Смекни!
smekni.com

Удосконалення процесу виконання ранкової гігієнічної гімнастики учнями молодшого шкільного віку (стр. 8 из 9)

Низький відсоток негативних оцінок отриманих учнями при виконанні тесту на витривалість можна пояснити тим, що як показали наші спостереження, в дітей молодшого шкільного віку досить сильно, можна сказати навіть на підсвідомому рівні розвинуте відчуття лідерства. От і при виконання тесту біг на 1000 м де приймають участь одночасно всі учні і де неозброєним оком видно результат, найяскравіше проявилась ця якість, про що не скажеш при виконанні тестів силового характеру та на гнучкість.

Зазначимо, що дана таблиця послужила нам для впровадження комплексів ранкової гігієнічної гімнастики вибіркової спрямованості, в залежності від відставання тієї чи іншої якості. Окрім того дана таблиця використовувалась для заохочення батьків з метою впровадження в побут їх дітей ранкової гігієнічної гімнастики.

Після виконання комплексів вправ ранкової гігієнічної гімнастики були отримані наступні результати (табл. 3.7. ).


Таблиця 3.7

Кількість незадовільних оцінок (2 бали і нижче, оцінювання за методикою Державних тестів) отриманих учнями молодшого шкільного віку при виконання рухових тестів на момент закінчення експерименту

Тести Біг1000м Віджимання Вис на зігнутих руках Підйом тулубу в сід Стрибок в довжину Човниковий біг 4х9м Нахил вперед Сума негативних оцінок
Учні
Б-ль 2
Б-р 1
Б-о 2
Б-й 1
Г-й 0
Г-а 0
Д-к 1
Д-д 0
З-а 0
К-о 0
К-а 1
К-к 0
П-о 0
П-в 1
П-а 0
П-н 1
Р-н 0
С-к 0
Р-н 2
Я-ш 0
С-а 1
Сума 0 6 0 3 0 4 0 13

З таблиці 3.7. ми бачимо, що після провадження в практику експериментальної методики кількість оцінок 2 бали і нижче із 48 зменшилось до 13.

Повністю покращились результати виконання таких тестів як: нахил вперед, стрибок в довжину з місця, вис на зігнутих руках та біг на дистанцію 1000 м. На 50% покращились результати виконання тестів на розвиток спритності, сили м’язів живота та рук.

Прослідкувати зміни динаміки покращення результатів виконання рухових тестів можна на рисунку 3.1.


Висновки до третього розділу

1. Результати анкетування яскраво засвідчили що:

- більшість опитаних розуміють значення ранкової гігієнічної гімнастики яку рекомендують виконувати вдома;

- у більшості шкіл де працюють опитані вчителі не проводиться гімнастика до занять;

- ініціатором проведення гімнастики до занять повинен бути вчитель фізичної культури і у цьому процесі йому повинні допомагати вчителі предметники і адміністрація школи;

- гімнастика до занять повинна проводитись на свіжому повітрі, як виключення можливе її проведення у коридорі школи і зовсім недопустимим вважається проведення гімнастики до занять у класній кімнаті;

- більшість дітей опитаних, та й самі опитані не виконують ранкової гігієнічної гімнастики та не знайомлять батьків своїх учнів з вправами ранкової гігієнічної гімнастики, при цьому переважна більшість опитаних визнала домінуючу роль “зарядки” для збереження і відновлення здоров’я та покращення рівня засвоєння знань учнями протягом навчального дня, знайомлять своїх учнів з комплексами вправ;

- більшість опитаних володіють належною базою знань і вмінь необхідною для проведення ранкової гігієнічної гімнастики у молодших класах, але певне занепокоєння викликає відсоток вчителів початкових класів, які не мають належної підготовки з даного питання.

- найбільш дієвим засобом покращення стану впровадження в побут молодших школярів ранкової гігієнічної гімнастики опитані вважають виконання вправ під музику та підбір цікавих вправ.

2. Дослідження рівня фізичної підготовленості учнів молодших класів виявило, що він знаходиться на низькому рівні. Особливо відстають у розвитку такі рухові якості, як гнучкість, спритність, сила.

3. Використання комплексів ранкової гімнастики вибіркової спрямованості дали змогу покращити показники фізичної підготовленості учнів молодших класів.


Висновки

1. Проаналізувавши доступну нам наукову літературу з проблеми впровадження в побут учнів молодшого шкільного віку ранкової гігієнічної гімнастики ми визначили, що:

- Питання впровадження вправ ранкової гігієнічної гімнастики в побут молодшого школяра є недостатньо вивченим, що позначається на всьому процесі фізичного виховання учнів.

- В більшості опрацьованих нами літературних джерел описується значення ранкової “зарядки”, а мало уваги приділяється способам впровадження і шляхам удосконалення виконання ранкової гігієнічної гімнастики учнями молодшого шкільного віку.

- Недостатня увага приділяється такому питанню, як місце вчителя фізичної культури і учителів-предметників в процесі впровадження ранкової гігієнічної гімнастики учнів молодшого шкільного віку.

2. Дослідження стану виконання учнями молодшого шкільного віку ранкової гігієнічної гімнастики виявило, що: переважна більшість дітей та їх батьків не виконують ранкової “зарядки”. Це при тому, що в загальноосвітніх школах не проводить така форма занять фізичними вправами як гімнастика до занять, яка частково могла б замінити ранкову гігієнічну гімнастику.

3. Тестування учнів молодших класів на предмет визначення їх рівня фізичної підготовленості виявило дисгармонійність у розвитку окремих фізичних якостей.

