Смекни!
smekni.com

Аудиторські послуги. Аудит матеріальних засобів. Аудиторська перевірка показників "незавершеного виробництва" (стр. 2 из 2)

Ефективним прийомом контролю повноти оприбуткування урожаю є опитування працівників підприємства, котрі пов’язані зі збиранням та оприбуткуванням продукції.

Аудит надходження продукції тваринництва, як правило, має включати, крім документального контролю, і прийоми інвентаризації, контрольних замірів денних надоїв молока, контрольного зважування.

У разі надходження матеріальних запасів аудитору необхідно звернути особливу увагу на додержання податкового законодавства, зокрема щодо порядку нарахування і сплати ПДВ.

Основними документами, згідно з якими необхідно проводити аудит надходження матеріальних ресурсів, є:

1. Закони України: «Про оподаткування прибутку підприємств», «Про податок на додану вартість», «Про акцизний збір».

2. П(С)БО 9 «Запаси».

3. П(С)БО 16 «Витрати».

4. Первинні документи з надходження матеріальних запасів: М-1 журнал обліку вантажів, що надійшли, М-3 журнал реєстрації довіреностей, М-2а акт списання бланків довіреностей, М-8-9, Ф-117, 117а лімітно-забірні картки, М-11 накладна вимога на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів, М-14 відомість обліку залишків матеріалів на складі, М-21 інвентаризаційний опис товарно-матеріальних цінностей, МШ-2 картка обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів, накладні, товарно-транспортні накладні, акти приймання-передачі матеріальних цінностей тощо.

5. Журнал 6, журнал 10/1, журнал-ордер 7, журнал 8, журнал 2, Головна книга, баланс підприємства тощо.

54. Перевірка достовірності інформації про обсяги незавершеного виробництва

В умовах ринкової економіки одним із важливих завдань аудиторської експертизи є оцінка ефективності інвестиційних проектів оновлення і технічного переоснащення виробництва з метою одержання під ці проекти коштів. Такі кошти можна отримати у формі кредитів у комерційних банках, інвестиційних фондах, від продажу цінних паперів, відрахувань від позабюджетних фондів або міжнародних фондів підтримки. Для обґрунтування ефективності фінансування необхідно скласти інвестиційну програму, де чітко визначити мету і розмір фінансування, фактори, які сприяють зростанню прибутку, і строк окупності позичкових коштів.

Аудиторська перевірка торкається перевірки достовірності показників “незавершеного виробництва”. Аудитор може скласти аудиторську програму для незавершеного виробництва, яка передбачає можливість вибору процедур. Реалізація цієї програми дозволить отримати об`єктивні дані про ефективність контролю та достовірність облікових записів.

Важливе значення має перевірка організації та стану обліку незавершеного виробництва та руху деталей по всім статтям обробки. В ході аудиту також слід перевірити своєчасність та правильність інвентаризації незавершеного виробництва та оцінки, безпомилковість відображення результатів інвентаризації в обліку.

Перш за все аудитору потрібно проаналізувати періодичність та порядок проведення інвентаризацій незавершеного виробництва, вивчити представлені інвентаризаційні та порівняльні відомості. Якщо в представлених документах не виявлені відхилення, то можна зробити висновок чи про формальний характер інвентаризації, чи про гарну організацію оперативного та бухгалтерського обліку напівфабрикатів власного виробництва.

Для підтвердження одного з припущень аудитор може провести вибіркову інвентаризацію незавершеного виробництва. Однак використання такої процедури контролю можливо, якщо на підприємстві застосовується напівфабрикатний варіант зведеного обліку витрат на виробництво. Тільки в межах цього варіанту обліку формуються показники, котрі відображають рух незавершеного виробництва на всіх етапах виготовлення продукції. Номенклатура напівфабрикатів, що перевіряються, визначається з обліком технологічних особливостей підприємства. Як правило, перевіряються найбільш дорогоцінні напівфабрикати.

Якщо в ході вибіркової перевірки виявлені значні відхилення (наприклад більше 10% від перевіряємої номенклатури), то можна зробити висновок про формальний характер інвентаризацій, які проводяться. Для зниження ризику слід провести суцільну інвентаризацію незавершеного виробництва. Якщо ж вибіркова інвентаризація незавершеного виробництва не виявить відхилень, то підтверджуються обсяги незавершеного виробництва, вказані в даних оперативного обліку руху напівфабрикатів власного виробництва чи аналітичного обліку.

Підтверджуючи достовірність оцінки незавершеного виробництва, аудитор перевіряє правильність застосовуваних норм (якщо такі встановлені на підприємстві) і здійснює арифметичний контроль розрахованих показників. При цьому слід враховувати, що на підприємствах з індивідуальним та дрібносерійним виробництвом, які застосовують позамовний метод обліку витрат, вартість незавершеного виробництва визначається витратами на незакінчені замовлення. У крупносерійних та масових виробництвах вартість незавершеного виробництва складається з суми прямих витрат (матеріали та основна заробітна плата), розраховуємих за нормами по кожному калькуляційному об`єкту (виробу, деталі і т.д.), та суми інших (непрямих витрат), які визначаються у відсотках до прямих витрат.

