвищити ефективність в робочій сфері?

Гнучкість

· Чи вимагає робочий процес частої зміни для надання різноманітних послуг? Чи обмежує конкурентноздатність висока вартість впровадження інших послуг або довгі затримки, які з цим пов’язані, та чи перешкоджає гнучкості у реагуванні на різні потреби та вимоги клієнтів?

Координація

· Наскільки добре різні підрозділи координують свою діяльність? Які існуючі проблеми перешкоджають продуктивності та оперативності реагування на потреби клієнтів?

Постійне вдосконалення

· Що зробив банк для створення атмосфери постійного вдосконалення своєї діяльності у сфері якості, продуктивності та оперативного реагування на потреби клієнтів?

· Які робочі заходи запровадив банк для підвищення оперативності реагування на вимоги і потреби клієнтів (наприклад, заходи по підвищенню якості, продуктивності, своєчасності і т.п.)?

Технологія:

Робоче оточення

· Яким чином технологія змінює оточення, в якому діє банк і яке положення займає банк у порівнянні з іншими?

· Яким чином банк використовує технологію з метою кращого взаєморозуміння з своїми клієнтами і з метою поліпшення обслуговування потреб клієнтів?

· Чи використовує банк технологію з метою ефективнішого визначення необхідних ресурсів та їх отримання?

· Чи використовує банк технологію для отримання переваги над своїми конкурентами, чи він є послідовником конкурентів у використанні технології?

Внутрішня діяльність

· Технологія є помічником чи перешкодою в цій галузі діяльності?

· Чи використовує банк технологію для підвищення продуктивності своїх операцій?

· Чи використовує технологію керівництво з метою отримання ефективнішого і більш своєчасного доступу до інформації, необхідної для прийняття рішень?

· Чи веде банк планування людських ресурсів, включаючи прийом на роботу нових працівників та навчальні програми, для забезпечення притоку достатньої кількості людей з необхідною технічною кваліфікацією?

· Чи використовує банк технологію для досягнення своїх цілей?

· Чи використовує банк технологію з метою збільшення об’єму, своєчасності та точності інформації, необхідної працівникам для оптимізації виконання своїх обов’язків, включаючи використання “бази знань”, щоб задіяти інформацію для підвищення конкурентноздатності?