Низький рівень розвитку виявлено у таких якостях, як гнучкість, сила та спритність.

4. Розроблені нами комплекси ранкової гігієнічної гімнастики вибіркової спрямованості окрім покращення рівня показників фізичної підготовленості дають змогу сприяти заохоченню учнів до виконання вправ ранкової “зарядки”, а аналіз загального рівня фізичної підготовленості у переконливій формі, показати значення виконання вправ ранкової гігієнічної гімнастики.


Список використаних джерел

1. Адаптація організму учнів до учбового та фізичного навантаження / Під ред. А.Г. Хрипкової, М.В. Антропової. – М.: Педагогіка, 1982. – 232 с.

2. Андрощук Н.В., Дзюбановський А.Б., Леськів А.Д. Радість руху. – Тернопіль.: СМП “Астон”, 1999. – 114 с.

3. Бальсевич В.К. Физическая культура для всех и каждого. – М.: Физкультура и спорт, 1988. – 134 с.

4. Бендель В.П., Ковальчук К.М., Завацький В.І. Цілеспрямовані дії фізичних вправ на розумову працездатність людини. Навчальний посібник. – Луцьк.: “Надстир’я”, 1996. – 104 с.

5. Богданов Г.П., Козлов В.Й. Занимайтесь всей семьей. – М.: Физкультура и спорт, 1987. – 46 с.

6. Борисенко А.Ф., Цвек С.Ф. Руховий режим учнів початкових класів. Навчальний посібник. – 2-ге вид. перероб. і доп. – К.: Радянська школа, 1989. – 190 с.

7. Борисенко А. Система фізичного виховання учнів початкової школи Фізична культура і здоров’я сім’ї // Фізичне виховання в школі. – 1997. - №2. – С.15-18.

8. Булич Э.Г. Физическая культура и здоровье. – М.: «Знание», 1981. – 357 с.

9. Васильков Г.А. Гімнастика в режимі дня школяра. – К.: Здоров’я, 1972. – 15 с.

10. Васильков Г.А. “Гімнастику – юним”. – К.: Здоров’я, 1978. – 98 с.

11. Гімнастика: краса і здоров’я / Ж.А. Білокопитова, Л.М. Мовчан, Н.А. Щербакова. – К.: Здоров’я, 1991. – 134 с.

12. Гріненко М.Ф., Решетніков Г.С. Починайте день з зарядки! – М.: “Знання”, 1981. – 28 с.

13. Гріненко М.Ф. Шлях до здоров’я. – К.: Здоров’я, 1981. – 100 с.

14. Губа В.П. Что может Ваш ребенок. – М.: Сов спорт, 1991. – 34 с.

15. Гуменюк М.П. Розвиток морально-вольових якостей засобами фізичної культури і спорту. – К.: ”Знання” 1979. – 68 с.

16. Дмитренко Т.І. Спортивні вправи та ігри для дітей дошкільного віку. – К.: Рад школа, 1983 – 168 с.

17. Коваленко В.Н. Лікарський контроль в фізичному вихованні. – М.: Фізкультура і спорт, 1956. – 468 с.

18. Кононко О.Л. У світ раннього дитинства. – К.: Рад. школа, 1985. – 86 с.

19. Кризель М., Кризель У. Детская гимнастика / Под. ред. Р.И. Сейфулина. – Л.: Учпедгиз, 1962. – 16 с.

20. Коренберг В.Г. Твоя гимнастика. – М.: Физкультура и спорт, 1977. – 386 с.

21. Качеров О., Козетов І., Тупіца Ю. Фізична культура і здоров’я сім’ї // Фізичне виховання в школі. – 1998. - №2. – С.52-55.

22. Качеров О., Козетов І. Здорова родина – здорове суспільство Фізична культура і здоров’я сім’ї // Фізичне виховання в школі. – 1998. - №2,4. – С.26-29.

23. Лаптев А.П., А.А. Минх. Гігієна фізичної культури і спорту. – М.: Фізкультура і спорт. 1979. – 408 с.

24. Леськів А.Д., Андрощук Н.В., Мехоношин С.О., Дзюбановський А.Б. Форми і засоби фізичного виховання молодших школярів. – методичний посібник.: Тернопіль “Астон”, 1997. – 108 с.

25. Лисицкая Т.С. Ритм + пластика. – М.: Физкультура и спорт, 1987. – 324 с.

26. Лященко Г.І. Фізіологічні особливості дітей дошкільного віку. – К.: Рад. школа, 1982. – 196 с.

27. Латигіна Л. Сонячна молодість. – К.: “Молодь”, 1958. – 46 с.

28. Морфофункціональне дозрівання основних фізіологічних систем організму дітей дошкільного віку./ Під. ред. В.М. Антронової і М.М. Кольцової. – М.: Педогогіка, 1983. – 124 с.

29. Машина Т.И., Водопянова Н.Є. Эта многоликая гимнастика. – Л.: Лениздат 1989. – 98 с.

30. Мурза В.П. Фізичні вправи і здоров’я. – К.: Здоров’я, 1991. – 246 с.

31. Николаев В.Р., Синяков А.С. Бодрость на весь день. – М.: Сов. спорт, 1991. – 45 с.

32. Дриганець О.В., Огниста К,М., Єднак В.Д., Огнистий А.В. Особливості фізичної підготовленості дітей старшого дошкільного і молодшого шкільного віку // Наукові записки Тернопільського державного педагогічного університету ім.В.Гнатюка.-№4.-1999. – С. 60-64.