Смекни!
smekni.com

Виховання рідними та близькими любові та поваги до уроків фізичної культури (стр. 2 из 2)

Фізичним вихованням в сім’ї можна охопити практично всіх дітей. Батьки можуть виробити в них правильну поставу, навчити їх плавати, ходити на лижах, кататися на ковзанах, бігати. При цьому можна використовувати різні форми занять фізичними вправами – від простих (ранкова гімнастика) до складних (тренування з обраного виду спорту).

Батькам можна рекомендувати слідуючи форми занять фізичними вправами дітей в сім’ї:

- ранкова гігієнічна гімнастика;

- ранкова спеціалізована гімнастика;

- фізкультхвилинки;

- заняття по загальному фізичному розвитку;

- самостійні тренувальні заняття;

- участь в змаганнях;

- прогулянки (пішки, на велосипеді, лижах);

- загартування;

- туризм;

- рухливі та спортивні ігри.

Вибір форм фізичного виховання дітей в сім’ї залежить від їх віку, статі, здоров’я і фізичної підготовленості.

2.1. Гімнастика вдома

Якщо не пошкодувати часу, то можна займатися батькам фізкультурою з своїми дітьми і в себе вдома, не виходячи з кімнати.

Попарні вправи можна розпочинати виконувати із дитиною не тільки шкільного віку, але і з 2-3 років, поступово ускладнюючи їх.

Заняття можуть проводитися на протязі всього дня, але не пізніше ніж за 1-1,5 год. до сну. Приміщення потрібно попередньо провітрити. Найкраща форма – труси і майка, чи тренувальний костюм.

Заняття будуть притягувати дитину, якщо йому буде цікаво і зовсім не страшно.

2.2. 10 хвилин на здоров’я.

Давайте підрахуємо, скільки часу повинен не рухаючись просидіти першокласник на протязі одного дня. Уроки в школі, домашні завдання, музики чи малювання, телевізор, сніданок, обід, вечеря. Якщо підрахувати біля 10 годин. А що ж залишається для ігор? А потреби організму, який розвивається, дуже великі.

Ось дитина сидить за домашніми завданнями, а ми слідкуємо щоб він сидів прямо, не відволікався. А чи не розумніше буде піти іншим шляхом? Кожні 15-20 хвилин роботи змінювати простими гімнастичними вправами, які допоможуть зняти втому й дадуть поштовх для нових сил.

Помічено, що діти шести-семи років не можуть зберегти увагу дуже довгий час – її вистачає на 15-20 хв. Так що перерва - обов’язкова. Для розвантаження організму дітей існує ряд фізкультхвилинок та різних гімнастичних вправ, які діти виконують під поглядом дорослих.

2.3. Вправи з м’ячем на вулиці

Як ще батьки можуть прищепити любов до фізкультури? Це питання вирішується дуже легко: потрібно більше часу батькам приділяти своїм дітям. Як радіє дитина, коли тато охоче погоджується піти з нею на прогулянку. А там вже можна здійснити безліч різних міроприємств по фізичному розвитку дитини.

Нерідко піти на прогулянку з дитиною означає для тата посидіти десь на лаві з газетою чи книгою, поки дитина кружляється десь поблизу. Проте прогулянка – дуже гарний спосіб для спілкування, якихось справ, в тому числі і фізичних вправ. Та й потрібно для цього небагато, спортивний одяг та м’яч.

Ігри з м’ячем – це не тільки цікаве заняття, розвага, але й дуже потрібний для розвитку дитини. Вони в значній мірі сприяють розвитку координації рухів.

А чи багато вміє тато? Дуже часто – не дуже. Щось пам’ятає, щось ні... Але чим раніше ви почнете займатись із своєю дитиною, тим легше вам вдасться виконати обов’язки тренера.

Заняття можуть проводитися і різний час доби, але не пізніше ніж за 1-1,5 год. перед сном.


ВИСНОВОК

Фізкультурою можна і не займатися, але...

Займатися чи не займатися вашій дитині фізкультурою – вирішувати батькам. Це особиста справа кожного. Все залежить лише від того, чи задоволені ви станом здоров’я вашої дитини і якою хочете бачити її завтра.

Дуже часто батьки серйозно переживають за стан здоров’я своєї дитини. Проте батько чи мати можуть і не знати про малий об’єм рухових навантажень ,які передбачає школа по фізичній культурі. В цих умовах дуже важливо залучити батьків до фізичного виховання своїх дітей з допомогою спеціалістів.

Фізичне виховання, яке здійснюється в сім’ї під контролем і керівництвом батьків – найбільш ефективний шлях для охоплення дітей заняттями рухової грамоти. Проте без спільної роботи зі школою, без єдиних вимог сім’ї з цим завданням не справитись.

Відсутність піклування частини батьків про фізичний розвиток і підготовленість своїх дітей залежить в першу чергу від педагога – спеціаліста фізичного виховання. Щоб батьки стали спільниками учителя, необхідно вміти запевнити їх, що заняття фізкультурою і спортом не тільки не заважають дітям навчатися, але і сприяють кращому засвоєнню теоретичного матеріалу.

Виростити дітей здоровими, виховати їх – це не особиста справа дорослих, а батьківський обов’язок. Суспільству не паралельно ,якими громадянами виростуть діти: здоровими, сильними, працелюбними, чи людьми з слабким здоров’ям, з низьким рівнем працездатності. Батьки несуть відповідальність перед країною за фізичне і моральне виховання своїх дітей. Вони повинні створювати дітям сприятливі умови для збереження і закріплення здоров’я, їх нормального розвитку, повсякчас керувати фізичним вихованням, показуючи це своїм власним прикладом.


ЛІТЕРАТУРА

1. Бажуков С.М. Здоров’я дітей – спільна турбота., 1987 – Ф і С.

2. Бердихова Я. Мама, тато, займайтесь зі мною., 1990 – Ф і С.

3. Вишневський О. Сучасне українське виховання. – Львів, 1996

4. Макаренко А.С. Книга для батьків. – К., 1980

5. Мерлан А.В. Фізкультуру – в сім’ю., 1989 – З.

6. Мудрость воспитания: Книга для родителей. – М.1988

7. Початкова освіта. №17 2002р. Хромова О., Кравченко Т. „Вчимося виховувати”, ст..10-11

8. Попова Н.М. Шестилетние в школе и дома. – М.1988

9. Савченко О.Я. Сімейне виховання. Молодші школярі. – К.1979

10. Стельмахович М.Г. Батьківська педагогіка. – К.1978

11. Сухомлинський В.О. Батьківська педагогіка. – К1978

12. Щербань П.М. Національне виховання в сім’ї. – К.2000