Смекни!
smekni.com

Проблеми удосконалення оподаткування (стр. 3 из 3)

Існує два підходи до реалізації принципу рівності і справедливості. Перший - ґрунтується на принципі вигоди для платників податків. Справедливою податковою системою вважається та, при якій податки, що сплачуються платниками, відповідають користі, одержуваної від послуг держави, або, прямо говорячи, справедливість податкової системи залежить від структури державних витрат. /Л-7/

Другий підхід заснований на принципі здатності платити, відповідно до якого податкова проблема розглядається сама по собі незалежно від політики державних витрат, тобто при даній потребі в податкових надходженнях кожен платник податків повинний внести свою частку в залежності від здатності платити. Обидва підходи мають як свої переваги, так і недоліки. Кожна з податкових систем містить елементи двох підходів.

При побудові та вдосконаленні податкової системи варто також взяти до уваги наступні спостереження за процесами системи оподаткування, та прийняти такі рішення, які б не викликали суперечок/Л-5/:

· універсальний податок на споживання не впливає на вибір товарів, а акцизи впливають (для держави - це плюс, для споживача – мінус, отже потрібно вибрати раціональний шлях);

· прибутковий податок впливає на вибір між нинішнім і майбутнім споживанням, а універсальний не робить такого впливу на споживання, теж своєрідні вигоди;

· частковий податок на доходи капіталів порушує інвестиційний процес, а нашій країні потрібні інвестиції на даній стадії розвитку, тому потрібно або зменшити цей податок, або застосувати пільги до потенційних інвесторів;

· при рості податкових ставок ефективність податкової системи спочатку підвищується і досягає свого максимуму, а потім починає знижуватися, отже треба знайти вихід для постійного ефективного процесу оподаткування;

11

· витрати прогресивного прибуткового оподатковування значно вище пропорційного, до уваги держави.

Загальні принципи побудови податкових систем знаходять конкретне вираження в загальних елементах податків, що вміщають суб'єкт, об'єкт, джерело, одиницю оподатковування, пільги і податкову ставку.

Суб'єкти податку виступають у виді податкового носія, або кінцевого платника податків, що формально не несе юридичної відповідальності, але фактично є платником через законодавчо встановлену систему перекладання податку.

Об'єктом, предметом оподатковування виступають різні види доходів, товарів і послуг, а також різні форми накопиченого багатства, майна. Окремі форми цього доходу (заробітна плата, прибуток, рента, відсоток) мають самостійне значення і тому предмет оподатковування і джерело податку не завжди збігаються. Принцип рівності і справедливості розподілу податкового тягаря, що складає базу теорії конкретної побудови податків, лежить в основі побудови податкових ставок величини податку на одиницю оподатковування.

Отже, основне в податковій політиці на сучасному етапі в Україні є реформування податкової системи в напрямах:

1. Зниження загального рівня податкового тягаря.

2. Забезпечення інвестиційної спрямованості податкової системи шляхом запровадження інвестиційних пільг.

3. Реалізації соціальної спрямованості податкової системи.

4. Удосконалення механізмів обчислення і стягнення податків.

5. Удосконалення для виконання вищезазначеного правової бази оподаткування, закріплення податкової системи України в Податковому кодексі.

Для того щоб стимулююча податкова політика сприяла суттєвому зростанню попиту підприємств на інвестиційні товари і на цій основі-розширенню їх виробництва вона має поєднуватися з такими заходами:

1. Комплексом заходів, в тому числі податкових, які забезпечили б активізацію інвестиційної діяльності комерційних банків, через те, що власних коштів підприємств недостатньо для проведення серйозної інвестиційної політики в умовах спрацьованості більшості основних фондів підприємств.

2. Активізацією приватизаційних процесів, а також чітким визначенням і гарантуванням прав власності, що дасть можливість власникам і менеджерам отримувати прибутки від виробництва та інвестування і зацікавить їх в інвестуванні коштів.

12

3. Демонополізацією економіки, яка змусить підприємства реагувати на зростання сукупного попиту не підвищенням цін, а розширенням виробництва.

4. Стабілізацією інфляційних процесів, що посилять привабливість інвестицій.

5. Політичною і правовою стабілізацією, які сприятимуть зростанню впевненості підприємців в майбутньому і стимулюватимуть їх до інвестування в економіку.

У залежності від принципу і характеру предмета оподатковування податкові ставки можуть бути твердими (абсолютна сума на одиницю оподатковування) або процентними. Процентні ставки, у свою чергу, можуть бути пропорційними і прогресивними. Податкова політика в Україні повинна сприяти, насамперед, росту обсягів нагромадження, створенню умов, що полегшують підприємствам відновлення основного капіталу.

