Смекни!
smekni.com

Гармонізація фізичного і розумового розвитку молодших школярів в процесі фізичного виховання (стр. 7 из 10)

Рисунок 4.1 Методична схема з'єднання рухового, інтелектуального і оздоровчого блоків в процесі фізкультурного виховання молодших школярів

Основу методики складає диференціація всього змісту навчального матеріалу з дисципліни «фізична культура» по трьох блоках: руховому, інтелектуальному, оздоровчому (рис. 4.1).

Реалізація методики гармонізації фізичного і розумового компонентів розвитку молодших школярів, що спрямована на досягнення оздоровчого ефекту, в учбовому процесі з фізичної культури припускає не тільки виконання рухових дій, але і включення засобів інтелектуального і оздоровчого блоків (рис. 4.2).


Державний стандарт з фізичної культури
Базова програма з фізичної культури (руховий компонент) Експериментальна програми (технологічний стандарт фізкультурної освіти)
Блоки
руховий інтелектуальний оздоровчий
Розділи
ГімнастикаЛегка атлетикаЛижна підготовкаЕлементи спортивних ігор «Рух всередині і навколо нас» «Людина і її здоров’я»«Правила і норми поведінки людини»
Засоби
Формування рухових умінь і навичок, розвиток фізичних якостей Теоретичні відомості зі сфери фізичної культури, знання рухового блоку Рухові дії по збереженню і зміцненню здоров’я, дані оздоровчого характеру, формування звички здорового способу життя

Рисунок 4.2 .

Змістова диференціація навчального матеріалу з дисципліни «фізична культура» при реалізації методики гармонізації фізичного і розумового компонентів розвитку молодших школярів

Зміст рухового блоку представлений програмним матеріалом з фізичної культури для учнів початкових класів, що є важливим з соціальної і педагогічної точок зору, в соціальному плані це полегшує виконання вимог державного освітнього стандарту і свідчить про досягнутий рівень фізичної культури особистості. В педагогічному плані освоєння базових основ змісту програмного матеріалу дозволяє зробити процес фізкультурного виховання безперервним, полегшує перехід від одного вікового ступеня до іншого, забезпечує адаптацію до різних життєвих умов (перехід з однієї школи в іншу, зміна педагогів і ін.). Руховий блок включає засоби формування рухових умінь і навиків, і розвитку фізичних якостей.

Зміст інтелектуального і оздоровчого блоків заснований на технологічному стандарті фізкультурної освіти для учнів початкової школи. Інтелектуальний блок представлений розділом «Рух всередині і навкруги нас», містить теоретичні відомості зі сфери фізичної культури, а також знання засобів рухового блоку. Оздоровчий блок розкривається розділами «Людина і її здоров'я», «Правила і норми поведінки людини», включає рухові дії по збереженню і зміцненню здоров'я, теоретичні відомості оздоровчого характеру, спрямовані на формування звичок здорового способу життя.

При оптимальному співвідношенні фізичного і розумового компонентів розвитку і показників здоров'я молодших школярів зміст методики представляється рівнозначним співвідношенням об'ємів навчальних засобів рухового, інтелектуального, оздоровчого блоків. В практичній діяльності вчителя, який займається фізичним вихованням школярів, зустрічаються різні варіанти співвідношень фізичної підготовленості, шкільної успішності, захворюваності учнів. При невідповідності початкового стану розумового і фізичного компонентів оптимальним, виникає необхідність у варіюванні навантаження учбових засобів кожного блоку. Тобто, необхідна певна модель, що передбачає оптимальне співвідношення рухових, інтелектуальних і оздоровчих засобів в учбовому процесі з фізичної культури, залежно від початкових рівнів фізичного і розумового компонентів розвитку і показників здоров'я школярів.

Ґрунтуючись на результатах попереднього дослідження (розділ III), що виявили закономірності розвитку молодших школярів, була розроблена оптимізаційна модель побудови здоров’язберігаючого навчального процесу з фізичної культури.

Для учнів 1-2-х класів фізкультурна освіта повинна бути спрямована на досягнення високого рівня фізичної підготовленості і успішності.

У зв'язку з цим оптимізаційна модель (табл. 4.1), передбачає оптимальне співвідношення об'ємів учбових засобів рухового, інтелектуального і оздоровчого блоків на уроках фізичної культури залежно від середньогрупових значень захворюваності, шкільної успішності, фізичної підготовленості учнів 1-2-х класів.

Реалізація методики гармонізації фізичного і розумового компонентів розвитку молодших школярів, яка спрямована на досягнення оздоровчого ефекту, в процесі фізкультурної освіти передбачає ряд послідовних дій (рис. 4.3).

