Смекни!
smekni.com

Організація та методика проведення уроку з теми: "Векторний графічний редактор Corel Draw" (стр. 4 из 7)

Рисунок 2.2 – Крива Без'є

Першим параметром, що визначає кривизну, є нахил кривої при її вході у вузол. Нахил маніпулятора кривизни і показує нахил кривої. Крива як магнітом притягується до маніпулятора кривизни. Другим параметром є ступінь кривизни, тобто те, як швидко при віддаленні від вузла крива розходиться з прямою, проведеної через вузол з тим же нахилом. Ступінь кривизни визначається довжиною маніпулятора кривизни. Таким чином, координати вузлів, нахил і довжина маніпуляторів кривизни визначають зовнішній вигляд кривої Безьє. Якщо маніпулятори кривизни з обох сторін сегмента мають нульову довжину, то сегмент буде прямим. Збільшення довжини маніпулятора кривизни перетворить сегмент в криву. З безлічі кривих Безьє можна скласти будь-яку криву. В CorelDRAW 10 можна використовувати растрові зображення, вставляючи їх в графічно документ. При цьому кожен растровий малюнок є окремим об'єктом, і ви можете редагувати його незалежно від інших об'єктів. Хоча CorelDRAW 10 призначений для роботи з векторною графікою, засоби для роботи з растровими малюнками у нього не гірше, ніж у багатьох редакторів растрової графіки.

Елементи робочого вікна редактору.

Робоче вікно програми CorelDRAW 10 не сильно відрізняється від вікон інших графічних редакторів. Запустіть CorelDRAW 10. На екрані з'явиться початковий діалог програми, якщо ви раніше не скасували цей режим. Скасувати режим можна, прибравши прапорець Show this Welcome Screen at startup (Показувати це вікно при запуску). Виберіть варіант New Graphic (Створити), клацнувши мишею на відповідному малюнку (Створити) щоб створити новий документ. Початковий діалог закриється, і ви зможете розпочати роботу над ілюстраціями, але спочатку приділимо трохи часу настройці програми. Якщо робоче вікно займає не весь екран, натисніть кнопку закрити розташовану в заголовку програми. Тепер, коли робоче вікно займає весь екран, працювати на CorelDRAW 10 стане зручніше.

Примітка: Щоб було видно всі кнопки в панелях інструментів, що створюється зображення добре проглядалося і на екрані залишалося б місце для додаткових елементів, що управляють, рекомендуємо використовувати розміри екрана не менше ніж 1024 на 768 пікселів, а краще 1280 на 1024.

Якщо у вас встановлено меншу роздільну здатність, змініть його. Познайомимося тепер з основними елементами робочого вікна редактора векторної графіки CorelDRAW 10 (Рис. 2.3). Як і в будь-якій іншій програмі, що працює в середовищі Windows, у верхній частині вікна розташовані заголовок вікна і меню. Інші елементи характерні для CorelDRAW 10. Зовнішній вигляд робочого вікна у вас може дещо відрізнятися від нашого, тому що CorelDRAW 10 надає користувачеві досить великі можливості по зміні інтерфейсу.


Рисунок 2.3 – Робоче вікно програми

У центрі вікна програми розташований малюнок аркуша паперу, який називається робочою областю. Ви можете малювати як всередині робочої області, так і поза нею, але при виведенні на друк буде надруковано тільки те, що знаходиться всередині робочої області. Смуги прокрутки дозволяють пересуватися по зображенню, а вимірювальні лінійки - точно позиціонувати елементи малюнка і вимірювати їх розміри. Для роботи з кольором у правій частині вікна розташована палітра кольорів. У рядку стану відображається різна інформація, що істотно полегшує роботу з редактором. Основні засоби для роботи розташовані у так званих панелях інструментів. Кнопки в цих панелях дозволяють швидко і легко виконувати будь-які операції в редакторі. Особливо цікава панель Property Bar (Панель властивостей). Кнопки на цій панелі з'являються і зникають, залежно від ваших дій. У будь-який момент часу ви знайдете на панелі властивостей найкорисніші в поточній ситуації інструменти. Щоб розташувати панель інструментів у довільному місці, треба перетягнути її за допомогою миші. Панелі можна розташувати поряд з будь-якою стороною вікна або в довільному місці робочого вікна. До речі, меню теж є панеллю, і ви можете змінити його місце розташування. Ви можете показати або прибрати будь-яку панель інструментів. Клацніть правою кнопкою миші на вільному місці в будь-якій панелі інструментів, і поруч з'явиться допоміжне меню (Ріс.2.4). Галочка в ньому відзначені видимі панелі. Виберіть команду Standard (Основна) у допоміжному меню, якщо навпроти її не варто галочка, щоб розмістити на екрані основну панель. Якщо ви не бачите на екрані меню, виберіть команду Menu Bar (Панель меню), і меню з'явиться у вікні програми. Аналогічно розмістіть Property Bar (Панель властивостей), панель Toolbox (Графіка) і Status Bar (Рядок стану) і заберіть всі інші панелі. Можливо, у вас і так видно саме ці панелі, і вам не треба виконувати жодних дій.

