Смекни!
smekni.com

Контролінг сутність, функції, види та основні завдання (стр. 2 из 2)

Основні концепції контролінгу.

Орієнтація концепції Сутність і основні задачі контролінгу в рамках дпної концепції
На систему обліку переорієнтація системи обліку з минулого в майбутнє, створення на базі облікових даних інформаційної системи підтримки прийняття управлінських рішень, пов'язаних із плануванням і контролем діяльності підприємства.
На управлінську інформаційну систему Створення загальної інформаційної системи управління. Розробка концепції єдиної інформаційної системи, її упровадження, координація функціонування інформаційної системи, оптимізація інформаційних потоків.
На систему управління: - з акцентом на планування і контроль - з акцентом на координацію Планування і контроль діяльності структурних підрозділів підприємства Координація діяльності системи управління підприємством

1. Контролінг, орієнтований на систему обліку виник у 30-х рр. нашого сторіччя. Основні задачі в рамках даної концепції: переорієнтація системи обліку з минулого в майбутнє, створення на базі облікових даних інформаційної системи підтримки прийняття управлінських рішень, пов'язаних із плануванням і контролем діяльності підприємства.

2. Контролінг, орієнтований на управлінську інформаційну систему, сутність якого полягає в створенні загальної системи управління, розробці концепції єдиної інформаційної системи, її впровадженні, оптимізації інформаційних потоків, забезпеченні координації і функціонування.

Дана концепція стала популярною в 1970-1980 роках, що за часом збігається з бурхливим розвитком комп'ютерної техніки.

3. Контролінг орієнтований на систему управління, відрізняється виділенням двох основних моментів: з одного боку, широкомасштабного планування і контролю, з іншого, - координація дій. Ця концепція безпосередньо пов'язана з розвитком проектного менеджменту, появою матричних організаційних структур керування, функціонування яких, обмежено часом рішення конкретних проблем.

У цілому система контролінгу вирішує всі перераховані задачі, але розміщення акцентів у залежності від використання конкретного підходу можуть відбуватися по різному. (1моя)

У практиці використання контролінгу сформувалися дві моделі контролінгу: американська і європейська (німецька).

При організації контролінгу задачі, пов'язані з обліком, формуються в залежності від того, яка концепція контролінгу (європейська (німецька) або американська) береться за основу. По американській концепції до контролінгу відносяться і задачі зовнішнього обліку (Фінансовий і управлінський). У центрі німецької концепції контролінгу знаходиться внутрішній (тобто управлінський) облік у різних формах: плановий, документальний, контрольний. Зовнішній же облік не входить у сферу контролінгу. Задачами внутрішнього обліку будуть: складання звітів по витратах і доходах, а також бухгалтерської звітності, звіту про прибутки і збитки, балансу, звіту про податки, митні платежі і т.п.