Смекни!
smekni.com

Сучасні технології менеджменту (стр. 2 из 7)

Мені показалисяособливо цікавими принципи управління Анрі Файоля.

1. Розподіл праці або спеціалізація.

Метою розподілу праці є виконанняроботи, більшої по об'єму і кращої за якістю при тихий же умовах.

2. Повноваження і відповідальність.

Делегування влади одночасно з відповідальністю.

Дедаютьсяповноваження, там неодмінно виникає відповідальність.

3. Дисципліна.

Передбачає слухняність, старанність, діяльність, зовнішні знаки поваги. Дотримання угод, укладених між організацією і працівниками.

4. Єдиноначальність.

Працівник повиненвиконувати наказ тільки однієї людини.

5. Єдність напряму.

Кожнагрупа працівників, діюча в рамках однієї мети, повиннабути об'єднана єдиним планом і мати єдиного керівника.

6. Підлеглість індивідуальних інтересів загальним.

Інтереси одного працівника абогрупи працівників не повинні переважати над інтересами компанії або організації більшого масштабу.

7. Винагорода персоналу.

Щобзабезпечити вірність і підтримку персоналу, вони повинні отримувати гідну винагороду за свою роботу.

8. Централізація.

Визначення відносної важливості ролей керівника і підлеглого.

9. Скалярний ланцюг.

Скалярнийланцюг - ряд осіб, що стояти на керівних посадах, починаючи від імені, що займає самевисокеположення до керівника низової ланки.

10. Порядок.

Матеріальний порядок: певне місце для кожної речі, кожна річ на своєму місці.

Соціальний порядок: певне місце для кожної особи, кожна особа на своєму місці.

11. Справедливість.

Поєднання доброти і правосуддя.

12. Стабільність складу персоналу.

Плинність кадрів призводить до зниження продуктивності.

13. Ініціатива.

Означає розробку плану і забезпеченняйого успішної реалізації. Це додає Компанії силу і енергію.

14. Корпоративний дух.

Будь-яка команда повиннапрацюватиразом. Кожнийповиненвносити стільки, скільки він може. [12]

Існує також безліч інших принципів управління, я думаю, що не варто перелічувати їх все, хотілося б торкнутися тільки щеодного аспекту управлінської діяльності. У принципах управління Анрі Файоля відображені не тільки економічні принципи управління, але і психологічні принципивпливу на персонал і взаємодії з ним.

Не менш відомі 12 принципів продуктивності Г. Емерсона, що перегукуються з принципами А. Файоля. Ці принципи старі , але зовсім не застарілі, оскільки і сьогодні можуть бути використані.

1.4. Сучасні принципи менеджменту.

Принципи управління відображають теоретичний ідеал управління, до досягненняякого необхідно прагнути. Реалізація цих принципів є критерієм ефективності і науковості управління на всіх його рівнях.

Для формування, функціонування і розвиткусистеми менеджменту дотримуватипринципи, які є загальними для всіх підсистем системи управління:

- поєднання спеціалізації і універсалізація в управлінні (при виконанні управлінських робіт повиннозабезпечуватисяоптимальне співвідношення між спеціалізацією і універсалізація);

- стійкість до зовнішнього середовища (при зміні окремих елементів мікро - і макросередовища підприємства система управління повиннапродовжувати функціонувати і виконувати поставлені цілі);

- економічність управління (при виборі способів і функцій для здійснення управління і досягнення мети необхідно обмежувативитрати: трудові, матеріальні, тимчасові, фінансові, моральні.

- ефективність управління;

- поєднання централізації і децентралізації в управлінні (в кожній конкретній системі управління повиненбутиоптимальний рівень централізації (децентралізація) виконання відповідних функцій).

Приведені принципи управління характерні для будь-якої підсистеми. Разом зтимкожна підсистема системиповиннаформуватися і функціонувати на основі ще і специфічних принципів. Так специфічними принципами управління персоналом є: розподіл праці; єдиноначальність; підлеглість особистих інтересів загальним і т.д. [14]

2. Сутність і зміст функцій менеджменту.

