Смекни!
smekni.com

Використання комп'ютера для розвитку мовленнєвої діяльності молодших школярів (стр. 2 из 4)

8. Написання переказу.

9. Перевірка написаного.

Розглядом умов та можливостей використання комп’ютера під час проведення навчальних переказів у початкових класах буде встановлення зв’язків застосування ПК з вищенаведеними компонентами.

Читання тексту учнями (вчителем). На уроці вчителеві дуже важко сконцентруватися на інтонаційному читанні тексту. Цьому є свої причини (неуважність, розмови учнів, постійне переключення до класу тощо). Виходом із цієї ситуації може стати запис голосу вчителя на комп’ютер і подальше відтворення на уроці. В даному випадку відкриваються нові можливості для вчителя, адже той в момент прослуховування учнями тексту постійно слідкує за реакцією дітей і, якщо потрібно, вчасно відповідає на неї (наприклад, зупиняє прослуховування і відповідає на поставлені запитання до тексту). При цьому на належному рівні зберігається інтонація та інші засоби виразності вчителя.

Бесіда за змістом прочитаного (прослуханого). З допомогою комп’ютера (а саме виготовленої на ньому наочності) можна підкреслити ті чи інші ситуації у тексті, щоб пивернути увагу дітей до окремих моментів.

Лексико-семантична робота (або робота над формуванням активного словника учня) може з успіхом відбуватись безпосередньо за комп’ютером, коли діти самостійно добирають або спостерігають за добором синонімів до слів (наприклад використовуючи словник у WORD).

Повторне читання тексту; поділ його на частини. Такий вид роботи можна забезпечити за допомогою презентації, де учні окрім прослуховування будуть наочно бачити на екрані комп’ютера весь зміст тексту у малюнках. Аналогічно вчитель може виділити певні речення на екрані, щоб діти змогли краще запам’ятати їх.

Складання плану; переказ за планом. Тут аналогічно до бесідиза змістом прочитаного можна використати малюнки, щоб учень ще раз звернув увагу на певних моментах, сформував у пам’яті належні причинно-наслідкові зв’язки. Даний засіб буде особливо потрібним у 1-2 класах, адже цим дітям особливо важко пригадати текст абстрактно без наочно-образних вставок.

Робота над словником, образотворчими засобами, над реченням. Тут робота з комп’ютером може здійснюватись аналогічно до роботи над формуванням активного словника учня. І в цьому випадку комп’ютер надзвичайно допоможе дітям саме 6-7 річного віку.

Орфографічна підготовка до написання переказу (або робота над правописом). Комп’ютером в даному випадку можна ефективно унаочнити абстраговані правила.

Окрім звичайних переказів у початковій школі на уроках розвитку зв’язного мовлення використовуються стислі перекази. Вони проводяться з метою навчити дітей коротко, лаконічно передавати зміст значного за обсягом тексту. Це вимагає від учня вміння глибоко вдумуватися у зміст твору, визначити найбільш важливий матеріал, щоб відібрати з усього змісту найголовніше, найсуттєвіше, випускаючи малозначущі факти, події, другорядні епізоди.

Учням молодших класів не відразу вдається відшукати в тексті головне, випустити другорядне, сформулювати думку своїми словами. Тому стислий переказ вимагає тренування, вміння розуміти суть прочитаного чи баченого. Отже, шлях до стислого переказу лежить через усвідомлення змісту твору.

Знову ж таки велику допомогу в цьому може принести унаочненя за допомогою комп’ютера (ті ж самі малюнки, презентації тощо).

У стислому переказі мовленнєва задача більш складна, ніж у детальному.

Методика роботи над стислим переказом передбачає таку послідовність дій:

1. Читання тексту учнями (мовчки і вголос).

2. Бесіда за змістом прочитаного (5-6 запитань).

3. Робота над мовними засобами: над словами, образотворчими засобами, окремими реченнями.

4. Стисле, в кількох реченнях, висловлення змісту тексту (про щойдеться в тексті взагалі, чим починався текст, чим завершився текст).

5. Детальний переказ одного-двох фрагментів (для порівняння) із стислою передачею цих же частин.

6. Складання плану.

7. Стислий переказ фрагментів за пунктами плану.

8. Самостійне складання тексту переказу і його запис.

9. Самоперевірка. Завершення роботи.

Використання комп’ютера на стислому переказі у початковій школі може збігатись за аналогією із використанням на звичайному переказі, адже цей урок повністю збігається за методикою роботи з попереднім. Так само можна застосовувати комп’ютер і на вибірковому переказі.

Всі види переказів (детальний, стислий, вибірковий) можуть передбачати виконання додаткового творчого завдання. Найбільш поширеними завданнями виступають перекази зі зміною особи відповідача, від особи одного з персонажів, з творчими доповненнями, змінами тощо. Продумування методичної системи застосування ПК для роботи з творчими завданнями на переказі може докорінно покращити уроки з розвитку зв’язного мовлення у початкових класах.

