Смекни!
smekni.com

Ісламська традиція виховання (стр. 3 из 4)

Згідно ісламської традиції, дитя здійснює гріхи прощається аллахом і якщо він вмирає, то відправляється в Рай. Ця милість аллаха повинна вести нас, також як ми ведемо наших дітей. Вважається, що немає необхідності страхати дітей аллахом або устрашати їх Пеклом. На ділі такий підхід веде до зворотного результату. Негативна дія і покарання примушує дитяти бояться всього що зв'язно з релігією. Він або вона росте думаючи що релігія це те, що утримує його від насолоди життям.

Педагоги ісламу радять: «Коли ви говорите з дітьми дванадцятирічного віку, робіть упор на властивості аллаха, які дадуть йому безпеку і упевненість, оскільки в процесі дорослішання він стикається з лякаючими і невідомими проблемами. Йому необхідне усвідомлення багатьох дарів аллаха дані йому для допомоги в його житті. Також він потребує розуміння того, які дії сподобаються аллаху, а за яких він понесе покарання».

Дуже часто доводиться спостерігати, як батьки намагаються зачати розмову з дітьми про Іслам, вони сосредотачиваются на 5 стовпах. Вони учать як здійснювати намаз, і учать їх коротким Коранічеським сурам. Це безумовно поважно, але не треба забувати, що Іслам всеосяжний шлях життя. Про це ви повинні говорити і вашому дитяті. Коли отець відправляється на роботу, то мама може сказати "До побачення" або "Ассаламу алейкум" що означає "хай мир аллаха з тобою". Коли вона і її маленьке дитя зачинають робити що - те разом, вона може згадати, що отець робить те що аллах говорить робити хорошому отцеві - працювати, піклуватися про сім'ю. Вона також може згадати, також як і отець, що вона старається для достатку аллаха допомагаючи дитяті і сім'ї. Коли дитя допомагає прибирати із столу, мати може згадати що аллах задоволений тими дітьми хто допомагає своїм батькам. Така згадка не має на увазі і не пропонує давати цілі лекції про Іслам. Ніяке дитя не захоче сидіти довго слухаючи лекцію про що б то не було. Ефективним навчанням є короткі репліки або історії які указують на Ісламську суть дії. Коли батьку виплачують закят (щорічне податок) вони повинні сказати про це подіта. Коли вони відвідують хворих, то необхідно процитувати аят з Корану або хадис (історію про Пророка Мухаммеді с.а.с.) які розповідає про те що ця дія подобається аллаху. Якщо дитя вибирає той або інший вчинок, то батьки повинні нагадати про те який шлях буде до вподоби аллаху.

Постійна згадка аллаха, постійна підтримка в здійсненні того що правильно, і постаянная хвала і позитивна підтримка правильних дій, направлять вашого дитяти на правильний шлях, так вважається в ісламській педагогіці.

У міру того, як діти досягають юності, вони зачинають ставити різні питання, особливо, якщо діти спілкуються з немусульманами або етнічними мусульманами [10, 13].

Педагоги радять: «Якщо у вас вже налагоджений контакт зі своїм дитям, тоді дитя йтиме до вас зі своїми питаннями. Не приймайте ці питання як бунт проти вас або релігії. Він бачать як дуріють діти в школі, і їм це здається забавним.

А чому ми не можемо дуріє" Будьте щасливі, що ваш молодик спокійно питає це у вас.

Якщо ж у вас немає хороших взаємин з дитям, то можливо у вас великі проблеми, оскільки у вашого дитяти будуть аналогічні питання, але він не запитає їх у вас. Він шукатиме відповідь у друзів, і якщо його друзі не мусульмани, то він може отримати відповіді що суперечать Ісламу».

Чому у одних батьків склалися взаємини з дітьми а біля інших немає? Є принаймні два важливі чинники: час і яке час? Чи проводили батьки час з дітьми коли вони росли? Чи питали, вони своїх дітей про школу, друзів, про їх думку по різних питаннях, і чи СЛУХАЛИ вони їх?

Пам'ятаєте позитивну підтримку? Як приділяють батьки час своїм дітям? Чи засновано його на позитивному оточенні, або дитя чує злість і негативне відношення кожного разу як він говорить з батьками?

Тринадцятирічний Омар другий рік тримає пост, під час Рамадана. Одного дня в суботу він і його друг-мусульманин Аднан, відправляються на вечірникові до немусульманину. Раптом Омар дзвонить додому і говорить матери: "Джон просить поїсти ленч. Ми сказали чому що ми постимо і він може є один, але він говорить, що якщо ми не їстимемо те і він не буде є. Аднан говорить що якщо я порушу пост те і він поїсть. Що нам робити?"

Не можу повірити, що ти мене про це питаєш" - відповідає мати - "аллах покарає тебе якщо ти не поститимеш! Чому ти не поводишся як хороший муслим. Твій отець і я учили тебе кращому!"

Як часто Омар після такої відповіді, питатиме матір про що або? Передбачаючи, що його дії негативні, ви створюєте негативну підтримку, і можете бути упевнені, що Омар не запитає матір наступний раз. А зараз уявіть, що відповідь матери була:

"Ти правильно вчинив, що подзвонив мені, коли ти в невпевненості. Але я думаю, що ти вже знаєш, що ти повинен робити. Як ти думаєш, що буде правильним?"

