Смекни!
smekni.com

Робота педагога-організатора щодо пропаганди здорового способу життя особистості та профілактики наркоманії й захворювань на ВІЛ/СНІД (стр. 4 из 4)

Слід враховувати, що будь – яка виховна робота, зокрема і з профілактики наркоманії, ВІЛ\СНІДу, передусім повинна мати інтегрований ґатунок, тобто гармонійно поєднуватися з усіма іншими напрямами освітньо - виховної діяльності.


Висновки

Уберегти майбутнє нації від лиха, що насувається, - обов’язок найближчого оточення дітей та підлітків, школи, сім ї. Ключова роль у пропаганді здорового способу життя та профілактиці ВІЛ- інфекції та інших негативних явищ серед дітей та підлітків належить системі шкільної освіти, яка забезпечує наймасовіше охоплення молоді.

Батьки та педагоги зможуть поставити бар єр на шляху цієї хвороби, сформувавши в дітей моральні цінності власним прикладом. Сприятлива атмосфера в родині, у школі – там, де дитина проводить більшу частину свого часу, - є необхідною умовою для відвертого та довірливого спілкування. Створення такої атмосфери сприятиме тому, що у складних життєвих ситуаціях дитина шукатиме захисту там, де її зрозуміють і допоможуть.

Засвоєння нового відбувається за рахунок наслідування. Наслідування – це те, що дитина не може здійснити самостійно, але чого може навчитись або що може виконати під керівництвом або у співпраці. Те, що сьогодні дитина може зробити у співпраці, завтра вона здатна зробити самостійно. Таким чином, прогнозуючи процес засвоєння знань, ми можемо керувати процесом формування певної моделі поведінки.

Успішне засвоєння будь-яких знань можливо за умови дотримання таких основних принципів навчання, як науковість та доступність змісту освіти, актуалізація та розвиток позитивного потенціалу дитини, спрямована на формування цілісної, гармонійної та творчої особистості. Це означає, що інформація має бути достовірною, науково обґрунтованою та правдивою і, водночас, доступною для розуміння й адекватного сприйняття дітьми та підлітками.


Використана література

1. Закон України «Про охорону дитинства» // Урядовий кур’єр – 2001 №98.

2. Закон України Про загальну середню освіту // Інформаційний збірник Міністерства освіти – 1999-15.

3. Забалій М., Закопайло С. Структурні компоненти здорового образу життя старшокласників // Освіта і управління – 2005- т. 8 №2.

4. Красовіцький М. Сучасні уроки // Завуч - 2002- №35.

5. Кроки до здоров’я (Профілактика вживання неповнолітніми наркотичних речовин). Навчально-методичний посібник / Т.Є. Федорченко – 2003.

6. Культура здоров’я особистості як соціально - педагогічна проблема // Шлях освіти. – 2001 - №1.

7. Омельченко С. погляд науковців на проблему здоров’я та здорового способу життя // Освіта Луганщини – 2006 - №1.

8. Семенова Н., Левчук М. Технологія проектування школи сприяння здоров’ю // Виховна робота в школі. – 2007- №4.

9. Формування навичак здорового способу житть у дітей та підлітків : За проектом «Діалог». Навчальний методичний посібник – К, 2004.

10. Формування навичок здорового способу життя – зміст та мета навчально-виховного процесу в школі. Посібник для самостійної роботи слухачів курсів підвищення кваліфікації \ А.С. Богданова – Луганськ, - 2006.