Смекни!
smekni.com

Методи прийняття стратегічних управлінських рішень (стр. 3 из 4)

В умовах ризику і невизначеності типова задача прийняття управлінського рішення є дещо ускладненою, оскільки має місце велика кількість можливих варіантів рішення або результатів кожного варіанта рішення, які часто є функцією умов, що виходить за межі контролю ОПР.

Таблиця8. Типи проблем та основні методи їх вирішення

Клас проблем Характеристики проблем Методи вирішення проблем і завдань
Добре структуровані проблеми Залежності між елементами, ознаками і характеристиками можуть бути виражені в числах чи символах, що приводять до кількісних оцінок Методи математичного моделювання (класичні методи), ланцюгове моделювання; лінійне, нелінійне та інші види математичного програмування; теорія масового обслуговування
Неструктуровані проблеми Істотні залежності, характеристики і ресурси описані якісно, кількісні залежності між ними чи невідомі, чи виявити дуже складно Інтуїтивні методи вирішення завдань (експертиза, «мозковий штурм», методи журі, комісії тощо), метод побудови сценаріїв, евристичні методи
Слабоструктуровані проблеми (змішані проблеми) Містять в собі якісні елементи і кількісні показники, причому категорії якісного змісту мають тенденцію домінувати Системний аналіз, теорія ігор, аналіз теорії корисності, евристичне моделювання (програмування)

Матриця рішення (платіжна матриця) використовується як інструмент для представлення і аналізу варіантів рішення та їх результатів. Матриця рішення допомагає ОПР концептуалізувати і формалізувати процес прийняття управлінського рішення на:

- постановку цілей;

- вибір можливого результату;

- оцінку і вибір можливого оптимального рішення.

У стані визначеності може мати місце лише один стан, а платіжна матриця може бути зведена до одного стовпця. ОПР знає, ще результат буде отримано лише в тому випадку, якщо буде реалізовано конкретний варіант і для цього необхідно вибрати варіант з найбільшою віддачею.

В умовах ризику ймовірність кожного стану об'єкта, а отже, і кінцевий результат можуть бути визначені об'єктивно за допомогою емпіричних доказів, отриманих з документації компанії або економічних експериментів.

В умовах невизначеності ймовірність станів і пов'язані з ними результати можуть бути визначені суб'єктивно, відповідно до інформації й переконань ОПР.

Завдання 2.8 (Т 10)

ВАТ “БудПроект” займається виготовленням виробів з деревини (віконних і балконних рам, дверей) та їх встановленням. Послуги надаються суб’єктам підприємництва та населенню регіону.

Необхідно:

Здійснити оцінку конкурентної позиції ВАТ “БудПроект”, використовуючи наведені показники його діяльності. Заповнити таблицю 2.

Таблиця 2. Оцінка впливу факторів на конкурентну позицію підприємства

№ з/п Показники діяльності Вплив на конкурентну позицію
1. Технологічні переваги: висока якість і точність показників готових виробів, низька трудомісткість монтажу, гнучкість проектування, захисна обробка елементів конструкції
2. Швидкість обслуговування клієнтів
3. Комплексне постачання матеріалів
4. Послуги з монтажу та подальшого обслуговування
5. Вигідне місцезнаходження підприємства
6. Проходження стандартизації якості продукції
7. Вдала диверсифікація виробництва (вертикальна диверсифікація, виробництво спорідненої продукції)

Розв’язок

Загальний аналіз конкурентної позиції підприємства забезпечує прийняття рішень на базі отримання відповідей на наступні запитання:

1. Наскільки сильною є конкурентна позиція фірми;

2. Яку зміну конкурентної позиції можна очікувати при дотриманні стратегії підприємства;

3. Який перелік конкурентних переваг підприємства;

4. Яка можливість захищати свою позицію з урахуванням галузевих змін, конкурентного тиску і передбачуваних дій конкурентів.

Проведемо оцінку конкурентної позиції ВАТ “БудПроект”:

Таблиця 3. Оцінка впливу факторів на конкурентну позицію підприємства ВАТ “Буд Проект”

№ з/п Показники діяльності Вплив на конкурентну позицію Бал
1. Технологічні переваги: висока якість і точність показників готових виробів, низька трудомісткість монтажу, гнучкість проектування, захисна обробка елементів конструкції високий 9
2. Швидкість обслуговування клієнтів середній 6
3. Комплексне постачання матеріалів середній 6
4. Послуги з монтажу та подальшого обслуговування середній 6
5. Вигідне місцезнаходження підприємства високий 9
6. Проходження стандартизації якості продукції високий 8
7. Вдала диверсифікація виробництва (вертикальна диверсифікація, виробництво спорідненої продукції) високий 7
Всього: - 51

1 - Підприємство має високу якість і точність показників готових виробів, низька трудомісткість монтажу, гнучкість проектування, що дозволяє оцінити його технологічні переваги в 9 балів.

2, 3, 4 - Швидкість обслуговування клієнтів, комплексне постачання матеріалів та послуги з монтажу та подальшого обслуговування залишаються на середньому рівні. Це пов’язано з великою кількістю обслуговуваних клієнтів, крупногабаритністю виготовленої продукції, що затрудняє і уповільнює її доставку, монтаж та забезпечення матеріалами. Оцінка – 6 балів.

5 - Підприємство займає вигідне місцезнаходження, в центрі районного центру, що дає йому змогу обслуговувати весь район на рівні 9-ти балів.

6 - Вся продукція підприємства підлягає сертифікації і ліцензуванню. Поліпшилась якість і конкурентоспроможність продукції. Оцінка даного показник – 8 балів.

7 - Підприємство виробляє і реалізовує споріднену продукцію (двері, рами, лутки, напівфабрикати з деревини), маючи непогану диверсифікацію з оцінкою в 7 балів.

Можна сказати, що підприємство займає доволі непогану конкурентну позицію. З можливих 70-ти балів в наявності маємо 53 (73,86%).

Всі фактори позитивно впливають на конкурентну позицію підприємства на ринку в меншій чи більшій мірі.

Підприємству потрібно підтримувати на належному рівні показники 1,5,6, а також захищати і підвищувати – 2,3,4,7, що призведе до підвищення конкурентної позиції даного підприємства на ринку виробів з деревини.

Завдання 2.5 (Т 5)

ВАТ "Ліана" має вільні кошти для розширення своєї діяльності і прийняло рішення про їх більш ефективне використання. Аналіз можливих напрямків вкладення коштів дозволив відмітити такі альтернативні варіанти:

1)вкладення коштів в придбання нового підприємства;

2)вкладення коштів в модернізацію діючих виробничих потужностей;

3)розміщення коштів на депозитному рахунку в банку.

Для вирішення питання вибору кращої альтернативи, підприємство зібрало необхідну інформацію і побудувало "дерево рішень" (рис. 1).

В процесі реалізації кожної альтернативи було визначено наступні можливі ситуації: - стабільне зростання; - стагнація; - високі темпи інфляції.

Імовірність настання кожної ситуації склала відповідно: р1=0,5; р2=0,3; рз=0,2.

Результатом інвестування коштів ВАТ "Ліана" є окупність інвестицій, представлена за допомогою коефіцієнту окупності інвестицій ROI (returnoninvestment) у відсотках. Величина коефіцієнта ROIрозрахована підприємством.