Смекни!
smekni.com

Особливості вивчення теми "Дроби" в початковій школі (стр. 7 из 8)

Учні під керівництвом учителя виконують рисунок (рис. 7). Зобразимо відрізком кусок проводу, взявши 1см за 1м. Якої довжини відрізок треба накреслити? (12см.) Що сказано про витрачений провід? (Витрачено

всього проводу). Як зобразити витрачений кусок проводу? (Відрізок поділити на 3 рівні частини і взяти 2 такі частини.) Отже, спочатку ми 12 поділимо на 3. Про що дізнаємось? (Чому дорівнює
проводу.) Чому ж вона дорівнює? (4м.) Потім результат помножимо на 2. Про що дізнаємося? (Чому 2 дорівнює
проводу.) Скільки ж метрів проводу витратив монтер? (8м.)

Запис: 12:3-2=8 м. Відповідь: 8м.

Пізніше, розв'язуючи такі задачі, учні повинні самостійно міркувати. Наприклад: треба визначити, скільки хвилин у

год. Учень міркує: «Знайду, скільки хвилин становить
год, для цього 60 поділю на 4, буде 15; тепер знайду, скільки хвилин у
год, для цього 15 помножу на 3, буде 45; отже,
год - це

45 хв».

Задачі на знаходження дробу числа треба пропонувати як для усного, так і для письмового розв'язування.

Трохи пізніше задачі на знаходження дробу числа треба включити до складених задач, наприклад: «Мотоцикліст проїхав за 3 дні 1250км. За перший день він проїхав

всього шляху, а за другий -
усього шляху. Яку відстань проїхав мотоцикліст за третій день?».

Рис.7

Записувати розв‘язування таких задач краще у вигляді окремих дій:

1) 1250 : 5 ∙ 2 = 500(км.) – проїхав мотоцикліст першого дня;

2) 1250 : 10 ∙ 3 = 375(км.) – проїхав мотоцикліст другого дня;

3) 500 + 375 = 875(км.) – проїхав мотоцикліст за 2 дні;

4) 1250 – 875 = 375(км.) – проїхав мотоцикліст третього дня.

Відповідь: 375км. [1; 278].

Різні вправи з дробами слід частіше включати для усних і письмових робіт протягом усього навчального року. Це можуть бути такі вправи:

1. На скільки рівних частин поділено кожний квадрат?

Як називається не заштрихована частина у квадраті? Скільки таких частин у квадраті заштриховано?

2. Полічіть, на скільки рівних частин поділено кожний круг?




Скільки таких частин заштриховано?

Ми вже вміємо позначати цифрами одну частину числа. Яка частина першого круга заштрихована? (1/6). (Учитель записує це число на дошці). Скільки таких шостих частин заштриховано у другому крузі? (2). Тобто заштриховано 2/6 частини. (Вчитель записує на дошці). Скільки таких шостих частин заштриховано у третьому крузі? І т. д.

Числа виду 1/2, 2/3, 3/4, 1/6, 2/3, 5/6 називаються дробовими числами, Число 5/6 - дріб, 5 - чисельник дробу, а 6 - знаменник дробу. Число під рискою дробу - знаменник дробу - показує, на скільки рівних частин поділено ціле. Число над рискою дробу - чисельник дробу - показує, скільки взято рівних частин цілого.

Для закріплення матеріалу учні виконують такі вправи:

а) запишіть у вигляді дробу, яку частину прямокутника заштриховано

б) прочитайте дроби і поясніть, як їх утворено.


Здобуті знання про дроби та їх зображення використовують під час розв'язування задач на знаходження дробу від числа. Пояснення знаходження дробу від числа подають на основі готового розв'язання.

Задача. Довжина відрізка А В дорівнює 10см. Чому дорівнює 3/5 цього відрізка ?

10см.


Розв'язання

1) Скільки сантиметрів в 1/5 відрізка АВ?

10 : 5 = 2(см).

2) Чому дорівнює 3/5 відрізка АВ?

2 ∙ 3 = 6 (см).

Відповідь. Довжина 3/5 відрізка АВ дорівнює 6см.

