Смекни!
smekni.com

Організація та методика виконання курсових (стр. 3 из 5)

Після титульної сторінки подається зміст із зазначенням сторінок, з яких починається вступ, розділи та підрозділи, висновки, список використаної літератури і додатки.

Текст курсової роботи повинен бути написаний розбірливо, або надрукований на комп'ютері (при здачі додається носій інформації з відповідною роботою) згідно з вимогами стандарту. Шрифт -14, міжрядковий інтервал — півторашній. При цьому зліва залишають поле шириною 20 мм, справа — 10 мм, знизу і зверху — по 15 мм.

Таблиці, рисунки, схеми супроводжують необхідним текстом, аналізуючи фактичні показники. При цьому текст має бути розміщений повністю або частково перед таблицями, рисунками з посиланням на них і, по можливості, не повторювати показників, які в них наведені. Таблиці нумерують послідовно в правому верхньому куті над відповідним заголовком таблиці. Необхідно написати слово «Таблиця» і зазначити її номер. Номер таблиці складається з номера розділу і порядкового номера таблиці.

У списку використаної літератури спочатку наводять закони України, постанови уряду з питань розвитку агропромислового комплексу, потім інші літературні джерела в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків. При цьому зазначають прізвище автора та ініціали, назву роботи, місце видання, видавництво, рік видання, кількість сторінок. У текстовій частині курсової роботи мають бути посилання на використані джерела літератури. Приклад [3-порядковий номер у списку літератури, с.229-сторінка].

В кінці курсової роботи можуть бути розміщені додатки, до яких входять технологічні карти, розрахункові таблиці, графіки, дані з підприємства, тощо. Вони повинні бути пронумеровані, а у відповідних розділах курсової роботи мають бути посилання на них.

Закінчену курсову роботу зшивають, роблять обкладинку, на лицевій стороні якої повинні бути зазначені дані, розміщені на титульній сторінці курсової роботи.


4. СТРУКТУРА КУРСОВОЇ РОБОТИ

Структура курсової роботи рекомендується така:

Вступ

1. Організаційно - економічна характеристика підприємства Природно-кліматичні умови і місце розташування підприємства, склад і структура земельних угідь, наявність і використання трудових ресурсів, забезпеченість основними фондами та ефективність їх використання, спеціалізація підприємства, ефективність діяльності підприємства

2. Головна текстова і розрахункова частина

3. Шляхи, резерви або напрями поліпшення використання виробничих ресурсів; підвищення ефективності виробництва, переробки і реалізації продукції; вдосконалення діяльності фермерських господарств, акціонерних товариств і кооперативів

Висновки

Список використаної літератури

Додатки

Вступ

Необхідно охарактеризувати значення і актуальність обраної теми, її важливість в економіці України, даного господарства і проблеми, які слід розв'язувати, виходячи з вимог ринкової економіки, існуючих законів,


підзаконних актів, постанов уряду, указів Президента. Формулюється мета роботи, зазначається об'єкт дослідження (назва господарства) і матеріали, що використовуються.

Розділ - Організаційно — економічна характеристика підприємства для всіх тем курсової роботи складається з однакових підпунктів, тому даємо зразок їх висвітлення.

У цьому розділі коротко характеризують природні умови господарства (рельєф, температура, опади, грунти ) і аналізують чи є вони сприятливими для вирощування сільськогосподарських культур. Також вказують місцезнаходження господарства, відстань від адміністративних (районного і обласного) центрів, залізничної станції, розташування підприємства відносно місць збуту продукції, переробних підприємств, пунктів надходження вантажів, наявність та якість шляхів сполучення. Аналізують в динаміці склад і структуру земельних угідь господарства (таблиця 1), структуру посівних площ (таблиця 2), землезабезпеченість (таблиця 3), наявність і використання трудових ресурсів (таблиця 4), забезпеченість основними фондами та ефективність їх використання (таблиця 5), спеціалізацію підприємства (таблиця 6), економічну ефективність діяльності підприємства (таблиця 7).

Склад і структуру земельних угідь - можна охарактеризувати за допомогою таблиць 1, 2, 3.

