Смекни!
smekni.com

Вивчення структурно-семантичних аспектів тексту (стр. 3 из 3)

І виразність, і ясність мовлення передбачають також його чистоту, тобто відсутність зайвих слів (так званих слів-паразитів: ну, значить, розумієш та ін.), грубих слів і висловів, іншомовних, просторічних слів і виразів.

Для оволодіння учнями рідною мовою необхідно дотримуватися такої вимоги, як правильність. Це відповідність літературним нормам. Розрізняють правильність (побудова речень, утворення морфологічних форм), орфографічну, пунктуаційну для письмового мовлення, а для усного –орфоепічну і правильність вимови.

Розробляючи комунікативні завдання для учнів, ми дотримувалися, щоб ці вимоги мовлення включалися в зміст запропонованих завдань.

Наведемо зразки завдань:

Завдання 1.

Знайди і прочитай речення в якому висвітлюється головна думка твору. Чи точно вона виражена?

Є в нашій мові коротке, але напрочуд тепле слово „дякую”. Чи часто користуємось ми ним, особливо в магазинах? Цілий день стоїть за прилавком продавець. Беручи покупку, ми нерідко забуваємо сказати одне-сдине слово. А може, воно б зняло в людині втому, піднесемо настрій.

Подумай і скажи, коли й де потрібно вживати це слово. Запиши слова ввічливості, які ти знаєш. Позмагаймося: хто більше знає слів ввічливості.

Завдання 2.

Прочитай виразно вірш, роблячи паузи та передаючи голосом інтонацію.

Є слова – ну й цікаво! означають те саме,

Є слова – просто диво! Ось дивіться: корок, біб,

Прочитаймо їх з вами: око, Кирик, зараз, піп...

Чи то зліва направо, Є ще й інші на умі,

чи то справа наліво – та назвіть ви їх самі.

Д. Білоус

Назви ці слова, А які подібні до цих слів ще знаєш?

Чи розумієш тобі пояснення до цих слів?

Знайди в тексті слова, які означають назви предметі.

Постав до них питання.

Завдання 3.

Прочитай текст. Подумай, чи правильно він побудований. Знайди в ньому початок і кінець. Розкажи, який текст у тебе вийшов. Знайди слова, що означають дію, постав до них питання.

У мене такого бажання не було, але із ввічливості я погодився.

Двірник колов лід, а я скидав шматки в отвір каналізації. Наш двірник поцікавився, чи хочу я допомогти йому колоти лід. Прийшло ще кілька хлопців і почали нам допомагати.

За Я. Стельмахом

Одним із шляхів удосконалення культури усного мовлення учнів є інтонаційно-пунктуаційний аналіз. Досягти ефективності можна лише за умови систематичного й послідовного вдосконалення необхідних умінь на основі правильного добору вправ, які поєднують орфоепічні, стилістичні, текстові, граматичні, пунктуаційні завдання з тими, які розвивають інтонаційні вміння.

Завдання.

Визначити тему і мету, стиль тексту. Довести свою думку Прочитати текст виразно, додержуючи пауз, логічного наголосу, перелічувальної інтонації.

Отже, можна зробити висновок, що робота над текстом – це складова частина діяльності з розвитку зв’язного мовлення, її теоретична база, тому проводитися вона повинна не епізодично, а систематично, з урахуванням характеру засвоюваного матеріалу та доцільності й ефективності вправ на кожному етапі. Робота над текстом продовжується на уроках підготовки до написання переказів і творів.


Список використаної літератури

1. Бадер В. Розвиток зв’язного мовлення школярів // Рідна школа. – 1999. – № 11. – С. 60-62.

2. Еілецька М.А., Вашуленко М.С. Рідна мова. Підручник для 2 класу чотирирічної початкової школи. – К.: Освіта, 1993. – 272 с.

3. Большакова І. Ситуативна навчально-мовленнєва діяльність школярів на уроках української мови // Початкова школа. – 2002. – № 10. – С. 9-11.

4. Вашуленко М.С. Державний освітній стандарт з української мови // Початкова школа. – 1997. – №2. – С. 2-5.

5. Демченко Г.С. Опанування багатства рідної мови // Початкова школа. – 1990. – №8. – С. 30-32.

6. Демченко Г.С. Розвивальні засоби на уроках мови // Початкова школа.– 1987. – 6. – С. 20-23.

7. Методика викладання української мови в початкових класах / За ред. С.І. Дорошенка. – К.: Вища школа, 1992. – С.83-95.

8. Нікоденко Л.Т. Розвиток мовлення молодших школярів // Початкова школа. – 1987. – №7. – С. 39-44.

9. Пономарьоеа К. Увиразнення синонімами мовлення молодших школярів // Початкова школа. – 2001. – № 4. – С. 23-26.

10.Савченко О.Я. Сучасний урок у початковій школі. – К.: „Магістр”, 1997. – С. 15-28.

11.Семчинський С.В. Загальне мовознавство. – К.: Вища школа, 1988. – С.4-18.