Смекни!
smekni.com

Аудит страхової компанії (стр. 3 из 4)

Під час аудиту зроблені дослідження шляхом тестування доказів на обґрунтування сум та інформації, розкритих у фінансовій звітності, а також оцінку відповідності застосованих принципів обліку нормативним вимогам, щодо організації бухгалтерського обліку та звітності в Україні, чинним протягом періоду перевірки.

Аудиторська перевірка здійснювалась по таких основних напрямках господарської діяльності:

- додержання вимог законів України, указів Президента України, нормативно-правових актів Національного банку України та державних органів управління ;

- формування статутного капіталу;

- аналіз правильності формування доходів і витрат та формування прибутку товариства , перевірка повноти нарахування та сплати сум податків та відрахувань до державних бюджетних та позабюджетних фондів;

- додержання правил бухгалтерського обліку запасів, основних засобів та інших необоротних матеріальних активів і нематеріальних активів;

- перевірка виникнення та погашення дебіторської заборгованості та зобов’язань, реальність залишків на відповідних рахунках на кінець року;

- стан бухгалтерського обліку та його відповідність вимогам нормативам бухгалтерського обліку в Україні;

- правильність здійснення операцій з валютними цінностями, фінансовими інвестиціями, в тому числі цінними паперами;

- правильність здійснення розрахунків з підзвітними особами;

- дотримання порядку створення та формування резервів відповідно до вимог чинного законодавства України та інше.

В період фінансово-господарської діяльності 2007 року товариство працювало на загальній системі оподаткування. На дату перевірки не є платником податку на додану вартість.

Згідно Закону України “ Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” від 16.07.99 р. - облікова політика це сукупність принципів, методів і процедур, що використовуються підприємством для складання та подання фінансової звітності.

На 2007 рік розроблена облікова політика товариства, згідно вимог Положень (стандартів) бухгалтерського обліку, які введені в дію з 01.01.2000 року та Міжнародних стандартів фінансової звітності та затверджено план рахунків для ведення бухгалтерського обліку встановлених Інструкцією “Про застосування плану рахунків”, затвердженої Міністерством фінансів України 30 листопада 1999 року за № 291, що є концептуальною основою фінансової звітності.

Бухгалтерський облік правдиво і неупереджено відображає склад активів і пасивів товариства і відтворює дійсний фінансовий стан. Прийнята система бухгалтерського обліку задовольняє законодавчим та нормативним вимогам.

Ми підтверджуємо правильність розкриття інформації за видами активів у відповідності до національних положень ( стандартів ) бухгалтерського обліку в Україні та Міжнародних стандартів фінансової звітності. ( тис. грн)

Основні засоби товариства є в наявності на дату перевірки, перевірено вибуття та придбання основних засобів. Основні засоби оцінені за вартістю їх придбання, включаючи витрати по приведенню кожного об’єкта в робочий стан. Вартість основних засобів відображена в балансі та обліковуються вони у відповідності до ПСБО № 7 « Основні засоби» Національних стандартів.

Для нарахування амортизації на основні засоби, крім вантажного автотранспорту, використовується прямолінійний метод. Для нарахування амортизації на автотранспорт застосовується виробничий метод, згідно з яким місячна сума амортизації розраховується як добуток фактичного місячного обігу продукції власного виробництва. І виробничої ставки амортизації.

Облік товарно-матеріальних цінностей товариство здійснює у відповідності до стандарту № 9 « Запаси « національних стандартів бух обліку.

Товарно-матеріальні цінності відображені в фінансовій звітності за вартістю придбання ( без податку на додану вартість ). Під час перевірки не було виявлено цінностей, ринкова вартість яких була меншою за їх історичну вартість ( покупну ).

До складу малоцінних необоротних матеріальних активів відносяться предмети вартістю більше 1000 грн та строком служби більше 1 року. Амортизація таких активів нараховується в розмірі 100 % при передачі їх в експлуатацію. Предмети вартістю від 200 грн до 1 000 грн. обліковуються на рахунку 22 « Малоцінні та швидкозношувані предмети « , з якого списуються при передачі в експлуатацію. Знос на МШП не нараховується .

Дооцінки залишків товарно-матеріальних цінностей не було.

Витрати обліковуються у відповідності з стандартом № 16 « Витрати « Національних стандартів, загальногосподарські витрати вірно віднесені на витрати звітного періоду.

Товари обліковуються у відповідності з стандартом № 9 «Запаси» Національних стандартів. Податковий облік валових витрат відповідає вимогам закону України «Про оподаткування прибутку підприємств».

Операції по обліку коштів на поточному рахунку ведуться у відповідності з вимогами законодавства.