Функції управління - це конкретний вид управлінської діяльності, що здійснюється спеціальними прийомами і способами, а також відповідна організація робіт.

Одним з основних компонентів, що складають зміст управління, є функції. Таким чином, для виконання тієї чи інший відносно простої роботи необхідно заздалегідь визначити, що потрібно в підсумку одержати, як організувати справу, мотивувати і проконтролювати його виконання. Це і є функції управління. Хоча згодом техніка управління й удосконалилася, основні управлінські функції залишилися порівняно незмінними.

Кожна функція менеджменту являє собою сферу дії визначеного процесу управління, а система управління конкретним чи об’єктом видом діяльності - це сукупність функцій, зв’язаних єдиним управлінським циклом. У цьому суть процесного підходу до дослідження функцій менеджменту.

Сутнісна характеристика менеджменту - це функція або вид діяльності по керівництву людьми.

У процесі розвитку менеджменту сутність управління одержала трактування “впливу” на людей для узгодження й упорядкування їхніх дій у спільній праці за допомогою мотивації поведінки.

Найбільш повний зміст менеджменту як процесу відбивають основні функції, що виступають загальною умовою управління соціальними і соціально-економічними процесами.

Процес впливу буде реальним при його завершенні у виробничо-господарській діяльності, де застосовуються будь-які засоби взаємодії: мети, стратегії, методи, структури управління. Тому процес управління може бути розглянутий як процес взаємодії суб’єкта й об’єкта управління, де реалізуються ідеї суб’єкта, тобто менеджера. Дана група функцій поєднується процесом вироблення і реалізації управлінського рішення, що має універсальні етапи у визначеній їхній послідовності, які можна трактувати як групи функцій менеджменту, тобто видів діяльності по виробленню і реалізації управлінських рішень. [19]

Сутнісна особливість менеджменту обумовлює наявність менеджера - суб’єкта управління, професійного керуючого, що пройшов спеціальну підготовку, що дає йому право на виконання функцій по керівництву людьми.

У ринкових умовах повинні закріплюватися не тільки функції, але і ресурси, зв’язані з виконанням даних функцій і прийняттям рішень, конкретні види відповідальності за результативність менеджменту.

Для менеджерів знання взаємозв’язку і взаємодії груп функцій менеджменту створює умови прийняття правильних рішень в області формування і функціонування систем менеджменту.

Важлива особливість функцій менеджменту, обумовлена специфікою української економіки, полягає в потребі високого ступеня адаптивності до змін зовнішнього і внутрішнього середовища.

Під адаптивністю розуміється здатність збереження якісної визначеності функції менеджменту при змінах соціально-економічного середовища. У систему адаптивних елементів системи менеджменту включається вся сукупність засобів впливу: цільові, регулюючі, координуючі, що активізують, мотивуючі, контролюючі, самоорганізуючі. Звідси випливає, що система засобів впливу і взаємодії по кожній функції повинна мати гнучкість і забезпечувати менші втрати ресурсів при зміні соціально-економічних і організаційно-технічних факторів.

Функції управління мають специфічний характер, особливий зміст і можуть здійснюватися самостійно, бути як не зв’язаними між собою, так і нерозривно зв’язаними. [8]

2.1. Основні функції менеджменту.

Основні функції менеджменту характеризуються повнотою змісту, стійкістю структури, системністю й універсальністю використання в різних сферах діяльності. Головна їхня особливість у тому, що кожна основна функція менеджменту являє собою окремий процес управління по виробленню методів активізації і засобів впливу на персонал і його діяльність для досягнення загальних результатів соціально-економічної системи.

Функції цікаві тим, що в систематизованому виді можуть дати повне представлення про процеси мотивації, впливи і взаємодії від зародження ідей до їхньої реалізації, оцінки результату і появи наслідків. Основні функції характеризують вплив, обумовлюючи його визначальні засоби, реалізація яких може забезпечити необхідний результат.