Всі виявлені відхилення фіксуються в робочих паперах аудитора.

Оцінка правильності розрахунку с/в продукції виконується шляхом арифметичного контролю даних відомості зведеного обліку витрат. Причому при нормативному методі обліку витрат собівартість продукції визначається як алгебраїчна сума нормативної собівартості, врахованих змін норм та врахованих відхилень від норм. При ненормативних методах собівартість розраховується як сума залишку незавершеного виробництва на початок місяця та витрат за місяць мінус залишок незавершеного виробництва на кінець місяця.

Інформація про виявленні в процесі перевірки відхилення аналізується аудитором при підтвердженні звітності.

103. задача

З валютного рахунку підприємства "Омега" 22 січня поточного року отримані кошти в касу для видачі авансу на службове відрядження за кордон у сумі 100 $ (курс НБУ 5,2 грн. за 1 $) і видано під звіт менеджеру В.П.Іванову Авансовий звіт було затверджено 1 лютого поточного року в межах норм 95 $ (курс НБУ 5,4 грн. за 1 $), Залишок виданого авансу повернуто в касу. Надати консультацію клієнту зі складання кореспонденції рахунків.

Відповідь

При оформленні підтвердних документів рекомендується використовувати:

1) запрошення сторони, що приймає, діяльність якої збігається з діяльністю платника податку;

2) укладений договір (контракт);

3) документи, які встановлюють або засвідчують бажання встановити цивільно-правові відносини (наприклад протоколи про наміри);

4) довідки або протоколи чи інші документи про участь у переговорах, конференціях або симпозіумах, які проводяться за тематикою, що збігається з основною діяльністю.

Посвідчення про відрядження оформлюється та відмічається у двох випадках:

1) коли працівник скеровується у відрядження у межах України;

2) коли працівник скеровується у відрядження до країн, з якими не встановлено або спрощено прикордонний контроль.

Так, фактичний час перебування у відрядженні у межах України та за кордон визначається за відмітками сторони, яка вiдряджає, та сторони, яка приймає, у посвідченні про відрядження.

При перевірці службою внутрішнього аудиту перед складанням фінансової звітності виявлено, що фактичне перебування працівника у відрядженні підтверджене відмітками сторони, що приймає, у посвідченні про відрядження.

Повернення сум відображається у бухгалтерському та податковому обліку так, як показано у таблиці 1.

Таблиця 1

Відображення в обліку повернення працівником коштів, виданих на відрядження

№ з/п Зміст операції Бухгалтерський облік Сума, грн Податковий облік
Д-т К-т ВД ВВ
1. Виплата авансу на відрядження 5,2 х 100 = 520 372 301 520 - -
2. Затверджено авансовий звіт 5,4 х 95 = 513 94 372 513 - 513
3. Повернуто підзвітною особою до каси кошти 301 372 7 - -

ЛІТЕРАТУРА

1. Закон України „Про аудиторську діяльність” - Відомості Верховної Ради (ВВР), 1993, № 23, ст.243

2. Закон України „Про внесення змін до Закону України „Про аудиторську діяльність”. - Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2006, № 44, ст.432

3. Постанова №663 — Постанова Кабінету Міністрів України від 23.04.99 р. №663 «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон».

4. Інструкція №59 — Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. №59.

5. Международные нормативы аудита: Сб. с коммент. - Вып. 5. - М.: Аудит-трейнинг, 1992.

6. Аудит України: Становлення. Розвиток. Звершення / Вадим Володимирович.В. Болгов (авт.-упоряд.). — К. : ТОВ "Болгов медіа центр", 2005. — 160с.

7. Аудит. Міжнародні стандарти аудиту, надання впевненості та етики: Навч. посібник / Укоопспілка; Львівська комерційна академія / Сергій Павлович Лозовицький (уклад.). — Л. : Видавництво Львівської комерційної академії, 2006. — 129с.

8. Аудит: Застосування міжнародних стандартів аудиту в аудиторській практиці України: Навч. посібник / Аудиторська палата України ; Спілка аудиторів України ; Державна академія статистики, обліку та аудиту Держкомстату України / Іван Ісакович Пилипенко (заг.ред.). — К. : ТОВ "ІАМЦ АУ "СТАТУС", 2005. — 172с.

9. Белуха Н. Т. Аудит: Учебник для студ. экон. спец. вузов. — К. : Знання, 2000. — 770с.

10. Усач Б.Ф. Аудит: Навч. посібник. — 3.вид., перероб. і доп. — К. : Знання, 2004. — 232с.