Смекни!
smekni.com

Педагогічна експертиза шкільних підручників (стр. 3 из 3)

Перейдемо до побудови моделі.

Ми розглядатимемо таке полягання процесу навчання, коли головні альтернативні ситуації його в основному дозволені і структура учбового процесу визначена. Вивчення предмету будується за лінійним принципом, який передбачає послідовний розподіл матеріалу: зміст предмету як би витягнутий в одну лінію, представляє ланки єдиного ланцюга, тобто весь учбовий процес – це ланцюг послідовно розташованих уроків, кожний з яких спирається на попередній і «прокладає шлях» подальшому.

Звідси витікає, що адекватне відображення процесу навчання шкільному предмету зручно проводити за допомогою мережної моделі (мережного графіка), побудованої на основі теорії графів (2).

У нашому випадку, оскільки підручник експериментальний, тривалості вивчення тим недостатньо відомі і невизначені. Ці операції зовсім нові або принаймні маловивчені. Тому для отримання необхідних характеристик використовується метод експертних оцінок. Отриманні дані потім опрацьовують, і вони служать основою для функціонування моделі.

В результаті ми отримуємо наступні значення:

- середні терміни вивчення тем, розділів і предмету в цілому;

- вірогідність дотримання встановлених термінів для процесу навчання всього предмету.

Порівнюючи їх із запропонованим в програмі розподіленням часу між темами, ми рахуємо перенавантаження, кожною темою і предметом і цілому

Якщо одержані результати задовільні, то підручник разом з вказаним розподілом часу може бути рекомендований школі. Інакше слід подумати про перегляд запропонованого в програмі розподілу часу між темами. Якщо і це не дає результату, то необхідно переробити частини підручника, що дають найбільше очікуване перевантаження.

Таким чином, підручник вступає до школи тільки у тому випадку, коли він повністю відповідає тимчасовим нормативам. Крім того, з'являється можливість порівнювати різні підручники з погляду необхідного на їх вивчення часу.

Описані моделі реалізовані на різних експериментальних і діючих підручниках по російській мові, математиці, фізиці і хімії. Відзначимо, що одержані висновки підтверджені прямими наглядами, проведеними лабораторією експериментальної перевірки підручників.

Необхідно відзначити, що всі описані дії проводяться над реалізованою в ЕОМ моделлю і ніяк не зачіпають учнів, дозволяють уникнути небажаного втручання в хід процесу навчання, позбавитися від не до кінця теоретично обґрунтованого експерименту в школі.