Таблиця 1. Склад і структура земельних угідь

Види угідь 200 р. 200 р. 200 р.
Площа, га питома вага, % Площа,га питома вага, % Площа, га питома вага, %
У загальнійземельні площі У площіс/г угідь У загальній земельні площі У площіс/г угідь У загальній земельні площі У площі с/г угідь
Загальна земельна площа 100 X 100 X 100 X
Сільськогосподарські угіддя 100 100 100
3 них рілля
сіножаті
пасовища
багаторічні насадження
Ставки X X X
Болота і заболочені землі X X X
Ліси і чагарники X X X
Інші землі X X X

Таблиця 2. Структура посівних площ

Культури 200_р. 200_р. 200. р.
Площа, га Структура, % Площа, га Структура, % Площа, га Структура, %
1. Зернові і зернобобові
з них: озима пшениця
жито
ячмінь
гречка
горох
кукурудза на зерно
...
...
інші зернові
2. Технічні
в т.ч. цукрові буряки
соняшник
3. Картопля
4. Овочі
5. Кормові
в т.ч. кормові коренеплоди
кукурудза на силос
на зелений корм
ВСЬОГО

Таблиця З. Землезабезпеченість

Показники 200_р. 200_р. 200_ р. Співвідношення 200_/2002_р.р.%
Площа сільськогосподарських угідь, га
Площа ріллі, га
Середньорічна чисельність працівників, чо л.
Припадає на 1 працівника-сільськогосподарських угідь, га-ріллі, га

Наявність і використання трудових ресурсів можна характеризувати за допомогою таблиці 4.

Таблиця 4 Характеристика наявності і використання трудових ресурсів

Показники 200_р. 200_ Р- 200_ Р- Співвідношення200 /200 р.р.,%
Вартість валової продукції в порівн. цінах 2000 р., тис. грн.
В тому числі: - в рослинництві
- в тваринництві
Середньорічна чисельність працюючих, чол.:
В тому числі: - в рослинництві
- в тваринництві
Відпрацьовано всього, тис. люд.-год.:
В тому числі: - в рослинництві
- в тваринництві
Відпрацьовано одним працівником за рік тис. люд.-год.
В тому числі: - в рослинництві
- в тваринництві
Вартість валової продукції в розрахунку на одного працівника, грн.
В тому числі: - в рослинництві
- в тваринництві
Коефіцієнт використання трудових ресурсів X

Забезпеченість основними фондами та ефективність їх використання можна охарактеризувати за допомогою таблиці 5.

Таблиця 5. Забезпеченість основними виробничими фондами та ефективність їх використання

Показники 200__р. 200 _р. 200_р. Співвідношення 200 /200 pp., %
Середньорічна вартість основних фондів, тис.грн.
Площа сільськогосподарських угідь, га
Середньорічна чисельність працівників, чол.
Вартість валової продукції, тис.грн.(за цінами 2000 р.)
Фондозабезпеченість на 100 га, тис.грн.
Фондоозброєність, тис.грн.
Фондовіддача, грн.
Фондомісткість, грн.
Норма прибутку, % X

Спеціалізація підприємства є одним з основних факторів збільшення обсягів виробництва певних видів товарної продукції і підвищення його ефективності. її визначають за структурою товарної продукції підприємства в останні 3 роки. Для глибшого вивчення спеціалізації, яка склалася в підприємстві за останні роки, доцільно проаналізувати структуру валової продукції, затрат праці по галузях та інші показники.

Спеціалізація підприємства - передбачає розрахунки показників, що характеризують структуру грошових надходжень від реалізації продукції, яку розраховують в таблиці 6.


Таблиця 6. Структура грошових надходжень від реалізації продукції

Види продукції, галузі 200_р. 200_р. 200_ р.
Суматис. гри. в % до підсумкУ Суматис. грн. в % до підсум ку Сума тис. грн. в % до підсум ку
Зернові і зернобобові
Цукрові буряки
Картопля
Овочі
Інша продукція рослинництва
Всього по рослинництву
Продукція скотарства, у т ч: м'ясо ВРХ молоко цільне
Продукція свинарства
Продукція вівчарства
Продукція птахівництва
Інша продукція тваринництва
Всього по тваринництву
Всього по підприємству

Головна (головні) галузь займає найбільшу питому вагу в структурі товарної продукції і формує виробничий напрям підприємства. На підставі даних аналізу визначають, в якій мірі спеціалізація і поєднання галузей відповідають природним та економічним умовам, як здійснюється внутрішньогосподарська спеціалізація та роблять висновок про доцільність поглиблення спеціалізації підприємства на базі міжгосподарського кооперування та агропромислової інтеграції.