Смекни!
smekni.com

Використання інноваційних методів навчання при вивченні теми "Вади розвитку" (стр. 2 из 2)

краніопаги стернопаги

При такому підході до вивчення діє принцип:

Те, що я чую, я забуваю.

Те, що я бачу й чую,

Я трохи пам’ятаю,

Те, що я чую, бачу, обговорюю й роблю – я набуваю знань і навичок.

Я вважаю, що використання опорних схем при вивченні багатьох тем предмету є одним з ефективних засобів організації самостійної пізнавальної діяльності студентів.

Одним із важливих чинників інтенсифікації навчального процесу є використання сучасних технічних засобів, передусім комп‘ютера. Комп’ютер – багатофункціональна машина. Його дидактичні можливості дають можливість підвищити інтерес і загальну мотивацію до навчання. Підвищується якість навчання, забезпечується наочність, адже студенти бачать кольорові зображення тварин з хворобами даної теми, бачать особливості будови і процеси життєдіяльності тварин, краще засвоюють термінологію, але, на жаль, комп’ютер використовується ще епізодично, так як не достатньо розроблена методика поєднання традиційної та інформаційної технологій. Комп’ютер можна використати лише при вивченні окремих питань.

А з яким задоволенням переглядають документальні кадри з фільму „Жизнь до рождения” !

Потік інформації даної теми дуже великий, тому проводжу закріплення після вивчення кожного питання ставлячи запитання ( чому?, як Ви думаєте...?, доведіть і ін.)

1. Яка відмінність вад розвитку від каліцтва?

2. Втрата ока – це вада чи каліцтво?

3. Вивих кінцівки при пологах - це ...

4. Наведіть свої приклади каліцтва ( збитий ріг, відкушене вухо ...)

Під час закріплення використав також матеріали з медичної літератури Було прочитано коротенькі замітки з преси ( Людина – рогоносець, Жінка – свиня, Баранячий ріг, Голова –паразит, Тіло –паразит, Маша і Даша, Сіамські близнюки). Студенти не тільки визначали де вади, а де каліцтво, але і між ними розгорнулася гостра дискусія активність була висока. Кожен з виступаючих доводив свою правоту і точку зору.

Закріплення проводилось різними традиційними і інноваційними методами. Це закріплення шляхом запитань-відповідей, робота з комп'ютером, з макропрепаратами, сухими препаратами, а також тестова перевірка знань. Тестування – це метод педагогічної діагностики. Моєю метою, проводячи тестування, було встановити рівень засвоєння даної теми на занятті. При складанні застосував тестові завдання:

закритої форми;

відкритої форми;

на відповідність.

Тестові завдання закритої форми з альтернативним вибором – це вибір однієї з двох відповідей. Найчастіше у формі відповіді „так –ні”. Наприклад: чи правильне твердження, що ацефалія – відсутність мозку у новонародженого?

Тестові завдання відкритої форми являють собою сукупність завдань з вільно конструйованою відповіддю. У таких завданнях на відповіді не накладаються ніякі обмеження.

Тестові завдання на відповідність – це сукупність завдань, в яких пропонується відновити відповідність між елементами двох стовпчиків, одним з яких є стовпчик відповідей. Стовпчик, з якого вибираються відповіді, найчастіше довший, ніж перший список, щоб зменшити вірогідність випадкового угадування.

Наприклад:

1. Гіпогенезія а) в одного індивідума є чоловічі і

жіночі статеві органи

2. Персистування б) недорозвинення органів, або частин тіла

3. Монорхізм в) злиття двох очей в одне око

4. Краніопат г) при гіперфункції гіпофіза у тварин

спричиняє великий ріст

5. Гігантизм д) збереження тих частин тіла, які на момент

народження зникають

6. Циклопія е) близнюки, з’єднані головою

7. Гермафродит є) відсутність сім’яника при народжені

ж) народження плоду без кінцівок

Із відповідей студентів під час закріплення, а також тестової перевірки було встановлено, що студенти дану тему засвоїли добре.


Висновок

Хочу сказати, що лекція мала виховний характер.Звернено увагу студентів на те, що виродливість ще до кінця не вивчена як у тварин, так і у людей. Головною причиною катастроф тіла є негативний вплив навколишнього середовища, ліків. А це в свою чергу наносить економічні збитки господарствам. Для людей однією з причин виродливості є дія алкоголю і наркотичних речовин. Тому, як майбутнім спеціалістам, потрібно грамотно використовувати ліки, бережно відноситися до навколишнього середовища, гуманно відноситись до хворих тварин, вести розумний спосіб життя.


РЕЦЕНЗІЯ

На методичну розробку „Використання інноваційних методів навчання при вивченні теми “Вади розвитку” з дисципліни ”Патологічна фізіологія та патологічна анатомія сільськогосподарських тварин”, виконану викладачем ветеринарних дисциплін “спеціалістом першої категорії” Олійником Володимиром Христофоровичем.

Методична розробка написана на актуальну тему, адже світ останнім часом невпізнанно змінився. Інноваційний шлях розвитку суспільства можливо забезпечити, лише сформувавши покоління людей, які мислять і діють по – інноваційному. Проводячи заняття з даної теми, викладач використав елементи традиційних і нетрадиційних методів навчання, які розкрив в методичній розробці.

Тема заняття відповідає навчальній програмі. Матеріалом для написання роботи був особистий досвід викладача, а також літературні дані. Послідовність викладання інформації відповідає змісту теми.

Дана методична розробка заслуговує уваги і рекомендована для використання в роботі викладачів.


Використана література

1. Волков Н П Педагогіка. – К.: ВЦ „Академія”, 2001 – 576с.

2. Машбиц Е.И. Психолого–педагогические проблемы компьютеризации обучения (Пед. наука – реформа школы) – М.: Педагогика, 1988 –192с.

3. Ніколаєнко С. Тези доповіді на підсумковій колегії МОН України 17 серпня 2006року.

4. Освіта. Технікуми. Коледжі. 2 (18)2007

5. Освіта. Технікуми, коледжі. 3 (17) 2007

6. Освітні технології / За ред О. М . Пєхоти. Навчально–методичний

посібник. – К.:А. С. К. 2002 –255с.

7. Протесення Т. П. Патологічна фізіологія і патологічна анатомія --К. : 1962.