Залишок грошових коштів в касі товариства відповідає вимогам встановленого ліміту каси. Порушень в веденні касових операцій не встановлено.

Підприємство розраховує резерв сумнівної заборгованості у відповідності з стандартом № 10 « Дебіторська заборгованість» Національних стандартів.

Непідтвердженої заборгованості не встановлено.

Ми підтверджуємо правильність розкриття інформації про власний капітал товариства, відповідно до національних ( положень ) стандартів бухгалтерського обліку та Міжнародних стандартів фінансової звітності відповідно до П ( С ) БО 5 « Звіт про власний капітал»

Розрахункова вартістю чистих активів ( нетто - активи ) на звітну дату перевищує встановлений мінімальний розмір статутного фонду відповідно до вимог статті 30 Закону України " про страхування " та п. 3 ст 155 Цивільного Кодексу України.

Дотримання вимог ліквідності професійних учасників фондового ринку.

АСТ ЗТ " Остра - Суми " не є професійним учасником фондового ринку.

Забезпечення випуску цінних паперів відповідно до чинного законодавства.

Випуск акцій здійснено згідно прийнятого рішення акціонерами товариства та Свідоцтва про реєстрацію їх випуску , виданого Сумським територіальним управлінням ДКЦПФР за № 758/1/04 від 24.12.2004 року.

Відповідність іпотечного покриття іпотечних облігацій даним реєстру іпотечного покриття відповідно до Закону України " Про іпотечні облігаціїї".

Випуску іпотечних облігацій товариством не проводилось.

Наміру щодо подання заяви для допуску на фондову біржу немає.

Показники фінансової звітності відповідають даним синтетичного бухгалтерського, обліку, одні й ті ж показники фінансової звітності в різних формах мають однакове значення.

Обсяг страхових платежів за 2007 рік складає 6385,9 тис.грн..

Надходження страхових платежів за видами страхування:

Добровільне страхування, в т.ч.:

- від нещасних випадків - 30,2 тис. грн.;

- наземного транспорту -288,7 тис. грн.

- вантажів та багажу - 11,2 тис. грн.,

- майна - 99,8 тис. грн.,

- відповідальності перед третіми особами - 170,4 тис. грн.,

- фінасових ризиків - 30,0 тис. грн.;

Обов’язкове страхування, в т.ч.:

- від нещасних випадків на транспорті - 29,2 тис. грн.,

- цивільної відпов. власників трансп. засобів -5690,4 тис. грн.;

- працівників - 19,0 тис. грн.;

- цивільної відповід. небезпечних вантажів - 0 тис. грн.;

- цивільної відпов. власників зброї - 17,0 тис.грн..

Всього : 6385,9 тис. грн.

Резерви незароблених премій та залишки страхових платежів на кінець звітного періоду – 3124,9 тис. грн, частка перестраховиків у резервах незароблених премій на кінець звітного періоду – 264,7 тис. грн., частки перестраховиків – нерезидентів у резервах незароблених премій немає.

Отримано в перестрахування – 1013,3 тис. грн..

Доходи, одержані від здійснення іншої діяльності складають 1811,3 тис.грн. Всього доходу –6880,3 тис.грн.

Виплачено страхових відшкодувань 425,3 тис. грн., безпідставних виплат не виявлено.

Розрахунки із страхувальниками проведені своєчасно.

Фінансовий стан товариства достатньо стійкий.

Страхові резерви формуються згідно Правил формування, розміщення та обліку страхових резервів за видами страхування, інших, ніж страхування життя, затверджених Розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 14.12.2005 року методом “ ?”.

Сума надходжень страхових платежів та сума часток страхових платежів, що сплачуються перестраховикам розраховуються у розмірі 100% надходжень у кожному місяці з попередніх дев’яти місяців.

Резерв заявлених, але не виплачених збитків розраховується відповідно до розділу 4 Правил.

Резерв збитків, які виникли, але не заявлені, формується методом фіксованого відсотка, згідно п.п.5.4 Правил, а резерв коливань збитковості в товаристві формується згідно вимог розділу 6 Правил.

Величина сформованих страхових резервів на кінець звітного періоду 3124,9 тис.грн. із них технічних резервів 3124,9 тис. грн., в тому числі незароблених премій на кінець звітного періоду 2749,2 тис. грн., з них резерв заявлених, але не виплачених 3,1 тис. грн., резерв збитків, які виникли, але не заявлені 372,6 тис. грн., резервів коливань збитковості , резервів катастроф, резервів із страхування життя немає. Страхові резерви в іноземній валюті не формувались.