Смекни!
smekni.com

Аудит установчих документів підприємства (стр. 3 из 5)

– розробки приладів та устаткувань контролю та управління різними технологічними процесами;

– організації та проведення оптової, дрібно-оптової та роздрібної комерційної і комісійної торгівлі непродовольчими товарами як свого виготовлення, так і торгівля продукцією інших підприємств, підприємців;

– здійснення будь-якої іншої діяльності, що не суперечить чинному законодавству України.

Згідно зі ст. 1 Закону України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» об'єктомправового регулювання є торговельна діяльність за готівкові кошти, а також з використанням іншихформ розрахунків та кредитних карток на території України, в ст. 3-1 зазначено, що патентуванню підлягає також діяльність з наданняпобутовихпослуг, яка здійснюється суб'єктами підприємницької діяльностіяк в окремихприміщеннях, будівлях, їх частинах, так і за їхмежами [5]. З вище сказаного можна зробити висновок, що ТОВ «Альянс» повинно мати патент для здійснення своєї діяльності. Також згідно зі ст. 2 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» на функціонування у сфері будівництва підприємство повинно мати ліцензію [4]. Тому, підсумовуючи сказане, дане товариство повинно мати як ліцензію, так і патент. Проте, під час перевірки не було виявлено даних документів, з чого випливає, що певні види діяльності здійснюються підприємством незаконно.

Наступним етапом перевірки є відповідність внесків засновників у статутний капітал чинному законодавству. Так, в ст. 52 Закону України «Про господарські товариства» зазначено, що до моменту реєстраціїтовариства з обмеженою відповідальністюкожен з учасниківзобов'язаний внести до статутногокапіталу не менше 50 відсотківвказаного в установчих документахвкладу.

Частина статутного капіталу, що залишилася несплаченою, підлягає сплаті протягом першого року діяльності товариства. Якщо учасникипротягомпершого року діяльності товариства не сплатили повністю суму своїх вкладів, товариство повинне оголосити про зменшення свого статутного капіталу і зареєструвати відповідні зміни до статуту в установленому порядку або прийняти рішення про ліквідацію товариства[3].

Отже, перевіримо чи дотримувалися засновники підприємства норм законодавства, коли формували статутний капітал даного товариства з обмеженою відповідальністю, а саме: повноту та своєчасність внесення ними вкладів у статутний фонд. Результати проведеної перевірки можна подати в вигляді табл. 2.2.


Таблиця 2.2 - Аудит повноти та своєчасності надходження внесків засновників у статутний капітал ТОВ «Альянс»

Засновник Дата Підлягає внесенню, грн. фактично внесено, грн. Відхилення Первинний документ
1 2 3 4 5 6 7
Внесок до статутного капіталуне менше 50 % вкладу, вказаного в установчих документах
1 ВАТ «Первоцвіт» 15.01 62500 62500 Виписка банку
2 ТОВ «Сапфір» 15.01 45000 45000 Виписка банку
3 Сидорчук І.В. 15.01 17500 17500 Прибутковий касовий ордер

Таким чином, як видно з табл. 2.2, ніяких порушень щодо надходження внесків засновників у статутний фонд даного підприємства не виявлено. Перші внески зроблено своєчасно (до проведення реєстрації) та у відповідному розмірі. Також, як бачимо, протягом першого року діяльності повністю погашено частину статутного капіталу, що залишилася.

Отже, в ході проведеної перевірки били виявлені деякі порушення, стосовно яких аудитор робить відповідні записи, щоб потім сформувати висновок для надання його замовнику.

2.2 Узагальнення результатів аудиту установчих документів підприємствата формування робочих документів аудитора

Послідовність аудиторської перевіркидіяльності підприємства складається з цілого ряду дій:

* збір і аналіз інформації;

* визначення профілю та обсягу діяльності підприємства за установчими документами, за статутом, характером і змістом його роботи;

* шляхом порівняння фактичної діяльності підприємства зі статутною, встановлення невідповідності між ними;

* планування аудиту і наступний контроль аудиторської перевірки;

* оцінювання внутрішнього аудиторського контролю;

* перевірка відповідності даних бухгалтерського фінансового обліку і фінансової звітності вимогам чинного законодавства і нормам облікової політики тощо.

Узагальнення результатів аудиту служить головним засобом оцінювання того, чи є фактичні дані, перевірені аудитором, підтвердженням, що всі документи представлені відповідним чином за всіма суттєвими аспектами і відповідно до законодавства.

Письмове оформлення результатів аудиту - одне з найважливіших завдань аудиту. Своєчасне і якісне оформлення аудиторських документів є необхідною умовою успішного та ефективного проведення перевірки, яка завершується складанням детального аудиторського звіту.

