Смекни!
smekni.com

Самовиховання підлітків (стр. 1 из 4)

План

1. Риси морального портрета

2. Моделювання своєї особистості

3. Удосконалюємо свої властивості

4.Розвиток розумових цінностей. Думка та мова

Література

Ціль роботи: узагальнюючи досвід психологів запропонувати практичні кроки для підлітків, які зацікавленні у самовихованні. Показати основні напрямки самовиховної роботи.

Для одних підлітків раніше, для інших — пізніше постає питання: як будувати своє життя надалі; яким бути?

У багатьох сім'ях начебто з дитинства програмується той або інший життєвий шлях. Спробуйте спитати підлітків, якої професії вони бажають набути, і ви з'ясуєте, що не завжди в сім'ї вчителів підростає ще один педагог, у сім'ї лікарів — медик. Нині перед молоддю, яка, незважаючи на вік і відсутність життєвого досвіду, вже в юні роки є власником частки родинного майна, житлового фонду, землі, належить вчасно і ретельно продумати свої подальші дії: у виборі трудової діяльності, визначенні частки майна, якою слід правильно розпорядитися, щоб не руйнувати, а створювати умови свого життя, праці, навчання.

Створення умов свого життя прямо залежить від ставлення до суспільства, праці, до людей і самого себе, тобто від основ моралі.

Внутрішній світ людини, її душевні властивості складаються у цілий комплекс: риси характеру, вольові якості, ідейні та духовні прагнення, моральні принципи.

Чи станете ви особистістю — залежить лише від вас. Чим раніше зробити рішучий крок до проектування власної долі, тим швидше визначите ким і яким бажаєте стати. Вочевидь, з роками під тиском обставин або зі зміною рівня освіченості багато чого уточнюватиметься, коригуватиметься. Та перший крок до майбутньої власної долі слід зробити якнайраніше.

Спочатку зробимо короткий перелік головних моральних якостей і властивостей, потім виокремимо ті з них, які бажано сформувати у собі молодої людині.


1. Риси морального портрета

Сучасна молода людина може сама вирішити, які риси характеру і моралі вона хоче виховати в собі. Основа такого вибору — життєвий досвід (власний і з оточення), літературні твори, кінофільми, відомості з етики, естетики, соціології тощо.

Психологічна наука визначає особистість як «людину, соціальний індивід, що поєднує в собі риси загальнолюдського, суспільно-значущого та індивідуально-неповторного».

Риси, які відображають моральну спрямованість особистості, складають певне коло узагальнених якостей по відношенню до оточення, до суспільства: патріотизм, принциповість, правдивість, працьовитість, дисциплінованість, вимогливість до себе та до інших. Ці риси здебільшого виявляються в праці, навчанні, громадській роботі, у спілкуванні на офіційному рівні.

Інше коло особливостей людини складають емоційно-вольові та інтелектуальні риси, тобто риси внутрішнього світу: мужність, сміливість, рішучість, наполегливість, пристрасність, імпульсивність, вдумливість, розсудливість тощо.

Важко укласти в якусь жорстку схему всі моральні риси людини, адже будь-яка схема відбиватиме лише одну чи кілька сторін складної структури особистості.

Користуючись нижченаведеним, запишіть у своїй щоденник чи блокнот ті риси, які б ви хотіли виробити у себе.

Безпосередність. Бережливість. Благородство. Вимогливість. Вихованість. Відповідальність. Вірність. Воля. Героїзм. Гордість. Доброта. Допитливість. Дружелюбність. Егоїзм. Захопленість. Зрадливість. Ініціативність. Легкодухість. Мрійливість. Мужність. Почуття обов'язку. Патріотизм. Переконаність. Підлість. Повага. Правдивість. Працьовитість. Принциповість. Ревнивість. Розчарованість. Самовідданість. Самолюбство. Скромність. Совісність. Тактовність. Терпимість. Товариськість. Формалістичність. Цілеспрямованість. Честолюбність. Честь. Чесність. Щедрість.

Психологи пропанують методику створення «сценарію» змін у собі, яка відповідає соціальному станові людини, сформованому ринковими відносинами. Зазначимо що така методика стане в пригоді більшості молодих людей, які бажають підготувати себе до розмаїття стосунків у світі, бізнесу підприємництва, допоможе критично поглянути на себе і планомірна скоригувати властивості власного «Я».

-Три ключові стадії зміни в собі

1. Визначте, що саме ви хочете змінити в собі або яким хочете стати.

Спитайте себе: «Як би я хотів змінитися?» Наприклад, хотіли б ви бути більш приязним й динамічним, сердечним і ніжним, діяти більш чітко, бути впевненим, перебуваючи в колективі? Як би ви хотіли змінитися, здібності сил вашого розуму можуть допомогти вам уявити собі риси характеру, яких би ви хотіли позбутися, і навпаки, які б ви хотіли розвинути.

2. Використайте процес створення сценарію в думках, щоб уявити себе в новій ролі.

Ця процедура становить фундамент для ваших змін, оскільки ви створюєте для себе індивідуальність або характер приблизно в такий спосіб, як це міг би зробити режисер. Надалі, знову й знову подумки репетируючи цю роль, ви закріплюєте реальність цього нового образу. І ви дивитиметеся на себе по-іншому, діятимете в реальному світі, що також допоможе вам поводити себе інакше.