Рисунок 2.4 – Допоміжне вікно

При роботі ви будете використовувати різні інструменти, розташовані на панелі наборів інструментів, званої Toolbox (Графіка). Можете познайомитися з цими інструментами. Послідовно виберіть всі інструменти панелі Toolbox (Графіка), клацаючи на них мишкою. Зверніть увагу, що вміст панелі Property Bar (Панель властивостей) змінюється для кожного інструменту. Також буде мінятися інформація в рядку стану. Під час роботи з різними інструментами ми будемо активно користуватися полями панелі Property Bar (Панель властивостей). Після невеликої налаштування редактора ви готові до початку роботи над малюнками і можете почати з створення різних векторних об'єктів.

Дякую за урок.

V. Видача домашнього завдання.

Смолина М.А. CorelDRAW X3. Самоучитель, глава 1–4.

3. Індивідуальне завдання з поглибленим вивченням одного з аспектів професійного навчання. Організація педагогічного спілкування з учнями в умовах проф. навчання

3.1 Введення

Гуманізація системи освіти, що характеризує сучасний етап її розвитку, висуває високі вимоги до загальної та професійної підготовки педагогічних кадрів, до прояву їх творчої індивідуальності.

Індивідуальний стиль діяльності - одна з важливих характеристик процесу індивідуалізації професійної праці. Наявність свого стилю у професіонала свідчить, з одного боку, про його пристосування до об'єктивно заданої структурі професійної діяльності, а з іншого – про максимально можливе розкриття своєї індивідуальності. [3]

Педагогічна діяльність - складна і багатокомпонентна. З усього різноманіття її компонентів Н.В. Кузьміна виділяє три: змістовний, методичний та соціально-психологічний. Вони утворюють внутрішню структуру педагогічного процесу. Єдність і взаємозв'язок цих трьох компонентів дозволяють реалізувати повною мірою задачі педагогічної системи. Головним в єдності є соціально-психологічний компонент, тобто педагогічне спілкування (ПЗ), що забезпечує реалізацію двох інших.

У спілкуванні складається важлива система виховних взаємин, що сприяють ефективності виховання і навчання. У педагогічній діяльності спілкування здобуває функціональний і професійно значимий характер. Воно виступає в ній як інструмент впливу, і звичайні умови і функції спілкування одержують тут додаткову «навантаження», так як з аспектів загальнолюдських переростають у компоненти професійно-творчі.

3.2 З історії питання

На визначальну роль і велике значення педагогічного спілкування в навчально-виховному процесі вказували багато видатні педагоги. А. С. Макаренко підкреслював необхідність для вчителя оволодівати технікою педагогічної майстерності, технікою педагогічного спілкування: «Треба вміти читати на людському обличчі, на обличчі дитини, і це читання може бути навіть описано в спеціальному курсі. Нічого хитрого, нічого містичного немає в тому, щоб по обличчю дізнаватися про деякі ознаки душевних рухів.

Педагогічна майстерність полягає в постановці голосу вихователя, і в управлінні своїм обличчям. Педагог не може не грати. Не може бути педагога, який не вмів би грати... Але не можна просто, грати сценічно, зовнішньо. Є якийсь пас, який має поєднувати з цією грою вашупрекрасну особистість... Я став справжнім майстром тільки тоді, коли навчився говорити «Іди сюди» з 15-20 відтінками, коли навчився давати 20 нюансів у постановці обличчя, фігури, голосу ».

Незважаючи на загальновідому істину «переконливість педагога не пропорційна гучності його голосу », багато хто, вибачте на слові «Педагоги» використовують у педагогічному спілкуванні самий вульгарний крик.

Гіркотою і болем пройняті сторінки книг видатного педагога В. А. Сухомлинського, присвячені вчительському крику. «Будьте обачні, щоб слово не стало батогом, який, торкаючись до ніжному тілу, обпікає, залишаючи на все життя грубі рубці. Саме від цих дотиків отроцтво і здається пустелею... Слово щадить і оберігає душу підлітка тільки тоді, коли воно правдиве і йде від душі вихователя, коли в ньому немає фальші, упередженості, бажання «роздрукувати», «пробратися»... слово педагога повинно, перш за все, заспокоювати ». Не так уже й рідко педагогічне спілкування підміняється повчальним балаканиною вчителя, яке викликає в учнів тільки одне бажання: швидше дочекатися його кінця. В. О. Сухомлинський по цього приводу писав: «Кожне слово, яке звучить у стінах школи, має бути продуманим, мудрим, цілеспрямованим, повновагих і - це особливо важливо - звернені до совісті живого конкретної людини, з яким ми маємо справа... щоб не було знецінення слів, а навпаки - щоб ціна слова постійно зростала ». [4]