Смекни!
smekni.com

Вивчення правопису у 1-4 класах з допомогою засобів мультимедіа (стр. 3 из 5)

o  зацікавитиучнів уроком;

o  привернутиувагу дітей до проблеми, яку ставить вчитель;

o  забезпечитиналежне сприйняття учнями матеріалу;

o  розвинутипотрібні саме в цій ситуації лінії уяви, фантазії;

o  допомогтиучневі використати мислительні процеси тощо.

Загаломвикористання комп’ютера на засвоєнні правильного написання слів молодшимишколярами має на меті забезпечити наступні моменти:

ü  покращенняосновних навичок письма;

ü  покращенняситуації із правильністю письма, а отже і загальною успішністю на уроках мови;

ü  забезпеченнякращого засвоєння правил написання;

ü  унаочненняорфографічного словника;

ü  унаочненнялогічної сторони пунктуаційних правил.

Отже,використання комп’ютера під час опрацювання правопису в початковій школі дастьпевні переваги перед стандартним, звичним навчанням. Але не потрібно залишатипоза увагою і недоліки такого навчання. Адже, як зазначалось вище вони маютьмісце у будь-якій проблемі.

Насамперед слідзауважити на впливі комп’ютера на фізичне, психічне та ін. здоров’я дитини. Цяпроблема розглянута досить ґрунтовно в різній літературі, тому наголошувати на нійнемає смислу. Скажемо лише, що будь-який навчально-виховний процес, здійсненийіз безпосереднім використанням та впливом комп’ютера на дитину маєзабезпечуватись і належною розрядкою вищезазазначених процесів (використаннямфізкультхвилинок, фізкультпауз, тощо).


1.3Опис прикладногопрограмного забезпечення (ППЗ) для розробки дидактичних засобів

Уроботі ми вже відповіли на запитання: „Для чого нам комп’ютер?”, а ось напитання: ”Чим вчити дитину? Якими комп’ютерними засобами здійснювати навчанняправопису?” лише будемо намагатись відповісти.

Унинішній час покращилася ситуація з розробкою вітчизняних педагогічнихпрограмних засобів навчального призначення. Багатогранність можливостей ППЗ тазавдань, які можна за їх допомогою виконати, актуалізують необхідністькласифікації і створення сприятливих умов для чіткого визначення інформаційнихфункцій, дидактичної ролі та призначення кожного виду, типу ППЗ у виконанніпоставлених завдань процесу навчання.

Існуютьрізні підходи до класифікації ППЗ, які в багатьох випадках дублюються або маютьспецифічні особливості, оскільки за основу беруться різні ознаки,співвідношення тощо. Залежно від призначення завдань, які повинні виконуватиППЗ, їх поділяють на: ППЗ, за допомогою яких подається навчально-наукова інформаціяпро явища і процеси, що вивчаються.

o    ППЗ, якіпризначені для подання навчально-наставницької інформації для керівництвапізнавальною діяльністю учнів. Водночас не виключаються можливості подачідодаткової нової пояснюючої інформації;

o    імітаційно-моделюючіППЗ, які фактично демонструють діючі моделі явищ і процесів, що вивчаються;

o    ігровіППЗ з повним набором інформації для представлення і пояснення змісту гри,організації її проведення, аналізу отриманих результатів тощо;

o    контролюючіППЗ, які призначені для організації процесів повторення раніше вивченогонавчального матеріалу, контролю якості його засвоєння, застосування упрактичній діяльності;

o    ППЗ ізкомплексним виконанням усіх вищезазначених призначень.

Якправило, вищезазначені типи і види ППЗ можуть мати спеціальне ізагальнодидактичне призначення. Зокрема, вони можуть об'єднуватись(групуватись), а, отже, і призначатись для виконання самостійних, графічних,практичних та інших видів робіт та вправ в процесі вивчення правопису.

Змістовній операційно-діяльнісні характеристики зазначених видів ППЗ повинні мати певнийступінь (рівень) автоматизації розв'язання навчальних завдань з використаннямППЗ, функціональності, надійності, використовуваності, раціональності,мобільності, оперативності отримання інформації, відкритості, цілеспрямованостізабезпечення мотивації діяльності, наявності контролю, індивідуалізаціїнавчання, креативності, простоти у використанні і т. ін.

Прицьому навчальні ППЗ, які можна використати при вивченні правопису в початковихкласах можна поділити на:

-   інформаційно-пояснюючі,за допомогою яких здійснюється тільки подання навчальної інформації про явища іпроцеси, що вивчаються (наприклад, комп’ютерні таблиці чи схеми, де наочнозображено правопис ненаголошених е та и в корені слова);

-   діагностуючі(контролюючі, навчальні ППЗ), за допомогою яких здійснюється тільки діагностикастану наявності та якості засвоєння знань, умінь, навичок, необхідних длявиконання наступних поставлених завдань, мети навчання тощо (наприклад, програмидля перевірки грамотності учнів, де наведені слова, в яких дитині потрібновставити правильну літеру, яка пропущена);

-   навчально-тренувальні,ігрові, моделюючі ППЗ, які призначені для повторення, закріплення усвідомленихзнань, формування вмінь, навичок їх застосування у практичній діяльності;

-   комбінованінавчальні ППЗ, які містять у своїх змістових і операційно-діяльніснихкомпонентах усі вищеперераховані призначення, що структуровані відповідно дозакономірностей дидактичного процесу навчання і виконання поставлених завдань.При цьому до комбінованих навчальних ППЗ, як правило, можна віднести йелектронні підручники, або створені самим вчителем (у певному знайомому йомукомп’ютерному середовищі) деякі посібники комплексної дії.