3. Втілюйте свій новий сценарій у життя.

Тепер прийміть нову роль і діяльність, які ви створили для себе, і випробуйте їх на практиці в реальних ситуаціях. Наприклад, якщо і ви вирішили, що хочете бути приязнішим, і уявили, що ви так поводитесь з усіма, хто оточує вас, то так і робіть, створюючи подумки ваш новий образ як образ чуйної та приязної людини, що вик ликає в інших позитивну реакцію.

Що я хочу змінити або яким стати?

Візьміть аркуш паперу і олівець, поділіть аркуш на два стовпчики. Один стовпчик назвіть «Риси характеру, яких я хочу позбутися», другий — «Риси характеру, яких я хочу набути».

Спочатку розслабтесь, потім, подивившись на перший стовпець, почніть «мозкову атаку» і швидко запишіть усі риси, яких ви хочете позбутися. Записуйте все, що спадає на думку, і не намагайтесь розмірковувати, чи реально для вас позбутися цієї риси (якості). Продовжуйте доти, поки не запишете хоча б п'ять рис характеру, або поки процес не почне уповільнюватися.

Далі зверніться до другого стовпчика і також за допомогою «мозкової атаки» швидко запишіть усі риси, які ви хочете мати. В деяких випадках вони можуть бути протилежні тим, яких ви хочете позбутися (наприклад, замість того, щоб бути сором'язливим, ви хочете бути більш товариським, замість того, щоб бути нетерплячим щодо людей, ви хочете стати більш чуйним). Надалі продовжуйте цей процес і записуйте все, що спадає вам на думку, не намагаючись критикувати або оцінювати це. До того ж, пробуйте міркувати, чи реально для вас набути таких якостей.

Знову продовжуйте записувати доти, поки не запишете хоча б п'ять рис або поки процес не почне уповільнюватися. Коли ви відчуєте, що закінчили перелік і готові визначити пріоритетність рис, яких ви хочете позбутися, для кожної з них знайдіть протилежну рису, якої ви хочете набути, і запишіть до другого стовпчика. Наприклад, якщо ви записали: «Стати менш негативним і критично настроєним», то протилежною рисою може стати: «Бути більш позитивним і прихильним».

Після того,я к ви записали цю протилежну рису, викресліть ту рису характеру, якої ви хочете позбутися. Якщо ви вже записали протилежну рису у другому стовпчику, то просто викресліть її в першому.

Щоб з'ясувати пріоритет, розгляньте по черзі всі риси в списку і визначить, наскільки вони важливі для нас, супроводжуючи кожну з них нумерацією: 1 (дуже важлива), 2 (важлива) і 3 (бажано мати, але не так важливо). Напишіть ці цифри поруч з кожною рисою.

Встановивши пріоритет, ви працюватимете над розвитком найважливіших для вас рис. Не працюйте відразу над розвитком більш як три риси водночас. Якщо ви відчуєте, що зробили їх своїми індивідуальними якостями, перейдіть до наступних рис. Якщо ви помітите, що дуже змінилися, складіть новий список пріоритетів.

Використання сценарію подумки для того, щоб уявити себе в новій ролі

Коли ви визначили, яку рису або риси вам треба насамперед розвивати, наступним кроком буде використання уявного сценарію для їх розвитку. В цьому сценарії ви бачите себе таким, яким хочете бути, і створюєте сценарій, в якому ви можете подумки грати цю роль знову і знову доти, поки не виробите в собі впевненість, що ви можете це зробити. Водночас ви створите посилюючий образ — такий, наприклад, як колір і тварина, з тим, щоб нагадати собі, коли ви перебуваєте в реальній обстановці, що ви можете зробити так само, як ви робили це подумки.

Для того щоб краще зрозуміти, які зміни потрібне зробити у себе, підлітку пропонується класифікація типів запропонованих відомими психологами.

Будь-який тип характеру визначається певними рисами, способами сприйняття світу і стосунками з іншими людьми. Кожна особистість незалежно від особливостей її характеру має своє уявленні про етику та чесність. Звичайно, в кожного з нас є сукупність рисхарактеру, що становить нашу індивідуальність.

Наприклад, американський вчений Вільям Марстон пропонує характеристики чотирьох типів людей (теорія Диск): Д — схильний до лідерства і цілеспрямований; И — має великий вплив на людей і зацікавлений в них; С — дуже стійкий і володіє стабільністю; К — йому властиві висока порядність і компетентність. Фізіолог Карл Юнг поділяє людей на тих, хто поєднує в собі таких, які думають і розуміють, та на тих, хто синтезує в собі таких, які знають і відчувають.

Дж. Грехем Скотт характеризує людей відповідно до типу їх сприйняття і стилю поведінки з орієнтацією на дії. Отже, є такі типи характеру:

1) особистість, що бере на себе відповідальність;

2) аналітик і дослідник;

3) людина особистість;

4) сумлінний планувальник.

Особистість, що бере на себе відповідальність, як правило, має дуже розвинену здатність сприймати інформацію на слух. Аналітик і дослідник має добре розвинене зорове сприйняття; людяна особистість тонко відчуває різні почуття, реагує емоційно й промовисто. Сумлінний планувальник нерідко має таке відчуття, що він знає або і впевнений в тому, яким є стан речей або яким він буде. Звичайно, кожна особистість може бути сукупністю цих різних типів.