Таблиця 4.1

Оптимізаційна модель навчального процесу з фізичної культури в 1-3-х класах

Рівні здоров’я
Низький Високий
Руховий блокІнтелектуальний Фізична підготовленість Руховий блокІнтелектуальний Фізична підготовленість
низька середня низька висока середня низька
УСПІШНІСТЬ Низ. 33 35 40 УСПІШНІСТЬ Низ. 20 20 20
33 33 35 30 40 20 40 40 50 30 60 20
Сер. 35 40 50 Сер. 20 20 20
30 35 30 30 30 20 30 50 40 40 50 30
Вис. 40 50 60 Вис. 20 20 33
20 40 20 30 20 20 20 40 30 50 33 33

Навчальне навантаження у %:

1 – оздоровчий блок;

2 – інтелектуальний блок;

3 – руховий блок.

Перша дія – оцінка початкового стану розумового і фізичного компонентів розвитку і показників здоров'я учнів; друге – вибір певного варіанту динаміки навантаження засобів інтелектуальної, рухової і оздоровчої спрямованості; третє – формування змісту учбового процесу з фізичної культури з оптимальним співвідношенням об'єму засобів інтелектуального, рухового і оздоровчого блоків.

Таким чином, сукупність алгоритмічних розпоряджень, спрямована на досягнення гармонізації фізичного і розумового розвитку молодших школярів, передбачає варіювання динаміки навантаження учбових засобів рухового, інтелектуального і оздоровчого блоків в учбовому процесі з фізичної культури. Посилення рухового блоку можливе за рахунок збільшення інтенсивності педагогічних дій, здійснюване шляхом підвищення інтенсивності і збільшення об'єму засобів, що використовуються, а також включення в учбовий процес різноманітних рухових дій (при проведенні рухливих і спортивних ігор акцент робиться на рухове виконання ігрових дій, використовуються естафети і метод

Рисунок 4.3.

Послідовність дій по реалізації методики гармонізації фізичного і розумового компонентів розвитку, спрямованої на досягнення оздоровчого ефекту, в навчальному процесі з фізичної культури колового тренування, виконуються домашні завдання, спрямовані на самостійне виконання фізичних вправ в домашніх умовах). За рахунок поповнення учбового матеріалу теоретичними відомостями з області фізичної культури, що вимагають поглибленого осмислення (переважно в 2-у класі) і відтворення, у тому числі у вигляді домашніх завдань збільшується дія інтелектуального блоку. Оздоровчий блок може бути збільшений, як за рахунок розширеного використовування практичних засобів фізкультурно-оздоровчої спрямованості, так і за рахунок теоретичних знань оздоровчого характеру.

Запропонована методика гармонізації фізичного і розумового компонентів розвитку молодших школярів, спрямована на досягнення оздоровчого ефекту, відрізняється від традиційних тим, що вона має переважно рухову, освітню або оздоровчу спрямованість. Принциповою відмінністю є те, що в ній передбачається диференціація навчального матеріалу після 3-го блока, кожний з яких включає засоби відповідної спрямованості, використовування оптимізаційної моделі побудови навчального процесу з фізичної культури, а так само послідовність дій по реалізації розробленої методики.

4.2 Програмно-нормативне забезпечення методики гармонізації фізичного і розумового компонентів розвитку, яка спрямована на досягнення оздоровчого ефекту в учбовий процесі з фізичної культури

Експериментальний варіант методики гармонізації фізичного і розумового компонентів розвитку молодших школярів, який спрямований на досягнення оздоровчого ефекту, в навчальному процесі передбачає диференціювання програмного матеріалу: характеру і об'єму фізичного навантаження, засобів педагогічної дії, залежно від вікових особливостей молодших школярів, а також початкових станів фізичної підготовленості, шкільної успішності, захворюваності.

Методика гармонізації фізичного і розумового компонентів розвитку молодших школярів була розроблена на основі традиційного планування змісту уроків фізичної культури, із спрямованим розвитком рухових здібностей. Дана програма включає розділи: легка атлетика, лижна підготовка, гімнастика, елементи спортивних ігор.

В 1-му класі здійснюється навчання простим вправам на рівні освоєння рухів, формування достатньо широкого кола рухових умінь, розвиток фізичних якостей. До закінчення 2-класу основна спрямованість навчання полягала у формуванні правильних основ рухів (фізичних вправ).

В кожному розділі навчальної програми з фізичної культури, окрім основного рухового, можна виділити також інтелектуальний і оздоровчий блоки. Вирішення освітніх і оздоровчих задач відбувається в процесі фізкультурної діяльності учнів молодших класів (на уроках фізкультури).