Омар відповідає "Я думаю, я повинен сказати немає, я продовжу пост"

"Ти абсолютно прав" відповіла його мама "Я так горджуся тобою і як ти думаєш"

Коли ви дискутуєте зі своїм дитям ви можете бути стривоженими його грубістю або категоричним спростуванням всього що ви говорите. Він навіть може сказати вам, що ви дурні або не розумієте, або не турбуєтеся про нього. Але це не має не несе в собі такого значення. Це означає, що він відчуває себе незручно при відповідях на його питання. Може те, що ви говорите протилежно тому що він відчуває на даний момент, або може він вже відповів так другу немусульманину і він відкинув його думку [10,13].

Педагоги радять, не дивлячись на труднощі, залишайтеся добрим з вашим дитям. Важко чути батьку такі вислови в свою адресу, але вони, насправді, не відносяться до них, більшою мірою це відноситися до процесу обдумування.

Під час обговорень з вашим дитям, вам захочеться поєднати і негативну і позитивну підтримку.

„Так” - можете ви погодитися з дитям "Важко не пити, коли навколо останні випивають, але пам'ятай, що аллах нагородить тебе за твою поведінку, і пам'ятай про Його покарання якщо ти підеш за ким або іншим"

Коли таку величезну кількість негативних сил тиснуть на вашого дитяти, він повинен зрозуміти, що аллах запитає з нього за його діяння. Аллах допоможе якщо ваше дитя попросить Його про допомогу, і буде нагороджений за дотриманню правильним шляхом, але так само це має на увазі, то що він буде покараний за погані діяння.

Життя складне для одинака. У дитяти є батьки які захищають його, і підтримують його і "знають всі". Але потім дитя зростає і розуміє що мама і тато насправді не всі знають. Більш того, в школі він вивчає інші філософії життя, і егоїстичність, матеріалістичність спостережувана в школі здається забавою, тим більше що "всі так роблять". І як же вашому дитяті вирішити що є правильним? Зараз для них важкий час, і борг батьків підтримати їх, надихнути, зробити поблажки за їх помилки, але в те - ж час залишатися послідовним в навчанні Ісламським цінностям.

Навчаючи і розмовляючи з дітьми про Іслам, необхідно знати про певні приховані проблеми, таких як мирське і релігійне, знання і поведінка, поступливість і критичне мислення. Ці проблеми впливають на мислення і дії, і лише не багато хто обізнаний про них.

Якщо батьки вибирають які аспекти Ісламу застосовувати, а які ігнорувати, то важко чекати, того що - б діти жили чисто Ісламським життям. Також вам доречно указуватиме на те, що відхиляючись від Ісламських норм ви придбали тільки проблеми. Якщо ви проігноруєте цей аспект, то найімовірніше, діти проігнорують вашу раду.

Багато дітей знають як молитися, деякі розуміють важливість щоденної молитви. Більшість дітей можуть читати Коран. І лише невелику кількість читає Коран для того, щоб зрозуміти його сенс, для знаходження в нім відповідей на свої питання. Іслам - досконалий шлях життя. Знання (5 стовпів, біографія Пророка Мухаммеда (та благословить його аллах і вітає) корисні для того що - б людина зрозуміла як і чому вони повинні робити що - те. Факт того, що Пророк Мухаммед (та благословить його аллах і вітає) жив 1400 років тому, сам по собі є даремним. Або факт, що він жив як мусульманин в місті, де були дуже мало інших мусульман і піддавався гонінням, даремний поки ми не зрозуміємо за допомогою цього, що раз він зміг вижити і добитися успіху в цих умови, то і ми зможемо зробити це ж саме. Навчаючи дітей Ісламу, необхідно навчити їх поведінці, а не тільки запам'ятовуванню фактів. Замість того що - б давати їм список фактів, наведіть приклад і вкажіть на зв'язок з Ісламом. Ви відвідуєте хворого, згадайте, що це одна з вимог Ісламу, поясните дитяті, що здійснювати подібні дії добре. Так само відвідаєте больного-немусульманина. Для дитяти поважно з'ясувати, що хороше відношення повинне виявлятися не лише до мусульман, але і до решти всіх людей.

Дивитеся телевізор разом з дітьми, особливо юнацькі програми. Не повчайте їх звідти, а обговорюйте поведінку героїв в телепередачі. Можете наприклад сказати "Бачиш як добре бути мусульманином, і тоді у тебе не буде подібних проблем (пов'язаних з випивкою, наркотиками і так далі)

Зачинайте дискусії з дітьми самі. Приведіть наприклад таку ситуацію

"Як ти вчиниш, якщо твій друг захворіє на тиждень" Дуже поважно вислухати відповідь дитяти. Коли ви питаєте їх думку, то уважно вислухайте відповідь, і відповідайте їм.

Багато батьків виросли в умовах строгого дотримання правилам. Так, учні повинні повторити в точності те, що сказав педагог. Якщо в тестових питаннях спрашивается про 3 причини чищення зубів, то необхідно вказати саме три причини, про яких сказав вчитель на уроці. Учень не думає, він приймає все без обдумування. Дуже часто ми також учимо Ісламу дітей. Учите їх таким чином, оскільки інші шляхи неправильні.