Пропонують учням і абстрактні задачі на знаходження дробу від числа. Задача. Знайдіть 5/9 від 64 260.

64 260 : 9 ∙ 5 = 35 700.

У 4класі діти розв'язують складені задачі, що передбачають знаходження дробу, а саме:

1. Задачі, в яких треба знайти кілька частин від даного числа (знайти дріб від числа).

Задача. Маса гарбуза дорівнює 14кг. Від гарбуза відрізали 2/7 його маси і зварили кашу. Скільки кілограмів гарбуза було витрачено на кашу?

2. Задачі, в яких треба знайти кілька частин від решти.

Задача. Площа дослідного поля становить 86 000м2. Частину цього поля у вигляді прямокутної ділянки зі сторонами 320м і 100м засіяно гречкою, 3/4решти поля засіяно просом. Скільки квадратних метрів становить площа поля, засіяна просом?

3. Задачі, в яких треба знайти кілька частин від того числа, яке знайшли. Задача. Туристу треба було пройти 180км. За перший день він пройшов

1/6 всього шляху, а за другий-4/5 того шляху, який пройшов за перший день. Скільки кілометрів пройшов турист за два дні?

Завдання на знаходження дробу від числа часто пропонують для усних обчислень. Вони корисні для закріплення учнями знань про співвідношення між мірами величин. Наприклад:

1. Скільки метрів у 3/4 км? У 2/5 км? У 3/10 км?

2. Скільки кілограмів у 3/4 ц? У 3/4 т? У 3/5 ц? ,

3. Знайдіть: 2/7 від 35; 3/4 від 40; 2/5 від 200. [3; 273-274].

ВИСНОВКИ

Дроби мають широке застосування в повсякденному житті. Це зумовлює потребу у формуванні уявлень про дроби уже в початковій школі. Проте, разом з тим, викладання дробів у молодших класах пов‘язане з певними труднощами, які з однієї сторони змушують різко обмежити об‘єм знань про дроби, з якими ознайомлюють молодших школярів, а з іншої сторони, викликає тенденцію до такого способу введення дробів, який не відповідає поняттю про них.

У молодших школярів необхідно створити конкретні уявлення про процес утворення частин від цілого предмета чи сукупності предметів. З цією метою вже в 3 класі дітей ознайомлюють з частинами, їх записом, вчать знаходити частину числа та число за відомою його частиною. У класі продовжують працювати над засвоєнням частини числа, учнів ознайомлюють з дробами та їх записом, вчать порівнювати частини, знаходити кілька частин від числа, дробів від числа, розв‘язувати складені задачі, що передбачають знаходження дробу від числа.

Розглядають ці питання з допомогою наочності, виконуючи практичні вправи, пов‘язані з кресленням, вимірюванням, перегинанням, практичним поділом круга, прямокутника, смужки на рівні частини.

Формування поняття про дроби рекомендується проводити по трьох основних етапах:

1) спочатку діти засвоюють фактичне роздроблення (ділення) різноманітних конкретних предметів на рівні частини; утворюють із частин дроби;

2) потім цю ж роботу діти проробляють уже на кресленнях (малюнки кругів, відрізків);

3) діти оперують дробами по уявленню.

Ознайомити дітей з частками означає сформувати в них конкретні уявлення про частки, тобто навчити дітей утворювати частки практично. Щоб сформувати правильні уявлення про частки, треба використати достатню кількість різних наочних посібників. Як показав досвід, найзручнішими посібниками є геометричні фігури, вирізані з паперу; можна використати рисунки фігур, виконані на папері. Дуже важливо, щоб посібники були не тільки в учителя, а й у кожного учня. Правильні уявлення про частки, а пізніше про дроби будуть сформовані тоді, коли учні своїми руками діставатимуть, наприклад, половину круга, квадрата, чверть відрізка тощо.

Формування уявлень про частку величини також сприяє розв‘язування задач на знаходження частки числа і числа за його часткою. Ці задачі розв‘язують на наочній основі. Не слід формулювати спеціальних правил для розв‘язування цих задач. Формальний підхід, як це показує практика, може привести до того, що діти починають плутати ці дві задачі, допускають помилку при виборі дій.