Смекни!
smekni.com

Каліграфія в школі (стр. 4 из 4)

Важливою навичкою для школярів є уміння зіставляти, порівнювати зразки друкованої і рукописної літер, виявляти їх схожість з предметами навколишнього середовища. Саме постійне удосконалення цієї навички допоможе глибше сприйняти і запам'ятати конфігурацію тієї чи іншої літери. Спочатку це робимо на рівні бесіди, на що схожа дана літера, потім звертаємось до поезії В.Гринько, Л.Андрієнко, І.Січовика тощо. Вірші заучуємо напам'ять, таким чином розвиваємо усне мовлення першокласників, без чого важко уявити урок письма.

Після показу зразка написання літери вчителем на дошці проводяться різноманітні прийоми відпрацювання, розвиваючи при цьому графічні навички дітей: "повітряне письмо"; письмо мокрим пензликом на дошці без розліновки; обведення вказівним пальцем по вгнутих або опуклих літерах; "написання" тильною стороною олівця на парті тощо . Обов'язковим є пояснення вчителя поняття "ширина літери", оскільки у кожного учня вона буде різна залежно від почерку. Добрим помічником учителеві може стати посібник К.М.Малютіної та В.М.Горобієвської . Вони пропонують обвести кульковою ручкою або фломастером через прозору пластикову плівку збільшені; зображення виучуваної букви на демонстраційній картці, а тільки потім записати літеру в зошит.

Можна також використати оригінальний і новаторський підхід, коли до написання елемента букви пропонується дітям уявити частину малюнка (домалювати своє) і розповісти, що ти уявляєш. Таким чином змусити працювати уяву, мислення, почуття, що формуватиме сучасну особистість.

Перекодування друкованої літери в рукописну для частини учнів може бути проблематичним, тоді вчитель дає індивідуально готові рукописні картки і учень переписує їх у зошит. Ця робота проводиться доти, поки учень сам не зможе виконувати цей її вид.

У букварний період не обходимось і без ігрових моментів. Правила гри "Буква під мікроскопом" такі:

1. Точно запам'ятай геометричну форму букви (проведи 7—8 разів по листівці).

2. Заплющ очі та пиши букву не підглядаючи.

3. Зоровим контролем перевір написане, знайди помилки.

4. Уточни моторний образ і наведи на листівці, зменш букву.

5. Виконай вправи лівою рукою та іншим кольором.

Написання букв у початковій школі підпорядковане аналітико-синтетичному методу, тому вчитель повинен удосконалити навички аналізу і синтезу, а саме: під час написання вчителем літери на дошці

проводити повний коментар написання: із скількох елементів складається виучувана буква, де починаємо писати кожен елемент, відривне чи безвідривне написання елемента, куди вести лінію (вниз, угору, праворуч чи ліворуч), де її закінчувати, в якому місці писати другий і наступні елементи. Вчитель, який вимагає від учнів не мовчазного написання, а написання з повним коментуванням, розвиває логічне мислення, бо написання літер відбувається поступово, і "перестрибнути" з першого до третього елемента неможливо, а це і є логічність письма.

ІІІ. Висновок.

Я вважаю, що формування навичок красивого, правильного каліграфічного письма - це одна з основних проблем початкової школи, бо почерк - це душа людини, її обличчя. Зробимо так, щоб і душа, і помисли, і почерк були красивими, а це буде насолода для інших — читачів, бо ще, на жаль, часто зустрічаються в шкільній практиці учні з поганими почерками і це насамперед провина вчителя початкових класів, який не зумів прищепити любові до письма. Адже написане з любов'ю і читається з любов'ю.

Щоб навчання каліграфічного письма було успішним, систематичним і послідовним, слів домагатися правильного написання букв під час виконання будь-яких письмових робіт. "Учнівські зошити — дзеркало всієї виховної роботи", - писав В.Сухомлинський. Молодому вчителеві він радив: "Побачите гарне, чітке, грамотне письмо переважної більшості дітей — це вже прямий орієнтир: у даному класі можна навчитися багато чого... Зошити - це результат усього педагогічного процесу" і одночасно реалізація всіх навичок, які сформувалися в процесі навчання грамоти.

ІVЛітература:

1. Малютіна К.М., Горобієвська В.М. Демонстраційні картки друкованих та рукописних букв (Навчально-наочний посібник з каліграфії для дітей 6-7 років). - К., 2001.

2. Іваниця Г,А. Методичний посібник "Використання зошитів для письма та розвитку мовлення з друкованою основою". - Вінниця, 2002 р.

3. Кучинський М.В. Курс лекцій "Основи каліграфії'. - К., 1999 р.

4. Кучинський М., Радомирська О. Навчально-наочний посібник "Сучасна прописна українська графіка (літери, цифри, маки). - Вінниця: Тезис, 2004.

5. Кучинський М.В. Розвиток логічного мислення на уроках письма // Культура мовлення у процесі навчання. Теорія і практика. Випуск 4. Збірник наукових робіт викладачів кафедри мови та методики викладання в початковій школі НПУ імені М.П. Драгоманова. - К., 2002.

6. Лісовий А.С., Лісовий К.А. Ваш почерк розповідає про Вас. — К.,1993.

