Смекни!
smekni.com

Урок українського народознавства (стр. 2 из 2)

В плані відображаються:

· дата

· клас

· порядковий номер уроку

· тип

· тема

· цілі /навчальна, розвиваюча, виховна/.

· конкретні завдання уроку

· обладнання.

Далі розкривається хід уроку. Тут фіксується структура уроку, розкривається кожний його етап, способи мотивації навчання школярів, прийоми роботи, зміст і форма запитань і відповідей, завдання, відповіді на них, завдання для пізнавальної діяльності, зміст навчальних проблем, перевірка й корекція знань, зміст домашніх завдань і можливість інструктажу до них тощо. План уроку - це своєрідна система опорних сигналів, зрозумілі самому вчителеві, користуючись якою він найбільш раціонально організовує й скеровує діяльність своїх учнів. Молодому вчителеві треба записати докладніше всі моменти структури уроку. Отож протягом 1-1,5 років роботи в школі вчитель обов'язково матиме плани проведення уроків у деталях. Майстер педагогічної справи може обійтися коротким планом уроку. Проте є такі вузлові моменти, які мають відбиватися у планах як досвідчених, так і початкуючих учителів. Вузлові моменти - це ті місця, де завершується попередній і починається наступний етап пізнання, йдеться про вдосконалене поурочне планування, яке виводить урок на півень ефективного. І.Підласий радить учителям писати не план уроку, а програму керування навчальною діяльністю учнів. Сама програма - це невеличкий аркуш, який заповнюється з обох боків.

Зворот титульної сторінки програми містить робочу інформацію. Насамперед, педагог заповнює "структурну сітку" уроку, тобто визначає головні види діяльності відповідно до типу уроку, а також виділяє вузлові місця уроку, компонує навчальну діяльність на уроці в цілому, планує час на кожен вид діяльності й кількість учнів, роботу яких треба оцінити, конкретно передбачає дії вчителя й дії учня протягом усього уроку. У кожного педагога програма матиме індивідуальний, неповторний характер. Можливо, хтось визнає за потрійне максимально скоротити свої записи, і вони справді вмістяться на одному аркуші паперу. Це вже залежить від самого вчителя. Я ж як учитель-практик дотримуюсь порад автора програми керування П глибоко переконана, що уроком народознавства слід уміло керувати, а не лише регламентувати етапи його структури. Програма керування - це завершальна стадій підготовки уроку, що зводиться до перенесення науково розрахованих умов керування на хвилинну сітку уроку, виділення "вузлів" навчального заняття та проектування "русла", яким ітиме пізнавальний процес від одного "вузла" до іншого. Пропоноване не є нормативним документом, а лише одним з багатьох можливих пацієнтів удосконалення поурочного планування.

Програма керування навчальною діяльністю

(Титульна сторінка)

Тема уроку___________________

Мета уроку___________________

Тип уроку____________________

Обладнання___________________

Місце проведення_____________

Основні методи діяльності_______

Зворот титульної сторінки

пункт програми ВИД РОБОТИ час, хв Кількість учнів, роботу яких треба оцінити
1 Організація роботи 2 -
2 Перевірка якості виконання домашнього завдання учнями
3 Перевірка й контроль раніше засвоєних знань 13 6
4 Перевірка систематичності навчання учнів
5 Мотивація навчально-пізнавальної діяльності учнів
6 Актуалізація чуттєвого досвіду учнів, організація проблемної ситуації, постановка, „розчленування ” її на посильні проблеми 20 4
7 Розв’язання проблеми у процесі сприймання й осмислення учнями нового навчального матеріалу
8 Засвоєння знань, зміцнення вмінь у процесі узагальнення, систематизації, застосування знань, умінь і навичок на практиці 7 5
9 Підведення підсумків уроку, повідомлення домашнього завдання, поради щодо його виконання 3
Хвилина уроку Дії вчителя Дії учнів
1 Створення робочої атмосфери Втягуються у роботу. Позитивне ставлення до уроку, до вчителя
3 Початок виконання п.2 Співпрацюють з учителем:
4 Початок виконання п.3 Слухають відповіді
5 Перехід до виконання п. 4 Доповнюють, поправляють, оцінюють, самостійно мислять.
14 „Перекидання містка” до вивчення нових знань. Повідомлення теми, завдань. Яскравий факт. Поява інтересу, прагнення пізнавати. Виникнення суперечності. Мобілізація активності. Самостійне мислення. Розуміння, дискусія, співпраця.
17 Актуалізація чуттєвого досвіду. Використання набутих знань, створення проблемної ситуації і постановка проблеми. Висловлюють свої гіпотези, міркування, припущення. Сперечаються. Усвідомлюють важливість знань., переконуються у необхідності їх засвоєння.
20 Виділення проблем. Розв’язання проблемних завдань різними способами. Досвід. Кіно фрагмент. Активно співпрацюють з учителем, аналізують, порівнюють, зіставляють. Переживають радість успіху за правильної відповіді.
36 Узагальнення, встановлення причинно – наслідкових зв’язків, систематизація. Синтезують, узагальнюють, класифікують, розв’язують вправу, розглядають приклади з життя
43 Підсумки, домашнє завдання, як його виконувати Активно підбивають підсумки, занотовують висновки. Роблять пропозиції на наступне заняття

Заповнення програми керування має такі переваги над звичайним планом уроку:

Потребує небагато часу;

Заощаджує енергію вчителя;

Є значно простішою процедурою, ніж написання поурочного плану;

А що буде, коли вчитель намітив одну програму, а урок пішов руслом? Програма не винна. Вона виявилася нереальною тому, що вчитель склав її на основі хибних уявлень про свій клас.