Смекни!
smekni.com

Система організаційно розпорядчих методів управлінн та їх вплив на зовнішньо економічну діяльність (стр. 14 из 16)

Ефективність функціонування структури підрозділів і підприємства в цілому як складної соціально-економічної системи значною мірою залежить від правильності визначення і застосування методів управління.

Серед сукупності методів реалізація організаційних відносин у системі відбувається за допомогою застосування організаційно-розпорядчих методів управління, які ще називаються адміністративними.

Організаційно-розпорядчі методи управління - це система способів і прийомів організаційно-розпорядницького впливу на суб'єкти й об'єкти управління. Організаційно-розпорядчі методи управління ґрунтуються на таких індивідуальних і групових властивостях людей, як почуття обов'язку, відповідальності, дисципліни та розуміння можливості адміністративного покарання.

Після опрацювання теоретичних питань ми провели аналіз підприємства як системи управління і визначили, яким чином відбувається застосування даних методів на практиці.

Об’єктом дослідження обрано СП “УДІМІС” - спільне українсько-болгарське підприємство, яке спеціалізується на випуску швейних виробів.

Основним видом зовнішньоекономічної діяльності є переробка давальницької сировини.

Цілями підприємства є насичення внутрішнього ринку високоякісними товарами народного вжитку, конкурентноздатних на світовому ринку, а також освоєння управлінського, організаційного та комерційного досвіду.

СП “УДІМІС” здійснює свою діяльність згідно з колективним договором та Статутом, а також керується у своїй роботі законами та законодавчими актами України.

СП “УДІМІС” має мережу магазинів на території України в таких містах як Київ, Одеса, Полтава, Іллічівськ, Хмельницький, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Чернівці, Луганськ, Маріуполь, Херсон, Луцьк.

Розпочинаючи з грудня 1992 року до сьогоднішніх днів фабрика працює з німецькими фірмами: “ХЕКО”, “Тенденца”, “Ла-Ви”, через “Іллер-Текстиль” в Німеччині.

Робота з інофірмами ведеться за декількома напрямками:

1.Здійснення завантаження виробничих потужностей виготовленням німецьких виробів за їхньою технологією, із їхньої сировини та комплектуючих, що дає можливість підприємству не залучати велику кількість грошових засобів на придбання сировини, комплектуючих на Україні та у країнах СНД.

2.Вивчення та вдосконалення конструкторських виробів легкого асортименту за німецькими технологіями всім колективом, безпосередньо на робочих місцях.

3.Придбання обладнання в борг, тобто підприємству дана можливість розрахунку з німецькою фірмою “Іллер-Текстиль” у кредит.

За час роботи з німецькими фірмами, об’єм виконаних послуг постійно зростає, німецькі партнери роблять замовлення на виготовлення продукції і не мають претензій ні до якості, ні до строків виконання замовлень Продукція виготовляється за найновішою технологією, і має високу якість.

В роботі з іноземним партнером докорінно змінилися підходи до управління виробництвом, підприємство стало на шлях до вершин Євроякості, його продукція відома за межами України.

Велика і складна система СП „УДІМІС” має в своєму складі підсистеми - елементи з певними властивостями. Підсистеми в свою чергу формуються з елементів.

Для організації роботи на СП „УДІМІС” розроблено організаційну структуру, яка має лінійно-функціональну організацію управління, де управлінський процес розподілений по функціональних підсистемах (виробництво, маркетинг, персонал, фінанси).

На СП „УДІМІС”, в рамках загальної організаційної системи, існують наступні підсистеми:

6) Технічна – являє собою взаємообумовлений комплекс механізмів, приборів, обладнання, що забезпечує рішення завдань систем.

7) Технологічна – базується на розподілі процесу виробництва на стадії і етапи.

8) Система організації виробництва та управління – включає в себе сукупність підрозділів і ланок, які займаються управлінням і організацією виробництва на підприємстві.

9) Економічна система – єдність економічних процесів і економічних зв’язків.

10) Соціальна – люди, які входять до складу колективу та вступають в процес спільної праці, в певні взаємозв’язки.

Основним фактором досягнення загальних цілей діяльності СП “УДІМІС” є персонал, середньоспискова чисельність якого станом на 2002 рік становить 542 чоловік. Провівши аналіз ми помітили позитивні тенденції –збільшення середньоспискової чисельності працівників у 2002 році в порівнянні з попередніми роками; збільшення частки управлінського персоналу, і як наслідок - збільшується ефективність управління персоналом, використовується світовий досвід управління , що свідчить про вихід даного підприємство на світовий рівень; зменшення частки виробничого персоналу відбувається внаслідок застосування нових техніки та технології виробництва, яка не потребує великої кількості працівників.