Аудиторський звіт – це підсумковий документ, адресований керівництву, власнику, загальним зборам акціонерів господарюючого суб'єкта, що містить детальні відомості про хід аудиту, виявлені відхилення від встановленого порядку ведення бухгалтерського обліку, порушення у фінансовій звітності, а також іншу інформацію, отриману в результаті проведеного огляду документів та вивчення операцій і є підставою для складання аудиторського висновку.

Метою підготовки аудиторського звіту є доведення до керівництва господарюючого суб'єкта інформації про недоліки в бухгалтерському обліку, системі внутрішнього контролю, що можуть призвести до суттєвих помилок в бухгалтерській звітності, неефективного використання майна або його втрати, а також внесення пропозицій щодо удосконалення бухгалтерського обліку і внутрішнього контролю з метою запобігання відхилень, порушень, розкрадання майна тощо.

Відповідно до міжнародних стандартів результатом аудиту виступає висновок аудиторської фірми (аудитора), що має юридичне значення для всіх юридичних і фізичних осіб, органів державної влади і управління, органів місцевого самоврядування і судових органів.

Аудиторським висновком є офіційний документ, засвідчений підписом та печаткою суб’єкта аудиторської діяльності, який складається у встановленому порядку за результатами проведеного аудиту і містить думку аудитора про достовірність досліджених ним фактів.

Метою складання аудиторського висновку є:

1) надання висновку аудитором (аудиторською фірмою) про повноту і достовірність інформації щодо фінансового стану, власного капіталу, руху грошових коштів, результатів діяльності, що розкривається у фінансовій звітності господарюючого суб’єкта;

2) доведення до керівництва підприємства інформації про недоліки, у бухгалтерському обліку і системі внутрішнього контролю, що можуть призвести до суттєвих помилок;

3) внесення конструктивних пропозицій щодо удосконалення систем бухгалтерського обліку і внутрішнього контролю.

Аудиторський висновок готується і складається не для аудиторів і в більшості випадків, не для фахівців. Інформація, наведена в ньому цікавить керівників різних рівнів управління та інших зацікавлених осіб. Тому правильне тлумачення фактів, які викладаються в аудиторському висновку, має принципове значення. У ньому повинна дотримуватись об’єктивність, зрозумілість і вичерпність опису виявлених фактів і даних.

Таким чином, після визначення всіх суттєвих понять, що стосуються узагальнення результатів аудиту, перейдемо до опису власне виявлених порушень. Отже, в ході проведеної перевірки установчих документів було виявлено суттєві порушення, які узагальнено в табл. 2.3.

Таблиця 2.3 - Перелік виявлених помилок та порушень при аудиті установчих документів ТОВ «Альянс»

Етап перевірки Джерела інформації Зміст порушення
1 2 3
Вивчення питань, пов’язаних з реєстрацією та постановкою підприємства на облік у державних установах Протокол №1 Установчих зборів учасників В порядку денному не зазначено питання про призначення керівника, невідповідна дата;
Заява для юридичних осіб (філій) неправильно зазначені дані про керівника, невірна сума внеску до статутного фонду;
Довідка про взяття на облік платника податків невірно вказані дата та керівник Товариства;
Страхове свідоцтво №2021003211 невірна дата реєстрації;
Свідоцтво про реєстрацію платника ПДВ неправдиві дата та місцезнаходження платника
1 2 3
Перевірка законності видів діяльності Статут Відсутність патенту та ліцензії на здійснення певних видів діяльності (надання побутових послуг, торгівля, діяльність у сфері будівництва)
Перевірка установчих документів на відповідність чинному законодавству Статут, протоколи, накази, акти тощо наявність на документах всіх необхідних реквізитів

Отже, висновки зроблені аудитором при виконанні перевірки відображаються в його робочих документах, і вони є основою для підготовки аудиторського висновку і формування думки про достовірність приведених даних в усіх суттєвих аспектах.


РОЗДІЛ 3. ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ АУДИТУ УСТАНОВЧИХ ДОКУМЕНТІВ ПІДПРИЄМСТВА

3.1 Аналіз результатів аудиту установчих документів підприємства

Найбільш поширеною організаційно-правовою формою господарських товариств, та, власне, і юридичних осіб в Україні, є товариство з обмеженою відповідальністю, що наочно показує приведений нижче рис. 3.1. Відповідно, важливим видається розглянути найбільш типові проблемні положення практично головних документів такої юридичної особи – установчих документів Товариства та пов’язаних із ними рішень, інших дій від його імені (власне, документів, що закріплюють повноваження на їх вчинення).