Отже, використання комп’ютера на уроках з розвитку зв’язного мовлення може виконати такі основні задачі:

· Збільшення активного словника учня.

· Покращення вміня будувати речення, тексти.

· Використовувати наукову, художню, ділову лексику.

1.3 Опис прикладного програмного забезпечення для розробки дидактичних засобів для уроків розвитку мовлення

На нашу думку, є безліч програм різноманітного спрямування, що можуть бути використані вчителем для розвитку мовленнєвих якостей учнів початкової школи: від найпростіших, до найскладніших та багатофункціональних. Справа лише у можливостях вчителя використати ці програми: а саме професійних якостей та умінь працювати з ними. Також великого значення набувають можливості комп’ютерної техніки, що є у наявності та самих потреб її використання.

Приводимо опис можливостей декількох програм (як простіших, так і більш функціональних), які можна застосувати на уроках для розвитку зв’язного мовлення учнів 1-4 класів.

Програвач WindowsMedia

Перші версії розглянутої програми мали назву Универсальный проигрыватель (у Windows 95). Надалі програма програвача еволюціонувала разом з розвитком Windows.

Вікно програвача.

Запускається Програвач WindowsMedia через головне меню: Программы – Стандартные – Развлечения –Проигрыватель WindowsMedia. Можливий також автоматичний запуск відразу після встановлення компакт-диска або після подвійного клацання по позначці файла, якщо відповідний тип мультимедійних файлів записаний у реєстрі за програвачем WindowsMedia.

Для вікон, що відкрилися, можна вибрати одне із відображень: звичайне, стиснуте або скорочене.

У верхній частині програвача розташоване меню (опції Файл, Вид, Воспроизведение, Избранное, Переход, Справка), під ним – смуга навігації (кнопки Назад і Вперед для відкриття попередніх файлів і кнопки "События Веба"). Центральну частину вікна займає зона відображення, у якій виводиться картинка при відтворенні відео або заставки при програванні аудіо запису. Нижче розміщена панель з елементами керування, а ще нижче – зона даних, у якій може міститись інформація про мультимедійний файл: назва кліпу, ім’я автора тощо. Упродовж нижньої межі вікна розташований рядок стану.

Для керування процесом відтворення в нижній частині вікна програвача на панелі розташовані кнопки: Воспроизведение, Пристановить, Остановить, Назад, Перемотка, Быстро вперед, Вперед, Просмотр каждого клипа в списке воспроизведения. Над кнопками – індикатор-повзунок, що вказує на поточну позицію в мультимедійному файлі. У правому куті панелі розміщується повзунковий регулятор гучності.

Вибір файла, що програється, здійснюється командою Файл – Открыть.Для керування відтворенням можна користуватися не тільки кнопками, а й командою меню Воспроизведение.

Наведемо деякі можливості, що роблять комфортним процес відтворення аудіо- і відео файлів:

· регулювання гучності;

· зміна розмірів вікна;

· повно екранний режим;

· циклічне відтворення;

· перегляд частин шоу;

· папка Избранное;

· відображення поточної інформації.

Дана програма знадобиться вчителю та учям, як для прослуховування музики, так і для проглядання фільмів, мультиплікації. Таким застосуванням можна розробити наступні завдання:

· проглядання кінофільмів (фрагментів) з подальшим обговоренням в класі;

· проглядання мультфільмів (фрагментів) із попередньою установкою (наприклад, звернути увагу у мультфільмі на певний фрагмент);

· прослуховування музики та звукових файлів (з подальшим обговоренням).

Аналогічне використання може бути направлене і на інтеграцію уроків української мови з уроками музики чи мистецтва.

Блокнот

Донедавна обробкою текстів займалися в основному професіонали: друкарки, видавці, працівники друкарень. Тепер завдяки поширенню персональних комп’ютерів підготовка тексту стала доступною практично кожній людині, що має навички користувача ПК. Для роботи з текстами створено відповідне програмне забезпечення: текстові редактори, текстові процесори, видавничі системи.

Текстові процесори і видавничі системи – це досить складні додатки. А от Блокнот – це така програма, яка завжди під рукою, оскільки вона встановлюється на комп’ютер водночас з операційною системою Windows. Зазначимо, що до текстових редакторів належать також вбудований редактор Norton Commanderі редактор, що входить до складу MS-DOS.

Текстовий редактор – це програма або модуль, вбудований в іншу програму, яка служить для введення, змінювання та зберігання символьного тексту. Ним можуть користуватися і учні.

Графічний редактор Paint

Графічний редактор – це прикладна програма, призначена для створення і обробки графічних зображень на комп’ютері.

Paint – це растровий редактор, що створює зображення у вигляді набору пік селів. Малюнки, створені редактором Paint, називають растровими, або точковими. Редактор Paint дозволяє виконувати за допомогою миші чорно-білі і кольорові малюнки. Інструментами редактора можна створювати контури і виконувати заливання кольором, малювати прямі і криві лінії, імітувати малювання олівцем і пензлем, вирізати, копіювати і вставляти різні фрагменти зображення тощо.