Смекни!
smekni.com

Особливості патентного захисту прав на винахід і його реєстрація (стр. 3 из 3)

Розмаїття норм про захист прав інтелектуальної власності на винаходи, корисні моделі свідчить, що єдиної системи захисту прав на такі об’єкти немає. Тому необхідно розробити єдину систему захисту прав інтелектуальної власності на винаходи, корисні моделі та й на об’єкти інтелектуальної власності в цілому. Єдина система захисту має передбачати, безперечно, єдину систему санкцій за порушення зазначених прав. При цьому мають бути розроблені більш суворіші санкції.

Законодавство України щодо захисту прав авторів винаходів і корисних моделей створювалося в умовах переходу України до ринкової економіки. Це, безперечно, не означає, що воно не враховувало позитивного досвіду законотворчої практики минулих років. В ньому були враховані і найновіші досягнення вітчизняної і зарубіжної правової науки. Разом з тим, вбачаються й деякі його недоліки.

Отже, на підставі наведеного можна зазначити, що чинне законодавство України про інтелектуальну діяльність містить ряд недоліків та прогалин. Разом з тим, характерною позитивною рисою чинного законодавства України про інтелектуальну власність є його прагнення максимально наблизитись до міжнародних стандартів. Для вдосконалення системи захисту прав авторів винаходів, корисних моделей необхідно використовувати досвід зарубіжних країн.

Список використаної літератури

1. Закон України «Про охорону прав на винаходи й корисні моделі», прийнятий Верховною Радою України 15.12.93

2. Інтелектуальна власність в Україні: Винахід / Л.І. Ніколаєнко, Г.П. Добриніна, Л.А. Меняйло, В.С. Радомський / За ред. В.Л. Петрова - 2008, 136 с.

3. “Економіка підприємства”.:Підручник.-В 2т. Т1 /За редакцією С.Ф.Покропивного.- К.: Вид-во “Хвиля-Прес”, Донецьк: Мале підприємство “Поиск”. Т-во книголюбів, 2006.-400с.

4. http://www.intellect.ua

5. http://www.patent.net.ua

6. http://www.patagent.kiev.ua