Як вже було сказано вище комп’ютер,використаний на уроці покликаний виконати наступні завдання. Для учнів –розвинути основні психічні процеси, на основі чого забезпечити кращеопрацювання матеріалу. Для педагога – полегшити пошук дидактичних матеріалівдля уроку, тим самим вивільнити час для кращої підготовки до самого уроку, аотже краще подати матеріал.

Необізнаному у комп’ютерних питанняхвчителю легко заплутатись у сучасних пропозиціях стосовно використання ППЗ. Впершу чергу необхідно з’ясувати, для чого використовувати програми:

ü   для розробки, створеннядидактичних засобів;

ü   чи для безпосередньогонавчання дітей у вже створених середовищах.

Другий варіант безперечно більшприйнятний і кращий. Але справа в тому, що пошук таких програм для певної теми(в даному випадку для навчання правопису) – справа дуже марудна, оскільки середвеликого розмаїття не легко знайти програми, розраховані на учнів початковихкласів (мається на увазі вікові та індивідуальні особливості), ще важче знайтипрограми, створені українською мовою і вже зовсім неможливо – з грифомМіністерства освіти України (див. Додаток 1).

Створення вчителем дидактичнихзасобів за допомогою комп’ютера. В цьому питанні слід врахувати наступніпринципи:

1.        Доступність.ППЗ, яке використовується має бути поширеним. Основна робота вчителя повиннаспрямовуватись не на пошук програм, а на саму розробку засобів.

2.        Універсальність.Програми, які використовує вчитель, мають допомагати йому при вирішенні відразубагатьох проблем різного плану (наприклад, друкування дидактичних засобів,навчання дітей безпосередньо з комп’ютера тощо).

3.        Простотау використанні.

Для початкового використаннякомп’ютера в процесі навчання правопису вчителю достатньо стандартного наборупрограм Microsoft Office (а саме Word, Excel),програма перегляду зображень, POWERPOINT. Для прослуховування музики при потребі можна використатиWindows Media Player.

У Word можна створювати дидактичні матеріали навчальногопризначення, щоб згодом роздруковувати їх з допомогою принтера (роздатковийматеріал, наочні посібники-правила для вивішування на дошці тощо). Підроздатковим матеріалом мається на увазі різні завдання з правопису длязакріплення або повторення матеріалу:

Встав потрібну букву (е чи и).

з..ма

в..сна

л..лека

Також текстовий процесор MS Word можна використати і для тестовоїперевірки учнів, застосовуючи при цьому гіперссилку.

Програма перегляду зображень допоможероздрукувати або переглянути предметні та сюжетні малюнки. Одна з форм роботи зпрограмою перегляду зображень може бути здійснена у вигляді графічногодиктанту, а саме:

Вчитель демонструє один за одним накомп’ютері сюжетні малюнки у словах яких є орфограми, а учні записують ці словав зошит.

POWERPOINT – програма для створення таперегляду презентацій може стати незамінним помічником вчителя при демонстраціїпроцесів перетворення букв, унаочненні правил правопису, створенні проблемнихситуацій для учнів, тестуванні із само-, або взаємоперевіркою, для групових таіндивідуальних занять.

Розширюючи цю тему можна створити цілий електроннийпосібник у POWERPOINT, в якому вмістити всі правила таорфограми, що вивчаються у початковій школі, розприділити їх на класи та теми ів тих чи інших випадках використовувати для навчання правопису на урокахукраїнської мови.

Приклад розробки презентацій у POWERPOINT див. у додатках (окремі файли).

Windows Media Player або будь-якийінша музична програма може бути використана для прослуховування правил, іншихприйомів навчання, розуміння і сприймання їх на слух. Запис в даній програміможе здійснювати сам вчитель, передаючи інтонуванням ті моменти, на які слідзвернути увагу.

Це лише деякі моменти використаннявищенаведених програм для створення дидактичних засобів. Решта можна досягнутиз часом та практичним застосуванням, підключаючи фантазію вчителя та учнів уцей процес. Не догматичні також і самі програми. З часом можна переходити добільш складних процесорів, графічних редакторів тощо, аби якомога кращевисвітлити те чи інше питання в відповідній темі.


Розділ2. Конспекти уроків розробки комп’ютерних дидактичних засобів для вивченняправопису(наприкладі української мови у початковій школі)