Смекни!
smekni.com

Педагогічна практика (стр. 3 из 3)

Загальна освітня мета відповідала темі уроку, рівню розвитку учнів. Однак уроки психології як такі – відсутні в даній школі, тому навчальний матеріал був для учнів зовсім новим і він особливо зацікавив їх.

Віталій раціонально відібрав наукові знання, поняття, факти, що складають основу розвитку умінь, навичок учнів, їхнього соціального становлення, подальшого навчання. На мою думку, зміст навчального матеріалу був спрямований на розгляд проблеми, соціально значущої та актуальної для життя учнів, їхні пізнавальні і особистісні інтереси та проблеми були задоволені. Я спостерігав за послідовністю та логічністю структурування змісту за етапами навчального заняття відповідно до його структури. Для учнів було забезпечено сприймання, розуміння, осмислення ними сутності наукових, соціальних понять, явищ, умінь. Також спостерігала стимулювання інтересу учнів до змісту, усвідомлення його значущості для розвитку особистості, сприяння формуванню допитливості школярів.

Студент творчо, цілеспрямовано поєднував різноманітні методи, прийоми, форми організації навчально-пізнавальної діяльності учнів для досягнення поставленої мети, завдань заняття, відповідно до змісту навчального матеріалу, вікових особливостей, рівня навчальних особливостей учнів. Він стимулював активність учнів груповими вправами, їхньої позиції як суб’єктів, партнерів процесу навчання. Віталій намагався активізувати думку учнів різноманітними питаннями, стимулювала їх до критичного та творчого мислення, вияву власної позиції, поглядів, самостійного пошуку і дослідження.

Під час проведення Віталієм залікового уроку, я спостерігав до учнів доброзичливе ставлення, наявність позитивної установки до кожного школяра, розуміння його як особистості, вияв поваги, довіри до нього. При виникненні труднощів у якогось учня, Віталій охоче допомагав, давав додаткові пояснення для усунення незрозумілих питань. Студент намагався залучити кожного школяра до навчальної діяльності, сприяти їх розвитку. Віталій виявив хороші комунікативні уміння, відкритість, щирість, розвиток позитивних взаємин з учнями, знаходження контакту з кожним. Ще на початку уроку було забезпечено дисципліну як організацію порядку на навчальному занятті шляхом зацікавлення учнів темою.

На мою думку, учні позитивно ставились до процесу навчання, застосованих Віталієм форм, методів організації навчально-пізнавальної діяльності. Учні чітко усвідомлювали та відчували свою роль, відповідальності у навчальному процесі. Вони із зацікавленням спостерігали за своїм молодим вчителем, виявляли інтерес, повагу до неї. Дисципліна учнів була хороша, були дотримані правила поведінки, діяльності на навчальному занятті.