7. Фінько Г.М. , Войцун В.С.Система вправ з підготовки дитини до письма у першому класі – 2005 р.

8. Богуш А.М. Речевая підготовка детей к школе – Київ: Радянська школа, 1984р.

9. Богуш А.М. Підготовка руки дитини до письма – Київ: Радянська школа, 1976р.

10. Дитина. Програма виховання і навчання дітей дошкільного віку. –Київ: Освіта, 1993р.

11. І. Ф. Кирей , В. А. Трунова. Методика викладання каліграфії в початковій школі – Київ, вища школа, 1994 рік.


V Додатки:

ЗАНЯТТЯ ТА ВПРАВИ

У школі від дітей вимагається вміння орієнтуватися в обмеженому просторі: писати букви, не виходячи за межі рядка, доводити букви точно до лінії. Це не відразу вдається першокласникам. Щоб запобігти помилкам, треба ще до школи навчити дітей орієнтуватися в зошиті, розуміти такі поняття: на лінії, під лінію, між лініями, між першою та третьою лінійками, лівий верхній кут, правий верхній кут, посередині та ін. З цією метою дітей ознайомлюють із зошитом в одну (широку) лінійку, в якому вони виконують, вправи з прямих, хвилястих, дугоподібних та овальних ліній. Використання такого зошита пояснюється тим, що всі лінійки розташовані на однаковій відстані, і це дає дитині можливість легко орієнтуватися в зошиті, малювати в ньому за означеним розміром відповідно до кількості лінійок різні предмети й орнаменти.

Ознайомлення із зошитом

Мета: ознайомити дітей із зошитом в одну лінійку, вчити ставити крапки на лініях, між лініями; розвивати окомір, дрібні м'язи руки; виховувати акуратність, бережливе ставлення до зошита.

Матеріал: зошити в одну лінійку, червоний та синій олівці, розлініяна дошка.

Сполучення крапок прямою лінією

Мета: ознайомити дітей із зошитом в одну лінійку, вчити ставити крапки на лініях та сполучати крапки прямою лінією; розвивати окомір, дрібні м'язи руки; виховувати охайність.

Матеріал: зошити в одну лінійку, червоний олівець, розлініяна дошка.

Проведення похилих ліній між двома лінійками .

Мета: вчити дітей сполучати дві крапки, проводити похилу лінію (з нахилом вправо) між двома лінійками, орієнтуватися на сторінці зошита: розвивати дрібні м'язи пальців, п'ясті руки та передпліччя, окомір.

Матеріали: зошити в одну лінійку, прості олівці, зразок.

Проведення ламаних ліній

Мета: вчити дітей проводити обмежені лінії різного розміру згори вниз, знизу вгору, орієнтуватися на сторінці зошита.

Матеріал: зошити, кольорові олівці, зразок (мал.4). Перший рядок виконують між першою і другою лінійками, не виходячи за межі рядка. Починати лінію потрібно знизу й проводити вгору, а потім згори вниз. Трохи відступити й знову починати проводите лінію знизу вгору. Перший рядок діти виконують червоним олівцем (варіант, а). Другий рядок пропускають, а потім проводять ламані лінії між третьою і п'ятою лінійками синім олівцем (варіант, б).

Малювання ялинок

Мета: закріплювати вміння дітей орієнтуватися на сторінці зошита, проводити горизонтальні лінії, вчити дітей рівномірно розміщувати від центральної лінії похилі лінії.

Матеріал: зошити, коричневий і зелений олівці, зразок.

Подивіться, як треба малювати ялинки: відлічіть п'ять лінійок, поставте крапки на першій і п'ятій.

За допомогою олівця сполучіть ці крапки коричневим олівцем, щоб у вас вийшла пряма лінія. Це - стовбур ялинки. Тепер візьміть зелений олівець і від стовбура пожило намалюйте гілочки. Для цього поставте олівець на стовбурі під лінійкою і ведіть похилу лінію до наступної лінійки зліва і справа. Гілочка не повинна виходити за межі лінійки. На рядку треба намалювати п'ять ялинок.

Малювання прямокутників

Мета: учити дітей орієнтуватися на сторінці зошита відлічувати лінії вводити горизонтальні й вертикальні лінії, різні за розміром.

Матеріал: зошити, прості олівці, зразок (мал. 6).

Відлічіть три лінійки, поставте крапки на першій і третій лінійках. Проведіть пряму лінію на першій лінійці і таку саму на третій лінійці й сполучіть їх прямими лініями (показує на дошці). Кожний повинен намалювати п'ять прямокутників. Виконуйте уважно, старанно, щоб прямокутники були рівненькі, не виходили за межі першої і третьої лінійок.

Штрихування прямокутників (квадратів).

Мета: учити дітей штрихувати в певних межах, проводити вертикальні й горизонтальні лінії в один бік, не відриваючи олівця й не виходячи за межі контуру; розвивати вміння орієнтуватись у напрямах: згори вниз, зліва направо, вправляти дрібні м'язи пальців, п'ясті руки, окомір. Матеріал: прості олівці, зошити, зразок (мал. 7). На першому прямокутнику прямі лінії йдуть рівно згори вниз, розташовані вони близько одна до одної. На другому прямокутнику прямі лінії потрібно проводити теж рівно, але зліва направо, близько одна до одної.