Смекни!
smekni.com

Біографія Cтепана Андрійовича Ананьїна (стр. 3 из 3)

Книга С. А. Ананьїна набула великого поширення і серед науковців, і серед учителів. І донині її автора вважають теоретиком трудового виховання 20-х років в Україні.

На жаль, після 1925 р. через тяжку хворобу вчений змушений був полишити активну педагогічну діяльність і повернутися на батьківщину, до м. Змієва, де, прикутий до ліжка, продовжував працювати. Серед праць цього періоду — курс лекцій «Історія педагогічних течій» (1929) для Всеукраїнського заочного інституту народної освіти в Харкові. Зазначений курс охоплював усі найвідоміші на той час педагогічні концепції і характеризувався класовим підходом автора до оцінки педагогічних течій. Це одна з не багатьох виданих тоді в Україні узагальнюючих праць, що містила спробу підійти до розгляду буржуазної педагогіки з позицій марксистської педагогіки, не допускаючи вульгаризації і перекручення західних ідей.

Взимку 1942 р. життя С. А. Ананьїна та його дружини трагічно обірвалося. Залишившись через хворобу на окупованій німецькими військами території, за нез'ясованих обставин подружжя було знайдене мертвим у своєму будинку. За наказом поліції їхні тіла були вивезені в передмістя, а наукова бібліотека та рукописи вченого конфісковані й спалені.

Спадщина С. А. Ананьїна вивчена мало, тому потребує уваги сучасних вчених. Дослідженню його творчості присвячені лише статті М. М. Ярошенко та Н. П. Дічек. Ім'я вченого побіжно згадується також у книгах «Розвиток народної освіти і педагогічної науки в Українській РСР» (1957), «Нариси історії українського шкільництва» (1996).


Праці

1. Ананьин С. А. Детские идеалы // Рус. шк. 1911. № 7—9.

2. Ананьин С. А. Педагогический словарь-справочник / Под общ. ред. С. А. Ананьина и М. Л. Цитрона. К., 1912.

3. Ананьин С: А. Очерки по педагогике средней школы // Журн. М-ва нар. просвещения. 1914. № 1.

4. Ананьин С. А. Интерес по учению современной психологии и педагогики. К. 1915.

5. Ананьин С. А. Эстетическое воспитание // Путь просвещения. 1922. № 2—3,

6. Ананьин С. А. Экскурсионный метод преподавания // Путь просвещения. 1922. № 5.