Смекни!
smekni.com

Стратегічне планування на підприємстві (стр. 4 из 4)

Проведення змін в організації наводить до того, що в ній створюються умови, необхідні для здійснення стратегії. Залежно від стану основних чинників, задаючу необхідність і міру зміни, таких, як стан галузі, стан організації, стан продукту і стан ринку, можна виділити чотири досить стійких і таких, що відрізняються певною завершеністю типа змін.

Перебудова організації передбачає грунтовну зміну організації, що зачіпає її місію. Подібні зміни можуть виникнути тоді, коли підприємство міняє свою галузь і відповідно міняється її продукт і місце на ринку.

Радикальне перетворення підприємства проводиться на стадії реалізації стратегії в тому випадку, якщо підприємство не міняє галузі, але при цьому в ній відбуваються радикальні зміни, викликані, наприклад, її злиттям з аналогічною організацією.

Помірне перетворення здійснюється у тому випадку, коли підприємство виходить з новим продуктом на ринок і намагається залучити до нього покупців.

Звичайні зміни пов'язані з проведенням перетворень в маркетинговій сфері з метою підтримки інтересу до продукту.

Незмінне функціонування підприємства відбувається тоді, коли вона незмінно реалізує одну і ту ж стратегію. У це випадки не потрібно проводити жодних змін, оскільки при певних обставинах підприємство може отримати добрі результати, спираючись на накопичений досвід.

Стратегічні зміни, якщо вони правильно проводяться, носять системний характер. Через це вони зачіпають всі сторони організації, але основними є організаційна структура і організаційна культура.

Аналіз організаційної структури з позиції процесу виконання стратегії направлений на здобуття відповіді на два наступні питання. Перший: якою мірою існуюча організаційна структура може сприяти або заважати реалізації вибраної стратегії? Другий: на які рівні в організаційній структурі має бути покладене вирішення певних завдань в процесі здійснення стратегії?


ВИСНОВОК

Вибір стратегії і її реалізація є основними частинами стратегічного управління. Стратегія в стратегічному управлінні розуміється як довгостроковий якісно певний напрям розвитку підприємства, що відноситься до таких сторін її діяльності, як сфера, засоби і форма.

Вибір стратегії залежить від ситуації, в якій знаходиться підприємство. Проте існують певні рамки, в які вписуються стратегії.

Вибір стратегії пов'язаний з рішенням з приводу одного з наступних трьох моментів функціонування організації: 1) припинення певного бізнесу; 2) продовження певного бізнесу; 3) перехід в певний бізнес. При цьому підприємство виробляє стратегію в наступних областях: 1) лідерство в мінімізації витрат виробництва; 2) спеціалізація у виробництві продукту; 3) фіксація певного сегменту ринку.

Існує декілька груп базисних стратегій розвитку бізнесу. До першої групи відносяться стратегії концентрованого зростання, до другої – стратегії інтегрованого зростання, до третьої – стратегії диверсифікованого зростання і до четвертої – стратегії скорочення.

Розробка стратегії передбачає з'ясування поточної стратегії і аналіз портфеля продукції. Вибір стратегії здійснюється на основі аналізу зовнішнього і внутрішнього середовища підприємства.

Реалізація стратегії пов'язана з проведенням стратегічних змін, які повинні привести до вирішення трьох завдань: 1) встановлення пріоритетності адміністративних завдань відповідно до прийнятої стратегії; 2) встановлення відповідності між вибраною стратегією і внутрішньоорганізаційними процесами; 3) приведення відповідно до вибраної стратегії стилю лідерства і управління. Основними областями стратегічних змін є організаційна структура і організаційна культура.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Аксененко Ю.Н. Соціологія і психологія управління: навчань. посібник для вузов/ Ю.Н. Аксененко; під ред. С.Н. Еніфанцева . – Ростов н/Д: Фенікс, 2001. – 512 с.

2. Вершигора Е.Е. Менеджмент: Навчань. посібник. – 2-е видавництво, перераб. і доп. – М.: Инфра-м, 2006. – 283 с. – (Вища освіта)

3. Віханський о.с., Наумов А.І. Менеджмент: підручник. – 3-е видавництво – М.: Гардаріки, 2002. – 528 с.

4. Віханськийй о.с. Стратегічне управління: учебник/ О.С. Віханський. – 2-е видавництво, перераб. і доп. – М.: Економіст, 2004. – 296 с.

5. Корпоративний сайт ТОВ "Моськва-online". – Режим доступу http://www.cnew.ru/telecom/internet

6. Лапін А.Н. Стратегічне управління сучасною организацией/ А.Н. Лапін// Управління персоналом. – 2005. – №2. – С. 63-71

7. Мірук Т. Стратегичеськоє планерування розвитку предприятия/ Т. Мірук // Консультант директора. – 2003. – №2. – С. 26-31

8. Райченко А.В. Загальний менеджмент: навчань. пособие/ А.В. Райченко. – М.: Инфра-м, 2005. – 384 с.

9. Семенов І. Маркетінг і стратегії организации/ І. Семенов // Маркетинг. – 2004. – №2. – С. 112-125

10. Сухов В.Д. Основи менеджменту: навчальний посібник для початкового професійного образования/ В.Д. Сухов, С.В. Сухов. – М.: Академія, 2004. – 192 с.