На перший погляд в діяльності СП “УДІМІС” є багато позивного, але на сьогоднішній день підприємство має багато недоліків у своїй діяльності: великі кошти витрачаються на ремонт приміщення, який не робився майже 30 років; підприємство працює лише для того, щоб виплачувати заробітну плату працівникам і відсотки за кредити; фабрика не має коштів для придбання нового обладнання. Ці недоліки ми виявили за допомогою аналізу господарсько-фінансового стану підприємства.

На сьогоднішній день дане підприємство працює неефективно. Основними причинами цього є збільшення кредиторської заборгованості, зменшення власного капіталу, збільшення поточних зобов’язань, дуже великі витрати, зокрема, собівартість реалізованої продукції, а також відрахування з виручки. Незадовільними є і результати від зовнішньоекономічної діяльності.

Також ми провели SWOT – аналіз СП “УДІМІС”, щоб виявити в якому становищі знаходиться підприємство по відношенню до зовнішнього середовища на даний момент. Досліджуване підприємство знаходиться в полі слабких сторін та можливостей. За таких умов СП „УДІМІС” потрібно використовувати можливості зовнішнього середовища для подолання слабких сторін.

Що стосується ефективності застосування організаційно-розпорядчих методів управління СП “УДІМІС”, то можна виділити позитивні і негативні сторони у застосуванні даних методів.

Позитивним є те , що для організації роботи розроблено організаційну структуру управління у відповідності до його діяльності; для працівників існують посадові інструкції, які визначають вимоги до посади, також позитивним є розробка різноманітних нормативів (виконання роботи, використання сировини, використання робочого часу ).

Основними недоліками є: застарілий статут, який розроблений ще у 1995 році; недосконала організаційна структура управління; відсутність положень про підрозділи; неефективне нормування і планування своєї діяльності, оскільки проводячи господарсько-фінансовий аналіз ми виявили динамічне зростання витрат на підприємстві; збитковість підприємства також є причиною неефективного застосування даних методів.

Це свідчить про те, що на підприємстві низький рівень адміністративного впливу, регламенти управління не доведені до стандартів. І як результат – погіршення фінансового стану підприємства.

Для покращення становища, керівництву повинно переглянути політику підприємства, і в першу чергу необхідно звернути увагу на вдосконалення організаційно-розпорядчих методів управління.

На сьогоднішній день, як вже було сказано, методи організаційно-розпорядчого впливу мають велике значення в ринковому середовищі. Тому що добре організована робота на рівні підприємства є запорукою ефективної ЗЕД.


Рекомендації

Для удосконалення системи управління та фінансово - господарської діяльності СП “УДІМІС”, незважаючи на недостатність коштів, пропонуємо:

1) запровадити методику аналізу ефективності системи управління;

2) замінити обладнання на більш нове та раціональніше;

3)поліпшити роботу щодо поповнення оборотних коштів за рахунок залучення додаткових іноземних інвестицій.

4) на даному підприємстві слід розробляти плани особливо щодо виготовлення продукції та розподілу витрат.

Також для удосконалення системи управління працівникам планово-економічного відділу потрібно розробити плани соціального розвитку, які б включали в себе новаторство, передовий досвід, соціальну допомогу, проведення конкурсів на найкращого по професії, розвитку художньої самодіяльності. Вдосконалити систему відбору та підбору на робочі місця та управлінські посади, оскільки на підприємстві досить велика частка працівників старшого віку.

Потрібно ефективно використовувати основні засоби, що поліпшить роботу СП “УДІМІС” , дозволить скоротити витрати , поповнити обігові кошти.

Також керівництву необхідно звернути увагу на вдосконалення організаційно-розпорядчих методів управління, а саме:

1) розробити новий статут підприємства, змінивши та доповнивши його відповідно до цілей підприємства з вільним доступом до нього працівників, при цьому кожен працівник матиме інформацію про діяльність даного підприємства; оскільки даний документ розроблений ще у 1995 році.

Це стосується таких розділів як

“Загальні положення”, де потрібно точно вказати наявність представництв і зазначити їх місцезнаходження;

розділ «Порядок діяльності» повинен містити механізм відносин організації з іншими організаціями щодо фінансово-господарської діяльності;

розділ про зовнішньоекономічну діяльність відсутній взагалі, тому його слід доповнити до статуту.

2) розробити положення про підрозділи, що регламентують адміністративні і функціональні зв’язки усередині підприємства, які відповідатимуть умовам виробництва. З наукового погляду сукупність регламентів повинна охоплювати усі ланки соціально-економічної системи— від робочих місць, бригад, відділів, секцій, підприємств до верхніх ланок управління. Тому побудова і функціонування всіх цих ланок на СП „УДІМІС” повинні регламентуватися спеціальними положеннями про структурні підрозділи і посадовими інструкціями для окремих посад. Це дозволить усунути непорозуміння та визначити права та обов’язки за кожною посадою.