13

ВИСНОВКИ

У роботі був запропонований короткий аналіз системи оподатковування України. Приділено особливу увагу таким найважливішим її складовим як податковим законам, їх функціям, проблемам, та пропозиціям по вдосконаленню. Без сумніву, що, не дивлячись на пророблену законодавчу роботу, Президенту і КМУ потрібно буде ще багато чого змінити в цій, здавалося б, що стабільно приносить доход, системі. У нинішній обстановці, коли надзвичайно загострилися відносини між суб'єктами власності і державою, коли бюджет намагаються лише залатати до пори до часу, головне - це не перегнути палку, як це сталося зовсім недавно в зв'язку з виходом указу про створення фонду енергоносіїв. Вважаю, що зараз нашій державі необхідно обпертися на підприємців не в буквальному значенні (душу податків), а зробити їм дійсну підтримку, щоб дійсно хоч небагато наблизитися до цивілізованих економічних відносин усередині країни.

З огляду на недоліки української податкової системи, Уряд і Парламент повинні сконцентрувати свої зусилля на швидкому реформуванні та раціоналізації податкової системи. Крім того, варто використовувати момент економічного підйому, оскільки економічне зростання може полегшити податковий тягар без зменшення бюджетних надходжень. Варто створити нейтральну, стабільну і постійну податкову систему, із широкою базою оподаткування, що буде сприяти стабільному економічному зростанню і розвитку економічної та інвестиційної діяльності як внутрішньої, так і зовнішньої. Я вважаю, що податкова реформа повинна спрямовуватися на створення привабливої та стабільної у довгостроковій перспективі податкової системи. Крім того, органи влади перед тим, як почнуть знижувати податкові ставки, повинні вживати заходів для розширення податкової бази. Прогрес у податковій реформі є однією з умов, визначених МВФ для одержання траншів за програмою розширеного фінансування.

Я вважаю, що визначну роль у податковій системі України мають відігравати податки на майно, на землю і на використання природних ресурсів. Вони не залежать від обсягу виробництва, продажу і є стабільними, а значить, створюють гарантію поповнення бюджету і будуть стимулювати ефективне використання природних ресурсів і закріплених основних та оборотних фондів.

Для нормального функціонування держави повинна здійснюватися ефективна податкова політика, яка передбачає встановлення і стягнення податків. На жаль, на сьогодні економіка України має багато вад: збільшується кількість збиткових підприємств, зростає безробіття, ускладнюється соціально-економічна ситуація в країні. Зумовлюється це тим, що акцент у податковій політиці зроблено на фіскальній функції, а її регулююча та стимулююча роль фактично зведена нанівець. Тому проблема

14

побудови ефективної податкової системи залишилася однією з найактуальніших у процесі становлення ринкових відносин і закладання підвалин для економічного зростання України.

Податки - найбільш адекватний волі господарської діяльності метод взаємин держави як з підприємствами, так і з населенням, найбільш демократичний спосіб економічного регулювання. Нова податкова система повинна враховувати принципові зміни в житті країни. Отже, необхідно створити більш розгалужену, кваліфіковану податкову службу дня контролю і своєчасної сплати податків, з можливостями (у випадках порушення законодавства) вести наслідок, забезпечити безпеку діяльності її працівників, зробити сплату податків не чимось страшним та недосяжним, а навпаки, спрощеним та елементарним процесом економічних відносин.

У своїй контрольній роботі я розкрив суть податків, податкової системи, її недоліки та деякі методі та заходи вдосконалення тієї системи, що вже існує, на мою думку. Головний аспект ефективної роботи товаровиробника та податкової системи – тісна, дружня та справедлива співпраця між даними суб'єктами.

15

Л І Т Е Р А Т У Р А

(що була використана для написання контрольної роботи)

1. Закон України “Про систему оподаткування” від 17 лютого 1997р.

www.rada.kiev.ua

2. Закон України “Про внесення змін і доповнень до Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств” від 22 травня 1997 р.

www.rada.kiev.ua

3. Закон України “Про місцеві податки і збори” від 25.05.99р. № 565/99.

www.rada.kiev.ua

4. Гега П. та ін. Основи податкового права. – К.: “Знання”, 1998

5. Єпіфанов А.О. та ін. Бюджет і фінансова політика України. – К.: “Наукова думка”, 1997

6. Турчинов О. Реформування оподаткування доходів громадян у сучасних економічних умовах //Економіка України. – 1996. - №2.

7. Опарін В.М. Фінанси. – К., КНЕУ, 1999

8. України. -2000.–№10

9. Томчинська М. “Оцінка податкової політики в Україні в 2000 і 2001 рр.. та її майбутні перспективи” //Економіст. – 2001.– №6

10. Климко Г.Н. Основи економічної теорії. -Київ. ”Вища школа”-“Знання”, 1997.

11. Головна державна податкова інспекція України. Основи оподаткування в Україні. -Київ.”Укртиппроект”,1998.

12. Ткаченко Т.: ”Податок на прибуток підприємств і прямі зарубіжні інвестиції” //Економіка України № 4.- Київ. ”Преса України”, 1998.