Смекни!
smekni.com

Організація управління на Рубіжанському хімічному заводі Заря (стр. 2 из 2)

Капітал. Існують проблеми з залученням інвестицій, тому що державне підприємство інвестори не вважають доцільним інвестувати.

Непрямі фактори.

В останні роки економічна ситуація в Україні стабілізувалася, політична ситуація також. Науково-технічний прогрес дуже допомагає упровадити у виробництво нове устаткування та технології.

Аналіз внутрішніх факторів.

Внутрішні фактори характеризуються по наступним підсистемам: маркетинг, виробництво, науково-дослідницькі роботи, менеджмент, персонал.

Маркетинг. Маркетингова служба заводу розвинена дуже продуктивно: вона знаходить нові ниші на вітчизняних та закордонних ринках, для виготовлення нової продукції оперативно створюються нові підрозділи. Завдяки маркетинговій службі підприємство відоме у всьому світі.

Менеджмент. Менеджери на заводі „Заря” — молоді люди, з доцільними ідеями щодо покрашення роботи підприємства.

Виробництво. З кожним роком на заводі розширяється виробництво, цехи працюють безперебійно і справно. На підприємстві працюють 4000 робітників. Швидко поширюються нові технології.

Науково-дослідницькі роботи. Зараз на підприємстві науково-дослідницький цент проводить роботи за 17 темами, тому на підприємстві з кожним роком поширюється виробництво, покращуються технології та якість кінцевого продукту.

Висновки: завдяки сприятливій зовнішній та внутрішній ситуації завод „Заря„ працює ефективно та без перебоїв.

4. Визначення типу організаційної структури управління

Завод „Заря” — велике підприємство, тому у ньому не бажано використовувати лінійну систему управління, яка використовується здебільшого невеликими підприємствами.

Функціональну структуру управління на цьому підприємстві також не доцільно використати, тому що Рубежанський хімічний завод має дуже широку структуру, цехи розташовані далеко один від одного і від директору підприємства, тому можливі деякі труднощі при використанні цієї структури.


Схема 2. Організаційна структура управління на Рубежанському хімічному

заводі „Заря”.
Примітка: знаком „ | ” позначаються лінійні зв’язки. Всі інші зв’язки —
функціональні.

Більше за все підходить змішана, або лінійно-функціональна структура управління, яка поєднує сильні сторони лінійної і функціональної системи. Хоча і вона має деякі мінуси. Найголовніший недолік в тому, що можуть бути розбіжності між лінійними і функціональними службами. Поради по покращенню ефективності виробництва функціональних експертів можуть бути неправильно розтлумачені лінійним службами, або зовсім проігноровані.


Висновки та рекомендації

Рубіжанський завод „Заря” — лідер у виробництві хімічних продуктів на Україні.

Об’єм реалізації готової продукції на заводі за 2007 рік становив 1598,749 млн. грн.

Виробництво працює ефективно та безперебійно, дуже часто на заводі впроваджують нововведення як в системі виробництва, так і в системі управління. Це відбувається завдяки сприятливій зовнішній та внутрішній ситуації підприємства, у тому числі завдяки ефективні роботі керівницького складу підприємства.

У заводу „Заря” є місія — забезпечити якісними хімічними продуктами покупців на внутрішньому та зовнішньому ринках, а також основні цілі:

1) Збільшити об’єм продажу продукції на 20-40%.

2) Зменшити негативний вплив виробництва на навколишнє середовище.

3) Нарощування виробничих потужностей.

Планується, що ці цілі будуть реалізовані за п’ять років.

На Рубіжанському хімічному заводі упроваджена лінійно-функціональна структура управління, яка поєднує сильні сторони лінійної і функціональної систем.

Я вважаю, що це підприємство повинно зайнятися упровадженням своїх якісних товарів на ринок США, Японії та інших добре розвинутих країн.


Список використаної літератури

1. «Без госзаказов» (Укринформ) // Всеукраинская техническая газета. — № 41, 2007. — с. 7

2. Бланк И. А. Инвестиционный менеджмент. — К.: Эльга-Н, Ника-Центр, 2002, 448 с.

3. Завадський Й.С. Менеджмент Т. 2. — К.: Вид-во Європ. ун-ту,2002. —640 с.

4. Зарвовский С. «Порох в пороховницах» // Всеукраинская техническая газета. — № 15, 2004. — с. 3

5. Красницкий С. «На заре украинского чуда» // Всеукраинская техническая газета. — № 39, 2005. — с. 1 – 3.

6. Кузьмін О. Є., Мельник О.Г. Теоретичні та прикладні засади менеджменту. — Львів: Національний університет „Львівска політехніка” (Інформаційно-видавничий центр „Інтелект +” Інститут післядипломної освіти), ”Інтелект – Захід”, 2003. — 352 с.

7. Ладыко И. Ю., Сумцов В. Г. Общий менеджмент. — Луганск: ИздательствоСНУ им. В. Даля,2004. — 282с.

8. Мескон М.Х. Альберт М., Хедоури Ф. Основы менеджмента.— М.: Дело, 1997. — 704 с.

9. Резников А., Марченко А. «Символичное название» // Всеукраинская техническая газета. — № 32-33, 2005. — с. 4 – 5.

10. Шегда А. В. Менеджмент. — К.: Знання, 2004. — 678 с.